of 64120 LinkedIn

Coronablog Breda: De zomer van de grote witte haai

Met de zomer voor de deur moet ik denken aan badplaats Amity Island uit de film Jaws. Onafhankelijksdag komt eraan en bewoners en ondernemers verheugen zich op de komst van de jaarlijkse toeristen, hun belangrijkste bron van inkomsten. Sheriff Martin Brody doet onderzoek naar de verdwijning van een jonge blonde vrouw. Langs de kust vindt hij wat drabbige menselijke resten.
1 reactie

Met de zomer voor de deur moet ik denken aan badplaats Amity Island uit de film Jaws. Onafhankelijksdag komt eraan en bewoners en ondernemers verheugen zich op de komst van de jaarlijkse toeristen, hun belangrijkste bron van inkomsten. Sheriff Martin Brody doet onderzoek naar de verdwijning van een jonge blonde vrouw. Langs de kust vindt hij wat drabbige menselijke resten.


De lijkschouwer stelt vast dat het om de verdwenen vrouw gaat en dat ze door een haai is aangevallen. Sheriff Brody begint meteen met de voorbereidingen om het strand af te sluiten. Maar daar steekt Mayor Larry Vaughn een stokje voor! Hij oefent stevige druk uit door te stellen dat de vrouw een natuurlijke dood is gestorven. Ondertussen zien we als kijker bootladingen met toeristen aankomen op Amity Island.

Een paar dagen later slaat de haai opnieuw toe. Het strand wordt alsnog door sheriff Brody afgesloten, maar na de nodige interventies van bestuur en bevolking slechts voor 24 uur. Binnen die tijd lukt het een stoere visser om enig contactonderzoek te doen en een tijgerhaai te vangen. Vreugde alom. Het strand en de terrassen stromen weer vol. Sheriff Brody weet dat het niet de tijgerhaai kan zijn, maar dat een veel grotere en dodelijkere witte haai rondzwemt. Deze boodschap wil niemand horen. Totdat ten overstaan van alle toeristen de grote witte haai opduikt en een man met roeiboot en al oppeuzelt. Daarna is er een complete lockdown en openen de helden de aanval op de haai.

Met de kennis van nu kijken we heel anders naar de weging van belangen. De haai maakt in meerdere weken zo’n 4 slachtoffers. Weegt dat op tegen de economische schade van het lamleggen van het toeristenseizoen? En mogelijk hadden verschillende slachtoffers al onderliggende problemen. Maar ja, dat is na een verblijf in het spijskanaal van een haai moeilijk vast te stellen. Het maatschappelijk draagvlak voor maatregelen is laag. Het is zomer en mensen willen zwemmen! Natuurlijk is het confronterend als iemand voor je ogen wordt aangevallen. Maar dat zijn wel van die types die het verst van de kust zwemmen. En als je ziet hoeveel mensen er in het water liggen, is statisch gezien de kans om aan zonnesteek of kwallenbeet te sterven veel groter. En waarom zijn er eigenlijk geen haai-werende netten in zee gehangen om de meest kwetsbare mensen tegen de haai af te schermen?

Het slechte nieuws is dat de grote witte haai in Jaws 2, Jaws 3, Jaws 4 en Jaws 5 telkens weer aanvalt. Het goede nieuws is dat toeristen naar Amity Island blijven komen en dat de haai uiteindelijk voorgoed verdwijnt.

Cees Vermeer
Gemeentesecretaris Breda

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Miriam Oosterwijk (Directeur) op
Mooie vergelijking ;-))