of 61441 LinkedIn

Commissaris Brok: ‘Vergoeding Statenleden moet omhoog’

Statenleden verdienen momenteel bruto zo’n twaalfhonderd euro per maand. Commissaris van de koing Brok zou graag zien dat die wordt opgetrokken naar zo’n zeventienhonderd euro per maand.

De vergoeding voor Statenleden is te laag.  Met name om te voorkomen dat voornamelijk jonge Statenleden afhaken, vindt de Friese commissaris van de koning Arno Brok dat er een hogere vergoeding moet komen. Daar gaat hij in Den Haag zijn best voor doen.

Statenleden verdienen momenteel bruto zo’n twaalfhonderd euro per maand. Brok zou graag zien dat die wordt opgetrokken naar zo’n zeventienhonderd euro per maand.

Balans werk-privé
Het is voor Statenleden volgens de Friese commissaris lastig werk, privé en het werk als lid van Provinciale Staten goed te combineren. Het Statenwerk is een bijbaan van minstens 15 uren in de week – en vaak nog meer, aldus Brok. Bovendien wordt het Statenwerk in zijn ogen ook steeds lastiger.

Twee Friese Statenleden – Marijke Roskam (PvdA) en Dennis de Calonne (ChristenUnie) – namen deze week afscheid, omdat zij het Statenwerk niet meer konden combineren met hun gewone werk en privéleven. Het probleem zou bij meer Statenleden spelen.

Onderzoek
De vergoeding voor het drukke werk is niet in verhouding, vindt Brok. Maar omdat deze landelijk is vastgelegd, kan alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken daar verandering in brengen. De minister van Binnenlandse Zaken stelde vorig jaar een onderzoek in naar de vergoeding van Statenleden en algemeen bestuursleden van waterschappen. Op grond van dat onderzoek zou worden beslist of de vergoeding wordt aangepast, zo schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Die evaluatie wordt binnenkort verwacht. Mocht het rijk niet tot een landelijke verhoging willen besluiten, dan gaat Brok bepleiten dat de provincies een grotere vrijheid krijgen in het vaststellen van de vergoedingen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark op
Vaak vinden staten- en gemeenteraadsleden dat ze heel belangrijk werk doen en gaan zich daarom heel veel met details bemoeien. Dan kom je niet uit met de tijd.
Door p op
Misschien moet de voorzitter van de Staten zorgen dat het besluitvormingsproces beter wordt gestroomlijnd?

Onduidelijke voorstellen terugsturen etc. etc. zodat Statenleden niet hun kostbare tijd hoeven te verknoeien om te snappen waar het over gaat etc. etc.
Door P. Jansen op
Hoezo meer vergoeding voor statenleden! Zij hebben t.o.v. raadsleden niets te doen. Een luxe-bijverdiensten!
Door Ben (jurist) op
Het lijkt of de heer Brok een probleem; werkdruk, wil verhelpen door er meer geld tegen aan te gooien. Maar zo is het probleem werkdruk niet verholpen. Beter is (en misschien is dat al wel geregeld) dat werkgevers verplicht moeten toestaan dat het statenlid drie dagen in de week mag werken en na afloop van het statenlid zijn weer het recht heeft om fulltime terug te keren. Probleem opgelost toch?
Door Callme@ (observator) op
Lijkt me overbodig. Voor 1.200 komt een zzp-er een week werken i.p.v. één dag. Bovendien trekt verhoging teveel gelukzoekers aan.
Beter zou zijn om de overbodige en zinloze tussenschijf van provincies op te heffen.
Wat klussen naar de inmiddels heringedeelde veel grotere gemeenten en de rest verdelen over al gedeconcentreerde rijksdiensten. Die zijn gewend om asfalt uit te smeren, landjepik te regelen etc.
Geef oud-politici die zo graag Cdk willen worden gewoon wat stuivers zodat we daar tegen minder kosten geen last meer van hebben. En zeur niet over "democratie" bij een orgaan waarvan niemand weet wat ze doen en er ook niet voor komt stemmen.
Problem solved