of 64120 LinkedIn

Coronavirus verspreidt zich als olievlek over gemeenten

Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.
© Shutterstock
Reageer

Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.

350 gemeenten

In de afgelopen zeven dagen is het virus vastgesteld in 350 van de 355 gemeenten in Nederland. In de week ervoor, tussen 12 en 19 september, bleven twaalf gemeenten buiten schot. Nog een week eerder, tussen 5 en 12 september, werd in 310 gemeenten minstens één coronabesmetting vastgesteld. In de voorgaande weken lag het aantal getroffen gemeenten onder de 300. In de eerste week van augustus telden 239 gemeenten een of meer besmettingen en bleef in 116 gemeenten de teller op nul staan.


Waddeneilanden

Het coronavirus heeft Vlieland bereikt. Voor het eerst sinds het begin van de uitbraak in Nederland, precies zeven maanden geleden, is een inwoner van het Friese Waddeneiland positief getest. Ook een inwoner van Ameland is positief getest, meldt burgemeester Leo Pieter Stoel. Hiermee is Schiermonnikoog nog de enige gemeente in Nederland zonder bevestigde besmettingen.

 

Opmeer

In het Noord-Hollandse Opmeer is het virus de afgelopen week opgedoken. Tussen 26 april en 12 augustus telde de gemeente één enkel positief geval. In de tweede helft van augustus kwamen daar vier besmette inwoners bij, maar vervolgens veranderde er drie weken lang niets. In de afgelopen week zijn ineens elf nieuwe besmettingen vastgesteld.

 

September

In het Zeeuws-Vlaamse Sluis was in de eerste drie weken van september geen enkele besmetting vastgesteld, maar afgelopen week kwamen daar zes gevallen aan het licht. In Eemnes (Utrecht) en Baarle-Nassau (Noord-Brabant) zijn afgelopen week vijf besmettingen geregistreerd, tegen nul in de week ervoor.

 

Toch besmettingen

Op Urk waren een maand lang geen inwoners positief getest, maar vorige week werden op het voormalige eiland in Flevoland vier besmettingen geregistreerd. Het lommerrijke dorp Rozendaal bij Arnhem had vijf maanden lang geen nieuwe coronagevallen gehad, maar afgelopen week bleken twee inwoners besmet te zijn geraakt.

 

Meer dan duizend

Amsterdam telt de meeste besmettingen. De teller stond zaterdag op 11.553. Dat is vier keer zo veel als twee maanden geleden. Rotterdam telt 8771 bevestigde besmettingen en Den Haag 6358. Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Almere, Eindhoven, Breda en Maastricht hebben ook meer dan duizend geregistreerde besmettingen. De gemeenten Zaanstad (979) en Groningen (970) voegen zich daar in de komende dagen waarschijnlijk bij. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.