Advertentie

Culturele Hoofdstad in spagaat

In zowel Leeuwarden als in BrabantStad leven grote twijfels over de race om Culturele Hoofdstad 2018 te mogen worden. De politiek hikt tegen de kosten aan.

29 juli 2012

Leeuwarden wil in 2018 Culturele Hoofdstad worden. Niet iedereen is daar enthousiast over. Ook in Brabant is er verdeeldheid over de kandidatuur.

Twijfels

Niet alleen in het noorden, maar ook in het zuiden van Nederland worden stevige discussies gevoerd over nut en noodzaak van de race om Culturele Hoofdstad te mogen worden. De gemeenteraden van Breda en Tilburg nemen pas na de zomer een besluit, maar ook in Helmond zijn veel twijfels.

 

Bezuinigingen

Begrijpelijk, zegt Erik van Goor namens de organisatie van 2018Eindhoven. ‘Het voornemen om mee te doen dateert van vier jaar geleden, een tijd van economische voorspoed. Nu het besluit moet worden genomen, zitten we overal met bezuinigingen. En als de plannen worden gerealiseerd, zijn we weer vijf jaar verder. Je weet niet hoe de wereld er dan uitziet.’

 

Koud

De kandidatuur laat de meeste burgers helemaal koud, merkt hij. ‘Het leeft bij een kleine club culturele instellingen en politici. De politiek wil graag dat het leeft onder de bevolking voordat ze instemt. Maar het is juist lastig campagne voeren als de beslissing om mee te doen nog niet is genomen. We zitten in een spagaat.’

 

Bidbook

Het Brabantse werkbudget tot en met de bidbookfase is twee miljoen euro. Dat kost het dus sowieso, ook als BrabantStad nìet doorgaat. Van Goor: ‘Zo’n bidbook gaat nooit de prullenbak in, dat staat vol slimme ideeën en kansen. Het heeft ons gedwongen om na te denken over wat hier wel kan, maar nog niet gebeurt. Mensen hebben voor het eerst met elkaar om tafel gezeten, een deel van de plannen wordt waarschijnlijk sowieso uitgevoerd. Belfast en Newcastle werden het in 1990 niet, maar hebben er toch veel profijt van gehad.

 

Lees alles over de kandidatuur van Leeuwarden in BB magazine

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Berry / raadslid Helmond
Beste BB-redactie. U dient zich vooraf beter te informeren! Inderdaad van de B5 gemeenten in Brabant zijn er enkele die (nog) wijfels. De raad van de gemeente Helmond heeft in de laatste vergadering voor het zomerreces het besluit genomen om zich achter de voordracht / deelname te scharen. Natuurlijk waren er wat mitsen en maren maar uiteindelijk met wat uitzonderingen ( natuurlijk met de lokale SP terwijl provinciale gedeputeerde SP wel instemder! met royael meerderheid het raadsvoorstel aangenomen. Mvrgr

Berry Smits
Jan Rosing
Het artikel lezend krijgt de lezer de indruk dat het om Brabant en Friesland gaat wat betreft Culturele Hoofdstad 2018. De kandidatuur van de gemeente Maastricht, samen met andere Zuid-Limburgse gemeenten en de Euregionale gemeenten mis ik in de berichtgeving.
Doeke Kuipers / corporatieman
Dit lijkt mij voor Leeuwarden "enorme onzin"!! In plaats van te bidden om "alles" in stand te kunnen houden, willen ze nu een duur bidbook "kopen". De Friese hoofdstad bezuinigd op vrijwel alles wat maar "iets naar cultuur ruikt" en hoopt en verwacht dat de "rijke" provincie Fryslân, met haar "vaak uitgegeven en maar niet op te kunnen Nuongelden", gaat helpen!! Maar dit is geld van de burgers van Fryslân, die hebben al jaren aan Nuon te veel betaald??
flip
Toch maar Maastricht dan? Daar hebben ze in ieder geval Andre Rieu als troefkaart, en bovendien hebben ze in Maastricht veel meer verstand van gebakken lucht...
Joey
Jammer dat de bombari van Maastricht niet mee is genomen in dit artikel. Hier in Maastricht worden de miljoenen over de balk gesmeten voor Maastricht Culturele Hoofdstad. Alleen al Maastricht hoest per jaar 4 ton op, om daarmee o.m. twee directeuren rond de Balkenende norm te financieren die het bidbook moeten maken. De bevolking krijgt verder niets mee en het culturele gehalte is voorbehouden aan de feestjes e.d. voor de happy few. Nee in deze tijden van crisis, bezuinigingen en moeilijke keuzes die moeten worden gemaakt, is het schandalig hoe de gemeente Maastricht de miljoenen voor Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 over de balk smijt en toezegt alsof het een paar stuivers betreffen. Critici die inhoudelijk hier op in willen gaan worden keihard door het gemeentelijk bestuur de mond gesnoerd.
Sjoerd Visser
Het blijkt dat er nog veel teveel hoogmoedwaanzinnigen in de bestuurlijke lagen aanwezig zijn, die liever niet naar de bestaande problemen kijken, en ook niet aan snelle oplossingen voor die problemen denken, maar aan onbelangrijkere fantasieën in de toekomst. Om zo als afleidingsmanouvre niet de bestaande problemen direct op te pakken, maar die op de lange baan te schuiven, en gedeeltelijk dat geld alvast te reserveren voor toekomstige droombeelden. Geen wonder dat er uit de politiek en uit vele andere bestuurlijke lagen geen echte oplossingen komen, maar dat men zo met lichte wijzigingen doorgaat het bestaande vernielende verarmende beleid te verdedigen. Hoe langer men bestaande problemen in stand houdt, hoe langer men verzekerd is van een (bij)baantje of een zetel in bestuurlijke kringen. Da's eigenbelang, maar niet in uw belang.
Frits Speelman / burger
d.kuipers (friese burger)op 30 juli 2012 10:35



Populaire praat. Er gaat nog genoeg geld van de provincie voornamelijk naar cultuur. En er wordt geld omgelegd zodat de burger beter gebruik kan maken van de gelegendheden, zoals het overbetaalde Parnas bijv. van de rijke luis kindertjes.



Zoals altijd is Friesland bang voor alles en nog wat, dus blijft alles zoals het is, hoge werkloosheid, kleine economie, en een veelheid aan bodemloze putten zoals de hogescholen in Leeuwarden (studenten gaan na hun studie weer ergens anders heen, dus geen rendement).
Advertentie