Advertentie

Criminelen maken goede sier met steun aan verenigingen

In een derde van de gemeenten is sprake van ondermijning doordat criminelen geld steken in verenigingen of maatschappelijke organisaties. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg.

17 juli 2018
voetbalclub.jpg

In een derde van de gemeenten is sprake van ondermijning doordat criminelen geld steken in verenigingen of maatschappelijke organisaties. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg.

Ondermijning

Onderzoekers voerden enquêtes uit onder gemeenten en voerden gesprekken met politieagenten en regionale informatie- en expertisecentra. Daarbij bleek dat in zo’n 35 procent van de gemeenten criminelen op enigerlei wijze betrokken zijn bij het lokale verenigingsleven, stichtingen of organisaties. Zulke banden tussen onderwereld en bovenwereld kunnen het gezag ondermijnen en normaliseren criminaliteit.

Status en dekmantel

Criminele weldoeners proberen op die manier bijvoorbeeld status te verkrijgen of te voorkomen dat mensen met de autoriteiten gaan praten. Ook komt het voor dat bijvoorbeeld een stichting als dekmantel dient. Hoogleraar criminologie Toine Spapens, die bij het onderzoek betrokken was, noemt in de Volkskrant een voorbeeld waarbij een ‘weldoener’ dagbesteding bood aan pgb’ers, die vervolgens verplicht werden om schoonmaakwerkzaamheden te verrichten in diens bedrijf.   

 

Belastingdienst inseinen

Spapens vindt dat gemeenten meer kunnen en moeten doen om criminele weldoeners en wijkkoningen aan te pakken. Gemeenten zouden bijvoorbeeld meer gebruik kunnen maken van hun controlebevoegdheid, meer informatie met andere gemeenten kunnen delen en de belastingdienst inseinen. Ook kunnen gemeenten in gesprek gaan met verenigingen en organisaties waarvan het vermoeden bestaat dat zij worden gespekt met crimineel geld.

Zaalvoetbalclub

Twee weken geleden maakte de gemeente Amsterdam bekend dat zaalvoetbalclub ’t Knooppunt niet meer welkom is in de sportaccommodaties van de gemeente. Uit politieonderzoek bleek dat de club werd gerund met geld van drugscriminelen, die vervolgens de club infiltreerden.   

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
En dan worden diezelfde verenigingen ook nog eens vaak gesubsidieerd door de belastingbetaler. Zo kregen in Utrecht in 2017 2527 stichtingen en verenigingen maar liefst 214,7 miljoen euro terwijl de koopkracht van dezelfde burger sinds 2002 niet meer is toegenomen (Bron jaarverslag 2017 van de Nederlandse Bank)
H. Wiersma / gepens.
Dat het gebeurt lijkt me evident. Het genoemde percentage van 35% van de gemeenten lijkt me echter rijkelijk hoog.
Advertentie