Advertentie

Criminelen makkelijker uit achterstandswijk te weren

Minister Blok wil dat gemeenten gemakkelijker criminelen weert uit achterstandsbuurten dan voorheen.

29 april 2013

Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om mensen met een crimineel verleden uit een wijk te weren. Ook notoire overlastgevers mogen worden geweigerd. Verder wordt het makkelijker om huisjesmelkers aan te pakken.

Niet teveel uitkeringsgerechtigden per wijk

Dat is de kern van een wetsvoorstel dat minister Blok van Wonen ter consultatie naar onder meer de VNG heeft gestuurd. Het gaat om een aanpassing van de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek. Daaronder kunnen gemeenten in een beperkt aantal wijken al inkomenseisen stellen aan woningzoekenden om concentratie van mensen met een uitkering tegen te gaan, aldus de minister in de memorie van toelichting.

Politieregisters inzien

Gemeenten dringen al langer aan op uitbreiding van de wet. Ze willen meer bevoegdheden om de bevolkingssamenstelling te kunnen beïnvloeden en om malafide huisbazen te kunnen aanpakken. Blok komt hen tegemoet door bijvoorbeeld de politieregisters open te stellen voor inzage.

Vrije vestiging gegarandeerd

Om het recht op vrije vestiging te garanderen, moet de gemeente mensen die ze uit een bepaalde wijk wil weren wel de kans bieden elders te gaan wonen.  Ook mag  de gemeente niet zomaar elke wijk aanwijzen als beperkt gebied. Ze moeten daarvoor per geval toestemming vragen aan het Rijk.  Wel kan de termijn waarvoor de aanwijzing geldt in de toekomst vaker worden verlengd.

 

Huisjesmelkers tegenwerken
Om verpaupering en opstapeling van teveel mensen in een huis tegen te gaan kunnen gemeenten verder het splitsen van (kleine) huizen in meerdere huurwoningen verbieden. De minister schrijft hierover: ‘Deze opsplitsing van woningen kan leiden tot aantasting van de leefbaarheid in de buurt, bijvoorbeeld door malafide pandeigenaren. In de buurten waar dit speelt, zal men een vergunning moeten hebben voor het opsplitsen van een woning’.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
Nieuwe oplossingen voor criminaliteit

Ik heb veel nieuwe maatregelen bedacht tegen criminaliteit. Die maatregelen zijn opzienbarend en praktisch toepasbaar.



Lees mijn uitgebreide en duidelijke voorstellen op dit gebied. Je vindt ze onder het artikel via deze weblink:



https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/ …
Sjoerd Visser
-Niet teveel uitkeringsgerechtigden per wijk.-

De stigmatisatie van uitkeringsgerechtigden gaat maar door. Die schijnen een makkelijk prooi voor de overheid rte zijn om die mensen allereli dingen op te leggen!!!

Heel veel uitkeringsgerechtigden hebben wél gewerkt...en worden nu gezien als de paria's in de samenleving. Me dumkt dat daar een enorme taak is weggelegd voor de overheid om aan deze sigmatisatie een einde te maken...te beginnen met beleidsveranderingen die de overheidswil op de minder bedeelden te wijzigen in het voordeel van die uitkeringsgerechtigden. De grootste criminelen zitten op de belangrijkste plaatsen. (Stigmatiseren kan ik ook hoor.) Die verzieken de eerlijkheid. Waar dat toe leidt kun u aan vele kanten zien...waar steeds meer mensen lijden!
Sjoerd Visser
CORRECTIE:

-Niet teveel uitkeringsgerechtigden per wijk.-

De stigmatisatie van uitkeringsgerechtigden gaat maar door. Die schijnen een makkelijk prooi voor de



overheid te zijn om die mensen allerlei dingen op te leggen!!!

Heel veel uitkeringsgerechtigden hebben wél gewerkt...en worden nu gezien als de paria's in de samenleving.



Me dunkt dat daar een enorme taak is weggelegd voor de overheid om aan deze sigmatisatie een einde te maken.



Te beginnen met beleidsveranderingen om de te grote overheidsdruk op de minder bedeelden te wijzigen in het



voordeel van die uitkeringsgerechtigden. De grootste criminelen zitten op de belangrijkste plaatsen. Die



bepalen met hun betweterige arrogantie het leven van anderen nadelig.(Stigmatiseren kan ik ook hoor.) Die verzieken de eerlijkheid. En misbruiken de wetten voor eigen gewin. Waar dat toe leidt kun u aan vele kanten zien...waardoor steeds meer mensen blijkbaar moeten lijden...letterlijk en figuurlijk !
Meinsma / lezer
Niet te veel uitkeringsgerechtigden in een wijk: Met de explosief toenemende werkloosheid van nu?

Krijgen we dan een miljoen minigetto's?

Een snel groter wordende groep, die ongewild hun inkomen verliest wordt hiermee gedemoniseerd.

De 2 deling in de maatschappij is snel gegaan en wordt steeds schrijnender.
Advertentie