Advertentie

'Coördinatie AED's taak voor gemeente'

Gemeenten kunnen levens redden, als zij hun verantwoordelijkheid nemen. Dat is, kort de bocht, de boodschap van gemeenteraadslid Riet Gronouwe (VVD) uit Lochem. Zij vindt dat haar gemeente een voortrekkersrol moet spelen in de coördinatie tussen EHBO, veiligheidsdiensten en defibrillatoren.

16 april 2009

Wildgroei
Aanleiding voor het gemeenteraadslid is de 'wildgroei van defibrillatoren' die zij in haar woonplaats signaleert. De welbekende 'strijkijzers', bedoeld om hartpatiënten mee te reanimeren, hangen tegenwoordig bij de bakker, in het zwembad en op de hoek van de straat. Maar niemand weet waar ze precies zijn, laat staan wie ze controleert, wie de accu vervangt en wie ze kan hanteren. Dat zou de gemeente in kaart moeten brengen, vindt het raadslid. En liefst alle gemeentes in Nederland.

 

Toegankelijk maken
Wettelijk kunnen gemeenten daartoe niet verplicht worden, weten ze bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Hartstichting. 'Dat is omdat er geen rijksmiddelen beschikbaar zijn', zegt Sanne de Loor van de Hartstichting. Noodkreten zoals die van het Lochemse raadslid komen helaas te weinig voor. 'Het initiatief voor de aanschaf van een defibrillator komt vaak vanuit burgers die het een keer van nabij hebben meegemaakt. Gemeenten beperken zich vaak tot subsidieverstrekking. Maar wij vinden: gemeenten moeten de zorg die er is, toegankelijk maken.'

 

Zes minuten
Volgende week verspreidt de Hartstichting het boekje 'Is uw gemeente voorbereid op een hartstilstand?'. Daarin worden gemeenten opgeroepen om zoveel mogelijk 'zesminutenzones' in te stellen. Als iemand in zo'n zone wordt getroffen door een hartstilstand, zijn binnen zes minuten een getrainde vrijwilliger  en een Automatische Externe Defibrillator (AED) op de plek des onheils. 'De Hartstichting wil bereiken dat in 2012 tachtig procent van Nederland een zesminutenzone is', aldus de Loor. 'Voor de regierol zetten we in op gemeenten: dat is een afgebakend geheel. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als je het op het niveau van de veiligheidsregio zou doen.' Op 15 oktober organiseert de Hartstichting een congres voor bestuurders en GGD-en over dit onderwerp.

 

In Lochem is het laatste woord over de kwestie nog niet gevallen. Burgemeester Spekreijse reageerde in eerste instantie terughoudend op het voorstel van de VVD-fractie, tot ergernis van de laatste.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

v.d.Scheur / beleidsmedewerker
Ja, natuurlijk.
1. Gezondheidszorg is belangrijk, maar werken we zo ook niet aan 'schijnveiligheid' ?
2.Als dit al geregisseerd moet worden, wat op zich geen vreemd idee is, dan wellicht door de GGD'n. Het is per slot van rekening een geneeskundig onderwerp.
3. Overweging: Iedereen neemt leuke of goede (AED's) initiatieven en vervolgens worden gemeenten geacht 'handhaving en controle' over te nemen. Hoe denken we over particuliere verantwoordelijkheid? Dus Hartstichting neem zelf de regie- handhaving- en controlefunctie i.s.m. GGD'n.
4. 'De spiegel': wat te denken van: het plaatsen van fietsreparatiesets (bijv. i.v.m. lekke banden) binnen 15 minuten loopafstand. Of het, binnen een straal van 15 minuten lopen, plaatsen van 'nood'medicijnkastjes (hoofdpijnen). Bedenk er nog meer...
5. Een ander serieus punt bij onderwerpen, die spelen op het publiek gezondheids domein, is het voorhanden hebben van openbare toiletten. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat dit onderwerp veel te weinig aandacht krijgt.
Advertentie