of 63946 LinkedIn

'Communicatie is basis voor rustige jaarwisseling'

Volgens Edward van der Torre, lector aan de politieacademie, begint een goede jaarwisseling met goede communicatie. ‘Alleen hard optreden werkt niet’

In Veen waren er problemen tijdens de jaarwisseling, op veel andere plaatsen ging het goed. Edward van der Torre, lector Gebiedsgebonden politie aan de Politieacademie, ziet dat er veel verbeterd is in het beleid rondom de jaarwisselingen. 'Goede communicatie is een basis', stelt hij.

Op tijd beginnen
Op tijd beginnen met de voorbereidingen is heel belangrijk. Het klinkt heel logisch, geeft ook Van der Torre direct toe. ‘Maar je moet niet begin december eens gaan nadenken over hoe de jaarwisseling moet’, legt hij uit. Dat gebeurt tegenwoordig ook niet veel meer, toen hij in 2007 het onderzoek 'hoezo rustig' publiceerde, zag hij dit nog weleens. Van der Torre onderscheidt drie categoriëen als het fout gaat bij de jaarwisselingen: de categorie ‘het gaat 364 dagen per jaar goed, één dag hard optreden', de ‘jaarwisseling als volgende stap in een serie van geweld’ en een ‘traditie’ van drinken en geweld tijdens de jaarwisseling.

 

Jeugdprobleem

Als er een jeugdprobleem ten grondslag ligt aan de overlast, werkt de aanpak van de eerste categorie, op 31 december hard ingrijpen, in elk geval niet. ‘Dan moet je zorgen voor een beter beleid’, zegt Van der Torre, zodat er structureel iets verandert. ‘Overleg en contact zijn vaak de sleutels. Een persoonlijk gesprek met de betrokkenen is een heel effectief middel.’ Dat het in kleine gemeenschappen vaak misgaat, legt Van der Torre uit als een uitvloeisel van de lokale autonomie. ‘Ze willen hun eigen jaarwisseling vieren, op hun manier. Ze doen het zoals zij het willen. De gemeentelijke herindelingen kunnen dit soort taferelen een impuls geven, schetst hij. De oplossing ligt voor een deel in de persoonlijkheid van de burgemeester. ‘Een goede burgemeester kan dan veel winnen. Die moet goed communiceren. Dat scheelt twee slokken op een borrel.’ Het is dan volgens Van der Torre ook ‘niet voor niets’ dat in herindelingsgemeenten vaak dergelijke ‘zware’ burgemeesters zitten.

 

Ouderen

Een andere oplossing is wat hij ‘ouderen in verlegenheid brengen’ noemt; mensen zo aanspreken dat ze zich gaan realiseren ‘dat het toch eigenlijk niet kan, wat er nu gebeurt’. Dit zelfregulerende vermogen is in Staphorst uitgewerkt in stewards: inwoners die tijdens de jaarwisseling toezicht houden en waar nodig mensen aanspreken op hun gedrag. Burgemeester Frans Naterop van de gemeente Aalburg, waar het dorp Veen onder valt, ziet weinig in stewards; daar acht hij de tijd nog niet rijp voor. Maar stewards zijn niet de enige oplossing, Van der Torre ziet ook kansen als ‘de stille meerderheid’ gemobiliseerd wordt. Met stille meerderheid bedoelt hij de mensen die zich niet uitspreken, maar die wel negatieve berichtgeving in de media lezen. ‘Het ideaalbeeld is dat zij dan zeggen: we steken de handen uit de mouwen, want zo gaat het niet goed’, legt hij uit.

 

Voorbeelden

Als succesvoorbeelden voor andere gemeenten noemt Van der Torre onder meer Vlaardingen en Zaltbommel. In die gemeenten ging het de afgelopen jaren mis. ‘In Vlaardingen is er meer gereguleerd, daar ging het nu veel beter.’ Den Haag is volgens Van der Torre ‘misschien wel het schoolvoorbeeld’ van hoe het ook kan. Dertig jaar geleden was er elk jaar heibel in Scheveningen, nu is dat opgelost. Ook Staphorst verdient een compliment van de lector, voor de rol die zij burgers gaven bij het geheel.

 

Proces
Op beleidsniveau is er veel verbeterd, schetst de lector. ‘Het veiligheidsbeleid is belangrijker geworden, dat werkt gelukkig heel goed.’ Er wordt meer samengewerkt tussen gemeenten en er zijn meer projectteams die zich richten op de jaarwisseling. Toch waakt Van der Torre voor een te hard beleid, dat werkt averechts. ‘Ik hoor weleens dat burgemeesters eigenlijk nog harder zouden willen ingrijpen, dat is niet verstandig. Dit is een proces waar je de tijd voor moet nemen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frenk op
@Eliza, al goed. Ik snap de oorsprong. Weer nieuwe info voor mij. Fascinerend.
Door Eliza Ehrlich op
@Frenk: Wist u bijvoorbeeld dat er 2 individuen in het café niet zijn opgepakt? Zo hebben zich kunnen verschansen/verbergen in de ketelkamer en zijn door de politie over het hoofd gezien.
Door Eliza Ehrlich op
@Frenk: Mijn excuses voor de aanname en ook de verwoording in mijn reactie. Ben echter zo gefrustreerd dat er door onzorgvuldige berichtgeving zoveel misverstanden ontstaan over de situatie in Veen.

Veel mensen denken zelfs dat er auto's van andere in de brand worden gestoken.
Door Frenk op
@Eliza, ik zou nooit willen liegen. Hoogstens ben ik op bepaalde punten niet goed geïnformeerd. Voor een aantal jongeren geldt inderdaad dat zij al in het café zaten voordat de onlusten uitbraken. Voor hen geldt mijn stelling inderdaad niet, dus dom van mezelf. Een groot deel van de jongeren is echter pas na ingrijpen van politie het café ingegaan, niet om gezellig een drankje te drinken, maar om de anonimiteit te zoeken.
Door Eliza Ehrlich op
@Frenk: u liegt. De jongeren waren aanwezig in het café. Zij zijn nooit vermaand om de locatie te verlaten.

Dat er een autowrak voor het café werd aangestoken, tsjah, dat is de normaalste zaak van de wereld in Veen.

KRO Brandpunt: http://brandpunt.incontxt.nl/seizoenen/seizoen_2 …
Door Eliza Ehrlich op
@JeTe Ik vermoed dat u helemaal niet bekend bent met de casus Veen. Of zie ik dat verkeerd?

Ik denk dat u zich maar eens moet gaan inlezen:

'Wie stookt er nou? Een studie naar ongeregeldheden in Veen'
https://drive.google.com/file/d/0B4dlpR5BNXYlVGV …

Een bijzonder degelijk rapport uit 2005 over het slepende conflict in Veen van de heer van Torre.
Door JeTe op
Excuus, het is natuurlijk burgemeester Naterop.
Door JeTe op
Een probleem in Nederland is de overvloed aan opgeleide mensen, die vervolgens vanuit hun theoretische boekenwijsheid het leven willen dirigeren. Zo ook de heer Van der Torre. Alsof burgemeester Nadorp zelf niet weet wat hij doet en alsof daar al niet jarenlang is gecommuniceerd. Het ene dorp is het andere niet.

Het op de al dan niet leuke persoonlijkheid van een burgemeester gooien is zeer laag.
Op die manier krijg je burgemeesters die voor Sinterklaas gaan spelen, terwijl een burgemeester slechts rechtvaardig hoeft te zijn en de wet moet handhaven.

In de lerarenwereld is het ook fout gegaan vanaf het moment dat de leraar een toffe peer moest zijn, in plaats van dat hij voor de klas staat om kennis over te dragen.
Met de persoonlijkheid van de leraar heeft de leerling niets te maken.
Leerlingen zijn leraren respect verschuldigd vanwege hun beroep en het leeftijdsverschil en dat geldt voor alle beroepsgroepen.
Door Frenk op
Ik vind het niet verbazingwekkend dat die tientallen ('onschuldige') jongeren zijn opgepakt. Ze waren niet volledig onschuldig. Allen zijn ze vermaand om de locatie te verlaten en dit hebben ze meerdere malen verzuimd. Dan is het heel logisch dat je wordt opgepakt. Dat is altijd zo geweest in Nederland en geldt elke dag. Dus ook met oud&nieuw. Uiteraard moeten de echte raddraaiers veel harder worden aangepakt, maar dat is iets voor de rechterlijke macht.
Door Karel op
Burgemeester Naterop heeft gewoon een harde kop. Het moest en zou op zijn manier, dus weg met de traditie dat de jeugd een sloopauto in brand steekt tijdens oud en nieuw. En dan zie je wat er van komt: niet alleen de raddraaiers worden opgepakt, maar ook tientallen onschuldigen in het café.

Naterop is geen burgervader, maar een empathieloze manager. Net als de CdK, een wetenschapper met 0 ervaring in bestuur en politiek. Arm Brabant als je met zulke bestuurders zit opgescheept.