Advertentie

D66 en GroenLinks worden 'as van bestuur' in Amsterdam

Niet met VVD en SP maar met GroenLinks wil verkiezingswinnaar D66 de komende vier jaar de hoofdstad besturen.

03 april 2014

D66 wil de komende vier jaar samen met GroenLinks een links-liberaal bestuur in Amsterdam gaan vormen. Dat maakte fractieleider Jan Paternotte van de democraten zojuist bekend bij een persconferentie. Doel van de samenwerking is het opstellen van een hervormingsagenda voor Amsterdam, die de basis moet gaan vormen voor het coalitieakkoord 2014-2018. Een college met VVD en SP lijkt van de baan.

Informateurs benoemd
D66 werdbij de verkiezingen van 19 maart de grote winnaar in de hoofdstad. De partij verdubbelde het aantal zetels. De PvdA, tot die tijd altijd de grootste partij, verloor fors. Ook GroenLinks verloor licht, hoewel het verlies beperkt bleef tot 1 zetel. De twee partijen hebben beiden een informateur uit hun gelederen benoemd die het proces van het samenstellen van een nieuw college en een akkoord moeten begeleiden. Voor D66 is dat partijprominent en Eerste Kamerlid Thom de Graaf. Namens GroenLinks zal Tom van der Lee, directeur campagnes bij Oxfam-Novib, als informateur optreden.


Derde partij

De partijen willen zich richten op een aantal thema's zoals Vergroening, meer werkgelegenheid, beter onderwijs en het oplossen van de problemen op de woningmarkt. Ook zullen gezonde stadsfinanciën centraal staan. D66 en GroenLinks hebben samen 20 zetels, wat niet genoeg is om een college te vormen. Daarvoor is een derde partij nodig. Die zal pas gezocht worden nadat de agendapunten die de twee partijen belangrijk vinden uitgewerkt zijn. Eerder kwam naar buiten dat een college met VVD en SP de meest logische zou zijn. Met de intentie die D66 nu uitgesproken heeft, is dat plan van de baan.

Nieuwe oplossingen
"GroenLinks en D66 delen belangrijke waarden: ruimte geven aan Amsterdammers, geen onnodige regels, investeren in onderwijs, zorg en groene groei. Beide partijen zijn niet bang voor verandering. De stad staat voor een aantal grote uitdagingen en wij denken dat een links-liberaal programma-akkoord daar de nieuwe oplossingen voor kan gaan bieden”, aldus Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 Amsterdam.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Morsnova / inwoner
Na jaren van sociaal-democratie, die zelfs zo dominant was dat de PvdA volledig vergroeid was met de top van de ambtenarij van de hoofdstad. is het verfissend om een nieuwe wind te laten waaien. Ik ben benieuwd hoe die links-liberale coalitie het gaat doen! Over vier jaar kunnen we de balans opmaken.



Het is overigens sowieso goed voor de democratie als de wind af en toe van richting verandert. Al die jaren PvdA-dominatie (met de arrogantie die sociaalo-democraten eigen is) in Amsterdam, Rotterdam, Zaanstad en Groningen mag best wel eens doorbroken worden, net zoals de dominantie van het CDA in Linburg eens doorbroken is. Er zullen altijd nog wel (kleine) reservaten bestaan (Wassenaar VVD, Tubbergen CDA, Pekela PvdA-SP, Staphorst SGP e.d.), maar over het algemeen is het goed dat de macht af en toe eens wisselt.



Ik wens D66 en GL dan ook succes met de hoofdstad en hoop ook, dat zij erin zullen slagen die PvdA - mannetjes en vrouwtjes in de ambtelijke top en de top van de gesubsideerde sector te doorbreken.
Morsnova / inwoner
Ik was nog een woord vergeten in mijn eerdere bijdrage: die mannetjes en vrouwtjes moeten natuurlijk niet worden doorbroken maar hun dominantie.
Thijs van oosten
D66 en GL hebben een derde partij nodig. Maar willen die er pas later bij betrekken. Een beginnersfout !Paternotte blijkt nog maar een broekie in de politiek.
Boris
Er veranderd dus ...niets...

Het was links, het blijft links. Er was dan ook geen keuze, want zelfs de VVD in de hoofdstad is eigenlijk links.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
D66 en GroenLinks timmeren samen de boel dicht en als het klaar is mag een derde partij bij hun college aanschuiven. De partij die dat accepteert is geen knip voor de neus waard.
Janneke
Een nieuwe frisse wind dat zal het zeker zijn. Ik kijk er naar uit en wil graag bijdrage leveren.



Maar de problemen in de woningmarkt zullen ook door deze coalitie niet opgelost worden. Dat moet zowel landelijk als plaatselijk en heel anders dan Blok tot nu toe bedacht heeft. In de woningmarkt gaat het om heel veel geld en heel veel (strijdige) belangen.



Dus de portefeuille wonen moet voor D66 zijn.
Advertentie