De commissie constateert dat de gemeenteraad in 2014 onjuist is geïnformeerd over het feit dat de vastgoedorganisatie wel op orde zou zijn. De hoofdoorzaak van de fraude bij het poppodium aan de Boompjeskade (aan de voet van de Willemsbrug) ligt echter bij degenen die met kwade opzet hebben gehandeld, aldus de commissie. Daarnaar wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan.

'Geen specifiek inzicht'

Huur werd jarenlang niet betaald en valse rekeningen voor verbouwingen werden zonder de vereiste goedkeuring voldaan. De verantwoordelijk wethouder voor de portefeuille vastgoed, Ronald Schneider (Leefbaar), 'had geen specifiek inzicht in de bedrijfsvoering van de vastgoedorganisatie', aldus het eindrapport. Daarin wordt gesteld dat de directie en afdeling vastgoed in de gehele onderzoeksperiode 'niet (geheel) voldeed aan de normen die gelden voor een professionele vastgoedorganisatie'.

Politieke consequenties

Over politieke consequenties wilde commissievoorzitter Bart-Joost van Rij (Leefbaar) geen uitspraken doen. 'Die conclusie laten we over aan de gemeenteraad', zei hij. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb, die het onderzoeksrapport in ontvangst nam, liet zich in die bewoordingen uit. Voor niet-integer handelen van betrokken ambtenaren is geen aanwijzing gevonden, aldus de commissie. Wanneer de opgestelde werkprocessen waren gevolgd, dan was de fraude bij Waterfront 'waarschijnlijk voorkomen en zeker eerder geconstateerd'. (ANP)