of 64231 LinkedIn

Coronablog Breda: einde of begin?

Na een verwoestende aanval is de mensheid bezig om de schade te herstellen en zich te wapenen tegen een herhaling. En dan komen in ‘Independence Day: Resurgence’ de aliens terug voor een nieuwe aanval. En ook deze aanval wordt weerstaan. Zolang er geen deel 3 is weten we niet of de vijand voorgoed is verslagen.
2 reacties

Na een verwoestende aanval is de mensheid bezig om de schade te herstellen en zich te wapenen tegen een herhaling. En dan komen in ‘Independence Day: Resurgence’ de aliens terug voor een nieuwe aanval. En ook deze aanval wordt weerstaan. Zolang er geen deel 3 is weten we niet of de vijand voorgoed is verslagen.

Corona in Nederland voelt momenteel als het einde van deel 1. Het virus hebben we onder controle en we zijn aan de slag met het herstel. Hier en daar zijn er kleine uitbraken, maar de maatregelen zijn effectief genoeg om de effecten tot een minimum te beperken. Niemand kan de verdere ontwikkeling van het virus voorspellen. De komst van een vaccin zou een snelle uitbanning van het virus kunnen betekenen, maar onduidelijk is of en wanneer een vaccin er komt. En of mensen zich dan in voldoende aantallen laten vaccineren.

 

Meningen spelen weer een belangrijkere rol in de media. We zijn uit de fase van ‘gehoorzaam opvolgen van de regels vanwege een acuut gevaar’ en zitten in de periode van verzet, complot denken en zoeken naar ontsnappingsmogelijkheden. Mensen zijn ‘corona-moe’ en willen graag terug naar ‘normaal’.

 

Het kan zijn dat we aan het begin van het einde van de coronacrisis zitten. Maar het kan net zo goed zijn dat we momenteel het einde van het begin meemaken. Internationaal zien we voorbeelden van tweede golven die groter zijn dan de eerste en opnieuw leiden tot lockdowns. Ook is een scenario denkbaar van voortdurende kleine en regionale uitbraken van het virus. Opnieuw verscherpte maatregelen op specifieke delen van de maatschappij of regionale aanscherping moeten het virus dan weer terugbrengen naar het waakvlamniveau.

 

Als overheden en maatschappelijke influencers staan we voor de opgave om over deze onzekerheden en dilemma’s te communiceren. Behalve het blijven herhalen van gedragsregels en het blijven benoemen van de urgentie, is beroep op gezond verstand, eigen afwegingen en eigen verantwoordelijk nodig. Belangrijk is dat mensen ‘leren’ om zelf situaties in te schatten en om op basis van de richtlijnen beslissingen te nemen. De coronacrisis heeft drie verschijningsvormen: een gezondheidscrisis, een economische crisis en een maatschappelijke crisis. De kenmerken van deze drie crisisvormen lopen sinds het eerste begin door elkaar heen en kunnen de komende jaren door elkaar heen blijven lopen, waarbij telkens één van de crisisvormen de boventoon voert.

 

We staan als samenleving en openbaar bestuur voor een geweldige opgave. Het was bijzonder om in deze tijd gemeentesecretaris van Breda te zijn. Op 1 september ga ik aan de slag als directeur Gezondheid en Jeugd en directeur Publieke Gezondheid in Zuid-Holland Zuid. Ook in deze rol zal corona mijn volle aandacht vragen. Maar eerst ga ik met vakantie. Jullie als lezers van mijn blogs bedank ik voor het podium en voor de vele reacties. Wellicht: tot ziens!

 

Cees Vermeer, gemeentesecretaris Breda

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Esther op
Met veel plezier de blogs gelezen. De zaken steeds bijzonder en goed verwoord. Ook stof tot nadenken gegeven! Veel plezier in de nieuwe functie.
Door Marijke op
Bedankt voor uw interessante blogs, fijne vakantie en succes in uw nieuwe baan!

Vacatures

Van onze partners