of 64231 LinkedIn

Crisisnummer Utrecht ruim 600 keer gebeld

De meeste telefoontjes hadden betrekking op onduidelijke informatie over eventuele asbest in de omgeving van de Stanleylaan.
Reageer

Het speciaal ingestelde crisistelefoonnummer van de gemeente Utrecht is zondag en maandag ruim 600 keer gebeld. De meeste telefoontjes hadden betrekking op onduidelijke informatie over eventuele asbest in de omgeving van de Stanleylaan. 

Uitgeschakeld
Ook vroegen veel bellers wanneer ze naar hun huizen mochten om dieren te verzorgen of spullen op te halen. De gemeente heeft het speciale telefoonnummer maandagavond uitgeschakeld. Wie vragen heeft, kan vanaf dinsdag terecht bij woningcorporatie Mitros, verantwoordelijk voor de renovatie van de flats in Kanaleneiland.


150 euro
Gezinnen die hun woning in de Utrechtse wijk Kanaleneiland in de afgelopen dagen wegens mogelijke aanwezigheid van asbest hebben verlaten, krijgen van woningcorporatie Mitros 150 euro voor ,,gederfd woongenot''. De woningcorporatie zorgt dat elk getroffen gezin dit bedrag krijgt, aldus een woordvoerster. Het gaat om de bewoners van de 174 woningen die deels gedwongen en deels op dringend advies zijn vertrokken. Wie ervoor heeft gekozen om de wijk niet te verlaten, krijgt volgens de corporatie uiteraard ook geen schadevergoeding.


Minimale risico's

Zowel de gemeente als de GG & GD verzekerde de bewoners dat het gezondheidsrisico minimaal is. Eventuele blootstelling aan gevaarlijke asbestdeeltjes is miniem geweest. Inademen van een flinke hoeveelheid asbest over langere tijd kan longvlieskanker of asbestose veroorzaken, ziekten die meestal dodelijk zijn. Maar pas na 10 tot wel 50 jaar blijkt of ingeademd asbest zo'n ernstige aandoening heeft veroorzaakt.


Forse ingreep

Locoburgemeester Gilbert Isabella en woningcorporatie Mitros zeiden maandag dat pas zondagochtend bleek dat de asbestdeeltjes zich flink hadden verspreid. Tot zondag waren vijf woningen ontruimd om schoongemaakt te worden. ,,Vanwege de volksgezondheid was toen een snelle en vrij forse ingreep nodig'', aldus Isabella. De locoburgemeester laat nog uitzoeken waarom de informatievoorziening aan betrokkenen zondag rommelig verliep en hoe het kan dat er tegenstrijdige adviezen werden gegeven.

Isabella zal woensdag de gemeenteraad bijpraten over de gang van zaken, zo heeft hij maandag in een brief aan de raad laten weten, omdat veel raadspartijen vragen hebben. Dat gebeurt in een ingelaste bijeenkomst, want de raad is tot 26 augustus met reces. D66 en de VVD stelden in 2008 al vragen over renovatie van met asbest gebouwde panden, maar toen meldde het college dat alles onder controle was.

De geëvacueerden, die maandag onder begeleiding even naar huis mochten om medicijnen en schone kleren te halen, verblijven in hotels in De Bilt en Houten. Bewoners van huizen die na inspectie schoon blijken te zijn, kunnen dinsdag of woensdag terug naar huis. De politie bewaakt het afgesloten gebied totdat iedereen weer thuis is.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners