Advertentie

CvK Flevoland riskeert confrontatie met Turkije

Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin in Flevoland (PvdA), heeft een Koerdische burgemeester in een Turkse cel bezocht.

13 oktober 2011

Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin in Flevoland (PvdA), heeft een Koerdische burgemeester in een Turkse cel bezocht. Door hiermee in de publiciteit te treden riskeert hij volgens het Turkije Instituut een boze reactie van de Turkse regering.

Onschuldig
Het bezoek vond vorige week plaats in het kader van Verbeeks werkzaamheden voor de Raad van Europa. Hij bezocht burgemeester Leyla Güven, die lid was van de opgeheven Koerdische partij DTP. Ze zit sinds 2009 vast in de gevangenis van Diyarbakir op verdenking van terroristische activiteiten. Hoewel het proces al plaatsvindt, moet ze haar oordeel in hechtenis afwachten. Ze riskeert een celstraf van twintig jaar. ‘Iemand is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is’, zegt Verbeek in een persbericht. Volgens hem is de politica een symbool voor 1.800 vergelijkbare politieke gevangenen.

 
Toestemming

Güven is namens Turkije lid van de Raad van Europa. Verbeek: ‘Lidstaten van de Raad houden zich aan uniforme regels waar het gaat om democratie en het rechtssysteem. Turkije is sinds 1949 lid en onderschrijft deze uitgangspunten.’ Verbeek wil een eerlijke rechtsgang. ‘Het is nu bijna een jaar geleden dat het proces is gestart. Het mag niet te lang voortduren’, zegt hij. Het feit dat hij CvK in Flevoland is en als Nederlands bestuurder een Turkse dissident bezoekt, doet niets af aan zijn mening. ‘Het bezoek heeft plaatsgevonden met toestemming van de Turkse minister van Justitie’.

Averechts
Volgens directeur Lily Sprangers van het Turkije Instituut is het bezoek onverstandig. ‘Het is goed dat Verbeek aandacht schenkt aan deze gevangenen en contact heeft gehad met de Turkse autoriteiten, maar het is niet effectief dat hij nu de publiciteit opzoekt’, concludeert ze. De actie van Verbeek werkt averechts. De Turkse regering zal in de verdediging gaan omdat het om binnenlandse aangelegenheden gaat, meent Sprangers. ‘Je moet je afvragen of de CvK van Flevoland de juiste persoon is om dit te doen. Kamerleden van de vaste Kamercommissie Europa zouden dit beter kunnen doen. Ik vraag me af of de situatie van de gevangenen nu beter wordt. Voor hen is de kans op stille diplomatie nu minder groot.’ 

Verbaasd
De Turkse ambassade in Den Haag laat weten dat het niets wist van het persbericht van de CvK van Flevoland en zegt verbaasd te zijn. Momenteel wordt er overleg gevoerd met Ankara voor een passend antwoord.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maarten / Hardwerkende Vlissinger
Puike actie van deze CdK. Zo te lezen had hij toestemming van de Turkse autoriteiten. Moet nog zien dat er een PVV-er naar Egypte afreist om het op te nemen voor de Kopten.
gerrie
Komt die PVV-er vast zonder kop in een doosje terug. Of misschien zitten er wel meerdere koppen/kopten in. Echt afschuwelijk allemaal. Het mensdom is altijd al gek geweest. Het is niet iets van de laatste tijd. Maar het duur niet meer zolang dat ons aardbolletje ingrijpt en 99,9% van deze rare insecten van zich afschut. Ik hoop dan dat ik bij die 0,1 % zit. Maar je weet maar nooit he.
Jan-Willem / Bakker
Zou er ooit ook een Nederlandse politicus opstaan die de ballen heeft om de mensenrechten in bijv. de VS aan de kaak te stellen? Slap gelul en goedkope politiek. We zijn niets anders gewend.
Guillaume / adviseur
Kijk Turkije is zeker een aanwinst voor Europa. De droom van de PvdA en D66. Als er oppositie is tegen de regering sluit je ze gewoon op. Dat hadden onze vrinden van de PvdA, D66 en GL ook graag met Geert Wilders willen doen. Helaas ging hun feest niet door. Nu moet Turkije maar snel binnen de EU komen dan kan het EVRM buiten werking gesteld worden en kan er een linkse dictatuur worden gevestigd.
Toch
Advertentie