Advertentie

Crisis Utrecht: gemeenten liggen nu ook dwars

Zes gemeenten rond Utrecht vrezen problemen met de verkeersafwikkeling, luchtvervuiling en gebrek aan voorzieningen als extra woningen worden gebouwd in de polder Rijnenburg. Ze willen meepraten als aan het Streekplan wordt gesleuteld, hebben ze het provinciebestuur laten weten.

21 juli 2008

Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Woerden en IJsselstein voorzien negatieve gevolgen als in de polder meer woningen worden gebouwd dat de 5000 tot 7000 die er nu zijn gepland, schrijven ze in een brief aan Gedeputeerde Staten (GS). Meer huizen betekent meer infrastructuur, meer sport- en recreatievoorzieningen, meer luchtverontreiniging en meer waterberging. Die ruimte is in het gebied - dat juist groen zou moeten blijven - niet te vinden, menen de zes gemeenten.

 

Intensief betrokken
GS gaan op verzoek van Provinciale Staten onderzoeken wat het effect is van meer woningbouw in Rijnenburg. De genoemde punten van de zes gemeenten krijgen aandacht, melden GS. En de omliggende gemeenten worden ‘intensief betrokken bij het inwinnen van informatie (...)’. Eind dit jaar presenteren GS de resultaten van de studie.

 

Breuk
Of het huidige college van GS dat nog zal doen, is onduidelijk. De motie in Provinciale Staten over Rijnenburg veroorzaakte eerder deze maand een breuk tussen coalitiepartijen VVD, PvdA en CDA. De eerste twee zegden het vertrouwen op in het CDA, dat de gemeenten niet wil dwingen tot meer woningbouw in de polder.

 

Verhouding
VVD en PvdA begonnen besprekingen met de ChristenUnie en GroenLinks over een nieuw college, maar die zijn gisteren opgeschort. De VVD wil toch eerst met het CDA praten over de verhoudingen tussen beide partijen. Dit besluit heeft ertoe geleid dat VVD-fractievoorzitter David van den Burg en vice-voorzitter Fred Vos hun functie hebben neergelegd.

 

Niet relevant
‘Je zou kunnen constateren dat de VVD te hard van stapel is gelopen’, erkent waarnemend fractievoorzitter Remco van Lunteren. Maar dat kwam volgens hem doordat de fractie niet op de hoogte was van de uitnodiging voor een gesprek, die het CDA had gestuurd aan de fractievoorzitter. ‘Hij meende dat zo’n gesprek niet relevant was, maar de fractie vindt van wel. Het CDA erkent daarmee dat er een probleem is en dat is het begin van een oplossing.’

 

Pijn
Inhoudelijk heeft de VVD geen problemen met het CDA, benadrukt Van Lunteren. De pijn zit hem in de politieke opstelling en de werkwijze van het CDA.

 

Lees ook:
GS college Utrecht blijft toch aan (16/07/2008)
College Utrecht weigert af te treden (10/07/2008)

 

 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie