of 64120 LinkedIn

D66 komt met initiatiefvoorstel weigerambtenaren

D66 komt met een initiatiefvorstel om een einde te maken aan weigerambtenaren. Gerard Schouw en Pia Dijkstra willen niet op een nieuw kabinet wachten.

D66 komt zo snel mogelijk met een initiatiefvoorstel om een einde te maken aan de weigerambtenaren. Dit heeft Gerard Schouw via twitter aangekondigd.

Regelen

‘Spies doet niets aan #weigerambtenaren. Treurig. Dus komt #D66 (Dijkstra/Schouw) begin augustus met initiatiefvoorstel #regelen’, twitterde Schouw na de Kamerbief van Spies. De minister van Binnenlandse Zaken schreef dat een wetswijziging nodig is om een einde te maken aan weigerambtenaren. Het is niet aan een demissionair kabinet om dit op te pakken, stelde Spies.

‘Jammer en teleurstellend, maar voorspelbaar’, aldus Schouw in een mondelinge toelichting. ‘Wij gaan echter niet op een nieuw kabinet wachten, maar gaan dit zelf oppakken.’ Schouw gaat dit samen met partijgenoot Pia Dijkstra doen.

 

Initiatiefvoorstel

Met het initiatiefvoorstel wil D66 regelen dat er geen nieuwe weigerambtenaren meer mogen worden aangenomen. Volgens Schouw is in de afgelopen jaren in 24 gemeenten besloten dat weigerambtenaren mogen worden aangenomen. ‘In negen gemeenten is dat daadwerkelijk gebeurd. Momenteel zijn in 48 gemeenten weigerambtenaren werkzaam.’

 

Benoeming

Ontslag van ambtenaren die geen huwelijken tussen mensen van het gelijke geslacht willen sluiten, gaan Schouw en Dijkstra niet via hun initiatiefwet regelen. Het gaat echt om de benoeming van nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand. ‘De norm ligt dan wel in wet vastgelegd.’ De wetgever is volgens de D66-er niet duidelijk op een verbod op weigerambtenaren. Mogelijk dat de nieuwe wet op termijn een opening biedt om bestaande weigerambtenaren de deur te wijzen, hoopt Schouw.

 

Ondersteunen

Schouw realiseert zich dat de initiatiefwet niet meer door de huidige Kamer zal worden behandeld. Nu is er wel een meerderheid voor de aanpak van weigerambtenaren. Hij verwacht echter dat ook de Kamer in nieuwe samenstelling de wet zal ondersteunen. ‘Naast D66 zijn in ieder geval SP, PvdA, VVD, GroenLinks en de PVV voor.’ Een eerder wetsvoorstel –ingediend door het demissionaire kabinet- sneuvelde nog eerder dit jaar. ‘De VVD stemde toen tegen, omdat de partij afhankelijk was van de gedoogsteun van de SGP. Nadat het kabinet was gevallen, was de VVD wel voor. Ik ga er niet van uit dat ze weer gaan draaien.’

 

Gewetensbezwaren

Het wordt volgens hem een hele klus om een goede wet in elkaar te zetten. De wetsgeschiedenis moet worden beschreven en juridisch moet alles goed worden dichtgetimmerd. Zo moeten ambtenaren het recht behouden vanwege ernstige gewetensbezwaren werk te weigeren, bijvoorbeeld als een wethouder een ambtenaar opdraagt iets op te schrijven, dat niet deugt. ‘Maar dit geldt niet voor ambtenaren die tegenover burgers de overheid vertegenwoordigen.’ Dat zijn niet alleen ambtenaren van de burgerlijke stand, maar ook ambtenaren die vergunningen verlenen of boetes uitdelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Jammer dat velen een zo beperkte kennis hebben van wat het is om babs te zijn.
De enige wettelijke plicht is het sluiten van een huwelijk. Dit kan in 5 minuten bij de balie.
Babsen worden aangenomen omdat de overheid blijkbaar aan de wensen van burgers tegemoet wil komen om van de huwelijkssluiting een emotionele ceremonie te maken. Je mag zelfs kiezen door wie je getrouwt wil worden.
Kortom, een heleboel zaken die niet wettelijk verplicht zijn. mensen worden babs, omdat ze om de een of andere reden gevoel hebben met mesnen die trouwen, maar wel vanuit hun eigen leefwereld. In feite is ene babs dus eenambtenaar op maat bij het echtpaar. Is het dan zo vreemd om vanuit elke geloofsovertuiging, elke leefwereld een ambtenaar te hebben? Juist om die pluriformiteit vanuit de samenleving te illustreren?

Als echter simpelweg geredeneerd wordt dat de wet de wet is, moet je daarmee consteren dat de babsen afgeschafd moeten worden. Puur tekenen bij de balie door een ambtenaar, die inderdaad de wet uitvoerd, niets meer en niets minder. Geen keuze meer over hoe het echtpaar de ceremonie wenst, want die is er niet meer. Kaal, koud, en bureaucratisch. Maar ja, wie wil dat?
Door Peter Westerhof op
Het werd tijd. Ik ben weigerburger!

Ik weiger dienstverlening door ambtenaren die hun persoonlijke mening belangrijker vinden dan het uitvoeren van hun functietaken waarvoor ze zélf en vrijwillig gekozen hebben bij indiensttreding en waarvoor ze met belastinggeld betaald worden.
Door secretaris ver. PEL (secretaris) op
@Fritz: schunnige vergelijking: alsof indertijd de bezetter ook maar enig wettelijk gezag vertegenwoordigde. Als de trouwambtenaar zo'n last heeft van zijn geweten, waarom stapt hij/zij dan niet zelf op?
Deze ambtenaren willen, als het aan hen ligt, even uitmaken wie er wel of niet mogen trouwen. Consequentie is dat ambtenaren vanwege hun geloof vrouwen geen hand willen geven? Enz. In naam van een religie is kennelijk iedere idioterie geoorloofd.
Door Jan op
Ik heb er begrip voor dat ambtenaren die nog voor het openstellen van het huwelijk voor homo's niet verplicht worden mee te werken als ze er een probleem mee hebben, maar voor de GLBT-gemeenschap mag het signaal voor nieuwe ambtenaren niet zijn dat ook na de openstelling dit als gewoon te veronderstellen huwelijk nog voldoende is om dit niet uit te voeren omdat het gaat om twee mensen met dezelfde geslachtkenmerken en geslachtsaanduiding in hun paspoort (als transgender wil het anders nog ingewikkelder worden ;-)

Een ambtenaar heeft werk, dit is de wet en regelgeving uitvoeren. Nog even en ambtenaren mogen weigeren een ex-rijke stinker een bijstandsuitkering te verstrekken, een onwelriekende dakloze een paspoort te verstrekken, of gewoon een vrouw de hand te schudden....
Door Bas (Logicus) op
Om de een of andere idiote reden blijft men begrip tonen voor de weigerambtenaar.
Dan moet de wet daar ook consequent in zijn en Christelijke buschauffeurs, trambestuurders, machinisten, piloten, kapiteins toestaan om homoseksuelen niet te willen transporteren.
En nog wat verder; ziekenhuizen, huisartsen, zwembaden etc. Net zo lang totdat er weer bordjes hangen in de parken dat de bankjes niet bestemd zijn voor…. Hoever wil men gaan m.b.t. tolerantie van intolerantie? Er is nog genoeg Zyklon B. Of hebben deze Christelijke het woord van God niet goed begrepen? Hebt elkander lief, de andere wang toe keren, respect voor leven, vergeving, etc. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat weigerambtenaren weigeren een simpele verplichte handeling uit te voeren en dat kan in een zichzelf respecterende rechtsstaat niet getolereerd worden. Wil de ambtenaar het werk doen, dan doet hij dat. Wil hij het niet dan zoekt hij een andere baan. Niets moeilijks aan. De kamer heeft zich daar niet meer mee te bemoeien want bij weigeren is het een zaak voor politie en justitie.
Door Hank op
@Ed van Ooijen (senior vakbondsconsulent )op 1 augustus 2012 21:11

Kom er gewoon eerlijk voor uit dat je homo´s geen gelijke behandeling gunt, en verschuil je niet achter gereformeerden.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Er is nog geen enkel huwelijk in de problemen gekomen. Dit lijkt mij nu niet bepaald het meest urgente probleem dat om een oplossing vraagt. Je mag verwachten dat D '66 haar tijd op dit moment effectiever kan gebruiken dan om hiervan 'een verkiezingsstunt' te maken.
Door Janneke op
Wat een zure reacties en valse vergelijkingen, die reacties zullen wel komen van gelovige ambtenaren. Je bent een trouwambtenaar voor iedereen of je bent geen trouwambtenaar, het stel dat gaat trouwen kiest in het voorgesprek een ambtenaar die bij hun past. Maar we accepteren toch niet dat een ambtenaar een huwelijk weigert van iemand met een donkere huidskleur of ander geloof? En @Fritz als je het voorstel goed gelezen hebt staat dat er ruimte moet blijven voor weigeren van opdrachten van meerderen (ook de politie) als een ambtenaar vindt dat die niet deugen.
Door Hoedtje op
Stuur Dijkstra/Schouw voor een tijdje naar de USA. Get your kicks on Route (D)66. Weigerambtenaren en stemlokalen. De verkiezingsitems van D66. Wat moet het ongelooflijk goed gaan in ons land, dat we over dit soort zaken ophef maken. Het is voor D66 niet te hopen dat deze partij hetzelfde lot treft als de Route 66. Namelijk: opheffing.
Door junior SP hater op
@ Ooijen

"bekrompen griffoos" (zonder apostrof) zegt veel over je ruimdenkendheid.