of 59082 LinkedIn

CPB keurt ambtenarenbezuinigingen af

CPB spaart ambtenaren bij bezuinigingen. De rekenmeesters van het Centraal Planbureau geven de CDA en VVD geen groen licht voor verkiezingsplannen om miljarden te besparen op de lonen van overheidsdienaren. Dat meldt de Telegraaf.
8 reacties
CPB spaart ambtenaren bij bezuinigingen. De rekenmeesters van het Centraal Planbureau geven de CDA en VVD geen groen licht voor verkiezingsplannen om miljarden te besparen op de lonen van overheidsdienaren. Dat meldt de Telegraaf.

Druk onderhandeld
Tot woede van de politieke partijen weigert het CPB deze bezuiniging goed te keuren. Bovendien zet het planbureau een streep door veel andere besparingen op de overheid. Dezer dagen wordt achter de schermen druk onderhandeld over de verschillende verkiezingsprogramma's. Om de overheidsfinanciën op orde te krijgen willen CDA en VVD de salarissen van ambtenaren koppelen aan de inflatie, zodat loonstijgingen worden beperkt. Dat zou een besparing van 2,25 miljard euro opleveren. Maar het CPB vindt de plannen niet haalbaar. De rekenmeesters voeren volgens ingewijden aan dat zo'n loonmatiging tijdelijk van aard is en dat eerdere pogingen verzandden, aldus De Telegraaf.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hannes Haganum (kritisch lezer) op
Hulde aan het CPB. Op zich is er niets op tegen om kritisch en zakelijk te kijken naar de personeelsformatie bij de overheid, maar politici moeten daar niet op goedkope wijze munt uit slaan bij de verkiezingen !! Een kleinere formatie bij de overheid gaat vanwege allerlei regelingen en afspraken pas na drie tot vijf jaar leiden tot een financieel voordeel. Je hebt het hier over lange termijnbeleid. Gelet op de maatschappelijke ontwikkelingen en de vergrijzing, is het zeker zinvol om na te denken over een kleinere, maar veel effectievere overheid. Daarvoor heb je een nieuw soort specialisten nodig, terwijl je anderzijds met minder managers en regelgevingsambtenaren toe kunt. Pas rond 2012 valt te bepalen hoeveel zo'n compacte en efficiënte overheid in 2018 ongeveer gaat kosten ! Daar mogen onze politici dus nu nog geen goede sier mee gaan maken.


Door Q (ambtenaar) op
@LdeBoer:

Bravo!

Graag verwijs ik ook naar de levendige discussie die momenteel op deze website plaatsvindt n.a.v. het artikel "Actievoerende ambtenaren gaan nu echt los" (gepubliceerd 20 april).

Het "levende kapitaal" moet eerlijk behandeld worden, maar het mag zelf ook wel eens wat meer ruggengraat gaan tonen. Waar zijn de ambtenaren met lef die het gezag van de overheid weer op kunnen bouwen - niet met arrogantie, maar met kwaliteit?
Door Ldeboer (Toezichthouder) op
Doe niet zo moeilijk werkgevers.
De 1,5% is inflatie en kostenstijging voor het peroneel van de overheid in de ruimste zin van het woord.
De overheid heeft veel bedrijven de laatste jaren geprivaticeerd.
Die ambtenaren die er nog zijn vertegen woordigen het levende kapitaal van de overheid .
laat zien dat u zelf ook op uw topmensen bezuinigd.
laat zien dat u geen bonussen meer aan de toppers geeft.
Laat zien dat u het accoord met de werknemers vertegenwoordiging op een waardige manier nakomt.
beloofd is beloofd en Ja is Ja.
Waarom stakingen t.z.t. uitlokken immers de ambtenaren vragen geen structurele loonsverhogingen.
Doe wat is beloofd en wees eerlijk naar uw levende kapitaal.
moet er worden gekrompen in ambtenaren dan zijn daar wel regelingen voor.
Door Les paul op
Sinds wanneer moet het CPB de verkiezingsprogramma's goedkeuren ?
Het staat de politieke partijen toch echt vrij om zelf voor te stellen wat zij willen.
Door P op
Misschien een ontdekking voor de politici van het CDA en de VVD, maar het meeste geld van de overheid wordt uitgegeven aan taken, niet aan ambtenaren. Daar moet je je keuzes op maken.

Een beetje halfbakken efficiency inboeken op personeel lijkt gemakkelijk-maar realiseer het maar eens zonder dingen niet meer te doen...
Door Roland Bruynesteyn (adviseur) op
Wij van wc eend...
Door D.J. Koppen (gepensioneerde DGA) op
De weigering is wederom een getuigenis van de minachting van de Vierde Macht, de Rijksambtenarij, voor de gewone burger. De Heerser van het Centraal Plan Bureau is ook de God van het verkiezingsprogramma van de PvdA. Wij denken te leven in een democratie; regering van het volk. Vergeet het maar; we leven in een Particratie, waarbij juist die PvdA vooral de partij is voor ambtenaren en Allochtonen en derhalve 80% van de Haagse ambtenarij uit dankbaarheid op die partij stemt
Door T.a.v. de VNG (gemeente ambtenaar) op
Wordt nu eens wakker VNG en kom tot een CAO akkoord, er is per 1 juni as al één jaar voorbij!