of 65101 LinkedIn

Controle op discriminatie bij opstellen kandidatenlijsten

Proefprocessenfonds Clara Wichmann en de Vereniging voor Vrouwen en Recht (VVR) vragen aan de Tweede Kamer om de controle op discriminatie op te nemen in de Kieswet.
3 reacties

Het Centraal Stembureau zou moeten controleren of politieke partijen hebben gediscrimineerd bij het opstellen van kandidatenlijsten bij verkiezingen. Dat is de meest makkelijke manier waarop kan worden voorkomen dat de SGP vrouwen uitsluit van hun passief kiesrecht, zeiden het proefprocessenfonds Clara Wichmann en de Vereniging voor Vrouwen en Recht (VVR) maandag.

Controle in Kieswet
De twee organisaties vragen in een brief aan de Tweede Kamer om de voorgestelde controle op te nemen in de Kieswet. In maart wordt er vergaderd over een wijziging in die wet. Dat zou het uitgelezen moment zijn om ook het vrouwenstandpunt van de SGP aan te pakken, vinden de twee voorzitters van de organisaties.

Passief kiesrecht
De SGP sluit vrouwen uit van een verkiesbare positie. De Hoge Raad besloot in 2010 dat je vrouwen het passief kiesrecht (het recht om je te kandideren) niet mag onthouden en dat de Staat ervoor moest zorgen dat partijen zich daaraan houden.

Maatregelen
Volgens de voorzitters is het ,,een constitutioneel drama dat de Staat bijna drie jaar na de uitspraak nog steeds geen maatregelen heeft getroffen''.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Objectief op


Clara Wichmann was een socialist, zegt genoeg over de politieke voorkeur van die stichting.

Door jan op
Wanneer beginnen de beide aan ene proefproces tegen de dictatorpartij zonder leden (PVV)?
Of is dit een zeer selectieve (oftewel hypocriet/discriminerend) actie gericht tegen de SGP?

Overigens zijn er volgens mij voldoende wegen te bewandelen als men zich gediscrimineerd voelt binnen de SGP. Stemmen op ene andere partij, commissie gelijke behandeling, rechter etc.
Door Meppie op
Dit lijkt me een onbegonnen taak.
Moet iedere partij dan een Turk, een Marokaan, een vrouw, een oudere, een Surinamer en een homo op een verkiesbare plaats hebben staan?

Vacatures

Van onze partners