Advertentie

Conflict over tekort veiligheidsregio Kennemerland

Er moet een onderzoek komen naar wie verantwoordelijk is voor het ontstaan van een tekort van 4,4 miljoen euro bij de veiligheidsregio Kennemerland, meent de gemeenteraad van Beverwijk. De VVD-fractie wil dat de directie de laan uit wordt gestuurd; andere partijen willen het onderzoek afwachten.

27 mei 2010

Boekhoudkundige fout
Het tekort van 4,4 miljoen euro over het afgelopen jaar werd volgens de Veiligheidsregio voor een groot deel (1,2 miljoen) veroorzaakt door een ‘ongelukkige boekhoudkundige fout’. Een vordering zou ten onrechte dubbel in de boeken hebben gestaan. Verder zou de Poldercrash en de Mexicaanse griep voor extra kosten hebben gezorgd. Ook zou de opbouw van de veiligheidsregio duurder zijn uitgevallen en was de interne organisatie naar eigen zeggen pas in maart 2009 ‘dusdanig gesetteld dat een start kon worden gemaakt met de juiste sturing te geven aan de inrichting van de ondersteunende functies en het begroting- en verantwoordingsproces’.

Blunderen

De VVD-fractie van de gemeenteraad van Beverwijk, een van de tien gemeenten van de veiligheidsregio, meent dat de directie heeft gefaald en moet opstappen. ‘Bestuurders of andere verantwoordelijken kunnen niet onbeperkt blunderen,’ zegt VVD-fractievoorzitter Robert Boer. ‘In het raadsdebat heeft de burgemeester, die ook in het bestuur zit van de veiligheidsregio, gezegd dat het bestuur z’n stinkende best heeft gedaan om de boel op de rit te krijgen. Maar ik constateer dat er een tekort is van 4,4 miljoen euro op ongeveer zeventig miljoen. Als het niet door het bestuur maar door de directie komt, dan moet die weg.’

Verwijtbaar
CDA-fractievoorzitter Vincent Kellenaar is het in grote lijnen eens met Boer. ‘Twee jaar geleden kwam diezelfde directie ons vertellen dat door de samenwerking in de Veiligheidsregio de kwaliteit beter zou worden en de kosten omlaag zouden gaan. Het lijkt erop dat de opbouw van een fatsoenlijke organisatie niet goed is gegaan. Dat moet nu onderzocht worden en als blijkt dat dit te wijten is aan de directie, dan gaat het om disfunctioneren en moeten daar conclusies uit worden getrokken.’

Instemming
De voorzitter van het bestuur van de veiligheidsregio, burgemeester Weterings van de Haarlemmermeer, laat via z’n woordvoerder weten dat het bestuur de tien gemeenten tot eind juni de tijd geeft om te reageren op het voorstel van de veiligheidsregio om het tekort vooral weg te werken door reserves aan te spreken. Verder is het aan het bestuur om eventueel mensen te ontslaan. Voor zo’n besluit zou een meerderheid van stemmen nodig zijn in het bestuur, waarbij de zwaarte van de stem gewogen is op basis van gemeenteomvang.

Overigens kwam de veiligheidsrego Kennemerland onlangs juist goed naar voren bij een evaluatie van de 25 veiligheidsregio’s door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid naar het functioneren bij crises.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ernst Broks
Er worden binnen de Brandweer werknemers voor veel minder de laan uitgestuurd. Als de directie van die VRK al langere tijd de scepter zwaait, dan zijn zij gewoon verantwoordelijk en zullen moeten vertrekken. Neem je verantwoording heet dat. Uiteraard in "goed overleg" zoals dat dan altijd genoemd wordt! Helaas zullen zij dat wel eisen en opleggen aan hun managers en personeel, maar er voor hun zelf een dubbele moraal op nahouden. Ik vind: Hup, de laan uit, het betreft immer PUBLIEKE GELDEN!
Advertentie