Advertentie

‘Communicatie is geen post voor Wolfsen’

Een flink deel van de Utrechtse oppositie vindt dat burgemeester Aleid Wolfsen zijn portefeuilleonderdeel gemeentelijk communicatiebeleid moet overdragen aan een ander collegelid. Naar een wethouder met ongeschonden blazoen, verzoekt Leefbaar Utrecht.

08 mei 2009

Persbreidel
De stadspartij heeft schriftelijke vragen over de kwestie ingediend, nadat bleek dat in de nieuwe portefeuilleverdeling Wolfsen verantwoordelijk is gesteld voor communicatie. Vreemd en ongewenst, vindt Leefbaar Utrecht, ‘gelet op de neiging tot persbreidel van onze burgervader’. De vragen van de fractie worden ondersteund door D66, SP en de eenpersoonsfractie Groep Mossel.

 

Onbegrijpelijk
De herverdeling van portefeuilles is een gevolg van de nieuwe formatie van het Utrechtse college. Dit gebeurde na het vertrek van GroenLinks uit de coalitie en van ChristenUniewethouder Tymon de Weger. Aanvankelijk nam Wolfsen de post communicatie tijdelijk op zich. Dat hij dat nu definitief doet, na de rel vorige maand over zijn poging een hem onwelgevallige publicatie uit de lokale krant te houden, vinden de oppositiepartijen onbegrijpelijk.

 

Staatsrechtelijke positie
De communicatie van het gemeentelijk beleid speelt een belangrijke rol in de politieke beoordeling van het functioneren van het college door de gemeenteraad, vinden de partijen. Deze politiek gevoelige portefeuille moet daarom bij voorkeur niet onder verantwoordelijkheid van de burgemeester vallen, maar van een wethouder. Die heeft in het duale bestel nu eenmaal een andere staatsrechtelijke positie dan de burgemeester.

 

Commotie
Het college wil niet reageren op de vragen voordat die schriftelijk aan de gemeenteraad zijn beantwoord, laat een gemeentewoordvoerster weten. De fractie van de grootste collegepartij PvdA snapt de commotie van de oppositie niet, zegt raadslid Karin Boudewijns. ‘Zorgen voor een goede communicatie is een verantwoordelijkheid voor het gehele college. De PvdA vindt het goed dat de burgemeester een belangrijke portefeuille heeft. Burgemeester Wolfsen heeft het vertrouwen van de gemeenteraad en kan dan ook verantwoordelijk zijn voor de gemeentelijke communicatie.’

 

Vertrouwen
Burgemeester Wolfsen heeft een misser gemaakt op dit gebied, dat klopt, zegt Boudewijns, maar de fractie heeft het volste vertrouwen dat de burgemeester nu anders handelt.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carine Jamin / Communicatie adviseur
Communicatie zit vaak in de portefeuille van de burgemeester. Niet vreemd als je bedenkt dat de burgemeester een apart bestuursorgaan is en het visitekaartje van de stad. Als de gemeenteraad vertrouwen heeft in de burgemeester, kan het niet zo zijn dat zoiets essentieels als de communicatie niet aan de burgemeester toevertrouwd kan worden. Dan hinkt de gemeenteraad op twee gedachten. Gezien het incident met de pers enkele weken geleden denk ik wel dat de burgemeester van Utrecht zich moet bezinnen op de verschillen in positie en tussen een rechter en een burgemeester. Het dienende karakter van beide functies is totaal verschillende en mijns inziens kan de burgemeester een mate van wereldvreemdheid worden aangewreven die niet past bij het burgemeesterschap. Bijscholing gewenst, zou ik zeggen.
devries
De man is zo integer dat communicatie juist bij hem thuishoort.
http://www.ad.nl/utrecht/3203674/lsquoIk_schaam_me_dat_ik_hier_woonrsquo.html
bovendien kan hij heel goed brieven schrijven!
Bas / beleidsmedewerker
Voor de goede orde: in Utrecht zat de post communicatie tot voor kort bij wethouder De Weger (ChristenUnie), tot deze door de gemeenteraad werd weggestuurd wegens falen op een ander beleidsterrein.
Advertentie