Advertentie

Criminelen ondermijnen gezag in 34 gemeenten

In 34 gemeenten wordt het gezag ondermijnd door criminelen. De redenen voor deze ondermijning zijn divers, van witwaspraktijken tot radicaliserende inwoners en problemen met motorclubs en voetbalhooligans. Dat zeggen de burgemeesters van die gemeenten in een enquête van het Genootschap van Burgemeesters en het tv-programma Nieuwsuur.

09 mei 2015

Geen last van geweld
Meer dan de helft van de Nederlandse burgemeesters, namelijk 211, werkten mee aan de enquête.

Van de ondervraagde burgemeesters zegt ruim de helft zelf nooit last te hebben gehad van geweld. Eenenveertig van hen hebben daarentegen meerdere keren per jaar, tot zelfs enkele keren per maand, last van agressie en geweld.

Social media

Meestal gaat het om verbaal geweld, face-to-face of via social media en intimidatie en bedreiging. In twee derde van de gevallen gaat het om inwoners die het niet eens zijn met een gemeentelijk besluit, bijvoorbeeld als een bouwvergunning geweigerd is. Zo’n twee maanden geleden waarschuwden twee Brabantse burgemeesters in de Volkskrant dat de georganiseerde criminaliteit dreigt de baas te worden op sommige plekken in Nederland.

Rondetafelgesprekken
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liet Nieuwsuur in een reactie weten dat er rondetafelgesprekken moeten komen over het probleem. Ook zullen er trainingen worden georganiseerd voor burgemeesters over hoe om te gaan met agressie. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

willem van der vaart
Rondetafelgesprekken en een training om om te gaan met agressie. Typisch minister Plasterk. Niet de oorzaak van het probleem aanpakken, maar aan symptoombestrijding doen. De weg van de minste weerstand kiezen. Vooral het probleem niet aanpakken, maar laf wegkijken en de burgemeesters afschepen met een agressiecursus en de burgers van die gemeenten..... ach.. niet het probleem van Plasterk.
joop kooning / agressiecoach
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/de …



"12/06/06, 21:51



EINDHOVEN (ANP) - Een Eindhovenaar is maandag aangehouden, nadat hij een emmer met uitwerpselen in het stadskantoor van de gemeente had gegooid. Volgens omstanders gaat het om woonwagenbewoner Piet Pfaff die al tijden overhoop ligt met de gemeente over de standplaats van hem en zijn familie."



De reactie op dit soort agressie is volgens minister Plasterk dus dat de burgemeester (!) een agressie-training krijgt aangeboden.

Advertentie