of 64204 LinkedIn

COVID-19: EP plots naar Brussel verplaatst

Het Europees Parlement vergadert volgende week niet in Straatsburg maar in Brussel. Dat heeft parlementsvoorzitter David Sassoli besloten. De reden: hij heeft een update gekregen van de medische dienst dat gezondheidsrisico´s significant hoger zijn als de vergadering in Straatsburg plaatsvindt.

Het Europees Parlement vergadert volgende week niet in Straatsburg maar in Brussel. Dat heeft parlementsvoorzitter David Sassoli besloten. De reden: hij heeft een update gekregen van de medische dienst dat gezondheidsrisico´s significant hoger zijn als de vergadering in Straatsburg plaatsvindt.

Veiligheid stafleden 

De uitbraak van het virus kent nieuwe infectieclusters en het aantal gevallen stijgt in een aantal regio´s van de Europese Unie. Daardoor is de veiligheid voor stafleden en de lokale Straatsburgse bevolking in het geding, meent Sassoli. Hij benadrukt dat het een uitzondering is en dat er wordt geruild met een sessie in Brussel, conform de Europese verdragen die het aantal vergaderingen in Brussel en Straatsburg voorschrijven.

Alle Europese instituties nemen maatregelen om de verdere uitbraak van het coronavirus te beteugelen. Alleen bijeenkomsten die behoren tot de kernactiviteiten worden nog gehouden in het Europees Parlement.

 

Journalisten

Het Europees Parlement heeft alle bezoekprogramma´s tot en met 22 maart gestopt, bezoekers worden geweerd. Een uitzondering werd gemaakt voor klimaatactiviste Gretha Thunberg, wat vooral ter rechterzijde van het parlement wat kritiek uitlokte. Maar zij valt onder een uitzondering: belangenbehartigers mogen alleen op uitnodiging van de voorzitter van de bijeenkomst worden toegelaten.

Journalisten mogen wel de panden in, maar ze moeten een verklaring tekenen dat ze niet in de geraakte gebieden in China, Italië, Singapore, Iran en Japan zijn geweest. Inmiddels zijn aan die lijst de Duitse Landkreis Heinsberg, over de grens bij Roermond en een aantal Franse plaatsen toegevoegd.

  

Verboden toegang

De Italiaanse journaliste Cristina Bellon uit Lombardije – haar stad is nog niet getroffen maar zij mag ook het parlement niet in – vindt dat de Italiaanse situatie aandacht verdient. Ze wijst er op dat de scholen bij decreet van premier Conte zijn gesloten tot 15 maart en sportevenementen zijn uitgesteld tot 3 april. ´Moeders en vaders moeten de kinderen verzorgen terwijl ze aan het werk moeten. Een meter afstand houden is het advies. Het Europees Parlement verbiedt degenen uit Lombardije, Piemonte, Veneto en Emilia Romagna de toegang tot het parlement. Maar niemand moet vergeten dat wat ons nu gebeurt, ook kan gebeuren in andere landen die ons nu beoordelen als een geïnfecteerde natie.´

 

Annulering 130 evenementen

Voor Europarlementariërs en hun medewerkers geldt die toegangsbeperking niet, ook niet als ze uit een van de gebieden komen. Zij moeten hun statutaire taak kunnen uitvoeren en bijvoorbeeld kunnen stemmen. Plenaire sessies, commissievergaderingen en andere essentiële meetings gaan wel door. Ambtenaren die zich niet lekker voelen, wordt gevraagd in dat geval 14 dagen thuis te werken.

 

De lijst van gestaakte activiteiten is lang en telt ook persoonlijke bezoeken van medewerkers, seminars, evenementen van delegaties en politieke groepen en culturele evenementen. In totaal zouden 130 evenementen met 7.000 deelnemers zijn geannuleerd. De maatregelen gelden voor alle vestigingen van het Europees Parlement inclusief de liaisonkantoren in de Europese Unie, dus ook in Den Haag.

 

Thuisquarantaine

Ook het Comité van de Regio´s (CvdR) neemt identieke maatregelen. Alle niet-statutaire evenementen worden uitgesteld tot zeker 22 maart. Zo is een meeting van het Burgemeestersconvenant, een beweging die zich inzet voor hernieuwbare energie, geannuleerd. De voorzitter van het CvdR zou op die bijeenkomst in het Europees Parlement spreken en om de hoek van het parlement bij het CvdR op de Belliardstraat zouden ook verschillende evenementen zijn. Niemand bij het Comité heeft COVID-19 maar enkele medewerkers die in getroffen gebieden zijn geweest zoals in Noord-Italië zitten in thuisquarantaine.

 

Videoconferentie

Bij het Europees Defensie Agentschap is een geval vastgesteld en daar zijn meetings tot 13 maart geannuleerd. Ook bij de raad is een ziektegeval. Eurocommissaris Hahn zegt dat personeel met symptomen thuis moet blijven. Via intranet is er een dagelijkse update over het virus en er is een hotline voor personeel. Ook houdt de Europese Commissie de mogelijkheid open personeel te waarschuwen via een SMS-alert. Niet-essentiële meetings, waarvoor participanten moeten reizen, worden uitgesteld of via videoconferentie afgehandeld. Videoconferentiemogelijkheden worden uitgebreid.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hhiemstra (Ex mw kamer van koophandel (Tbv EEG en export) ) op
als ik n euro ambtenaar was en zou declaren voor vergaderingen te Straatsburg zou ik mij diep hiervoor schamen ! Als ambtenaar zou ik deze vergoeding dan ook weigeren! Dit is geld van de burger en wordt zinloos.
verspild! Mijn vriendelijke vraag is : wil deze Europese Unie de burger aub serieus nemen?Ik ben pro Europa en wil dit graag blijven. Stopt deze verspilling niet dan vrees ik t ergste voor Europa.....
Door p op
@Nabled

Ah ik begrijp dat ze mogen ruilen.
Misschien 22e eeuw eens weer in Straatsburg vergaderen?
Door drs. E. Nabled op
En nu volhouden: nooit meer naar Straatsburg!

Vacatures

Van onze partners