Advertentie

Corporaties stellen Blok aansprakelijk

Ze moeten verhuurdersheffing afdragen, maar kunnen huurverhoging voor scheefwoners niet innen.

05 juni 2013

Dertien woningcorporaties bereiden een juridische procedure voor tegen de staat. Ze stellen minister Stef Blok (Wonen) aansprakelijk voor de financiële schade die zij lijden door de verhuurdersheffing.

Woonstichting leidt schade door verhuurdersheffing

Directeur Piet de Vrije van Patrimonium woonstichting uit Veenendaal nam het initiatief voor de actie. Hij vindt dat het woonbeleid twee ernstige problemen oplevert, die Blok moet oplossen. Om te beginnen de bijna twee miljard euro die corporaties gezamenlijk moeten afdragen aan het Rijk. Deze extra heffing kunnen ze compenseren door de huren te verhogen, maar de bedachte constructie is zo ingewikkeld, dat veel corporaties het er dit jaar noodgedwongen bij laten zitten. Daardoor leiden ze financiële schade, zegt De Vrije.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Struikelblok is de inkomensafhankelijke huurverhoging die Blok heeft geïntroduceerd voor scheefwoners - huurders die gezien hun inkomen een te goedkope woning bewonen. Door bij de Belastingdienst inkomensgegevens op te vragen, kunnen corporaties bepalen welke huurders de scheefwoontoeslag krijgen opgelegd.

Rechtsongelijkheid

Inmiddels is gebleken dat het niet is gelukt om alle benodigde inkomensgegevens boven tafel te krijgen. ‘Landelijk ontbreekt 15 procent van de gegevens. En daardoor laat een derde van de corporaties de scheefwoontoeslag dit jaar achterwege’, zegt De Vrije. Andere corporaties voeren hem wel in, maar niet voor de huurders van wie geen inkomensgegevens beschikbaar zijn. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid, benoemt De Vrije het tweede probleem van Bloks beleid.

Blok: zelf informatie verzamelen

Patrimonium heeft de problemen in een brief aan de minister voorgelegd. Maar die stelt in een antwoord dat corporaties via een handmatige procedure zelf alsnog de juiste informatie kunnen verzamelen. De Vrije heeft dit geprobeerd, zegt hij. ‘Vanwege de dreigende aansprakelijkheidsstelling hebben we van de Belastingdienst de hoogste prioriteit gekregen en we hebben uitentreuren handmatig naar gegevens gezocht. Maar uiteindelijk kwamen we niet verder dan 94 procent.’ Het kost Patrimonium bijna 50.000 euro aan gederfde huurinkomsten dit jaar, en dat verlies werkt door in volgende jaren. ‘Voor andere corporaties gaat het om veel meer geld; zij kregen zonder voorrangsbehandeling nog minder gegevens rond.’

Aansprakelijk voor gederfde inkomsten

Dertien corporaties willen nu via een juridische procedure duidelijkheid krijgen over de rechtsongelijkheid voor huurders. Tegelijkertijd stellen ze de staat aansprakelijk voor de gederfde inkomsten door het huurbeleid. Ze worden gesteund door corporatiekoepel Aedes. Nog eens 50 corporaties hebben via een enquête van Aedes aangegeven interesse te hebben om mee te doen. 

Geen verlengstuk Belastingdienst

De Vrije vindt dat de situatie waarbij de woningcorporatie als verlengstuk van de Belastingdienst opereert zo snel mogelijk moet worden teruggedraaid. ‘Dit systeem is heel bewerkelijk, kost ontzettend veel tijd en levert een hoop bezwaarschriften op, omdat met oude inkomensgegevens wordt

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. van Arum / hoofd financien
Het is jammer dat Rutte etc. de hypotheekrenteaftrek niet willen vervangen in een woonkostentoeslag, die gebaseerd is op het totale gezinsinkomen net als bij de huursubsisie. Voorstellen van Blok op dit terrein zie ik met belangstelling tegemoet.
O. ten Hove
Iedere keer als ik een vvd-politicus zie zie ik de teloorgang van het zorgvuldig opgebouwde Nederland. Alles wat Nederland leuk maakte om te wonen wordt door de vvd kapot gemaakt maar maatregelen die de eigen doelgroep treft nemen ze niet. De vvd is verantwoordelijk voor het mislukte neoliberalisme. de graaicultuur en de onwerkelijke hoge salarissen en de idiote plannen zoals de dwangarbeid in de bijstand in plaats dat de consulenten naar echt werk kunnen begeleiden. Er is geen asocialer volk op aard dan een rechtgeaarde vvd'er. Zie Zijlstra, Blok, Rutte, Opstelten en Teeven...
Advertentie