Advertentie

'Corruptie in Nederland is toegenomen'

Uit onderzoek van de Europese Unie naar corruptie, blijkt dat een derde van de Nederlanders denkt dat corruptie bij nationale en lokale instellingen is gestegen.

15 februari 2012

De corruptie in Nederland is de afgelopen 3 jaar toegenomen. Dat vindt bijna een derde van de Nederlanders (32 procent). Dat blijkt uit een onderzoek naar corruptie in de Europese Unie. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, presenteerde de bevindingen woensdag.

Geen groot probleem
Van de ruim 1000 ondervraagde Nederlanders zei 2 procent spontaan dat er in Nederland geen corruptie is. 6 procent denkt dat de corruptie is gedaald; 49 procent denkt dat zij gelijk bleef. 11 procent wist het niet. Toch stelt 63 procent van alle ondervraagden dat corruptie geen groot probleem is in Nederland.

Afwijkend

Met deze antwoorden wijkt Nederland nogal af van het Europese gemiddelde. Want van alle ondervraagde Europeanen zegt bijna de helft dat de corruptie in hun land is gestegen, en 35 procent geeft aan dat er niets is veranderd. Ook vindt driekwart van de inwoners van de EU-lidstaten dat corruptie in zijn land een groot probleem is.

Lokale instellingen

Van de ondervraagde Nederlanders vermoeden ongeveer vier op de tien misstanden bij nationale en lokale instellingen. Een derde vindt dat corruptie deel uitmaakt van de bedrijfscultuur.


Teleurgesteld

Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) reageerde teleurgesteld op de uitkomsten van de eerste EU-enquête over corruptie sinds 2009. De Europeanen verwachten doortastend optreden van de nationale regeringen, benadrukte ze. ,,Dit duldt geen uitstel meer.''

Wetgeving

De commissie zelf komt binnenkort met verdere wetgeving tegen corruptie, bijvoorbeeld over het afpakken van vermogen van criminelen. Ook wil Brussel de regels voor overheidsopdrachten hervormen. De commissie presenteerde vorig jaar al een pakket maatregelen om corruptie EU-breed aan te pakken.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

cheongthong
ja , dat klop : onder the vreemdeling , onder the tolken
Dutch Tourist
Waarom zou de geschiedenis nu anders verlopen dan destijds onder VOC ?



Volg ons op: https://twitter.com/dutchtourist
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Wat minder EU lijkt me een uitstekend recept. Dan daalt de corruptie vanzelf.
Niek / jurist
De Europese commissaris reageert zoals vanzelfsprekend teleurgesteld maar toch ook weer wereldvreemd. Europa is geen haar beter dan de rest van de wereld en ook in West-Europa steekt corruptie herhaaldelijk de kop op. Wat ik van de bouwfraudeprocessen geleerd heb, is dat er snel een vermoeden van corruptie is, maar het bewijs lastig te leveren is. Als je corruptie wilt herkennen in jouw organisatie, kijk dan eerst naar de mensen die nooit om advies vragen (want ze weten al welke kant ze uit moeten) en hun projektadministraties altijd in een eigen kastje hebben (in plaats van centraal gearchiveerd). Ook is een herkenningssysteem van "kwetsbaar" personeel simpel in te stellen. PO weet meestal wel wie er krap zitten of met schulden kampen. Die moet je dan niet in de frontlinie hebben bij de aannemerij, het marktwezen, en drank & drugs gerelateerd bedrijfsleven. In die frontlinie moet je - net als bij de politie - als het even kan in teams van 2 werken.
Jan
De overheid veroorzaakt armoede door veel te drastisch te bezuinigen en haar werknemers zelfs de inflatievergoeding te ontzeggen. Armoede levert corruptie op. En om dat te bestrijden moet je daar als regering weer veel geld aan besteden. Dus nog meer bezuinigen, waardoor de armoede nog verder toeneemt. En zo zitten we in een vicieuze cirkel.
n.schuilwerve / adviseur
ik heb vragen bij de kwaliteit van het onderzoek. Hebben ondervraagden voorbeelden bij hun reactie? Of gaat het louter om een gevoel dat nergens op gebaseerd is? Is het duidelijk wat onder corruptie wordt verstaan door de onderzoekers? En wat verstaan de onderzochten onder corruptie? Zoals het onderzoek nu door BB gepresenteerd wordt zegt het me niets!
O. ten Hove
Is alleen omkoping als corruptie onderzocht? Of ook ander schandalig gedrag zoals de landsadvocaat die liegt bij de centrale raad van beroep in verband met de zaak Spijkers. Of rechters zoals Kalbfleisch, of officieren van justitie die dossier manipuleren om tot een veroordeling te komen. Allemaal vormen van corruptie. Of wethouders in Den Haag die van alles declareren wat de vvd-burgemeester goedvindt. Ook corruptie... De benoeming van Donner, ook corruptie. Nederland heft het vingertje op wanneer het in bijvoorbeeld op Curacao gebeurt, maar is zelf niets beter. Nederland is een bananenmonarchie aan de Noordzee...
Renate
Kan de redactie misschien een kop verzinnen die wel strookt met de inhoud van het stuk? Als 32% vindt dat de corruptie is toegenomen en 55% vindt dat ze gelijk gebleven is of gedaald is, dan moet de kop dus zijn: "Ruim de helft van de Nederlanders denkt dat de corruptie niet is toegenomen".



Dan nog iets over het onderzoek zelf: Hier worden 'fact free facts' gepresenteerd. Het is namelijk geen onderzoek naar feiten over corruptie, maar naar opvattingen van mensen over corruptie. Het wordt hoog tijd dat we weer een onderscheid gaan maken tussen feiten en meningen.
Advertentie