of 59854 LinkedIn

Comité van de Regio’s blij met ‘groene’ Timmermans

Frans Timmermans heeft volgens Lambertz de Green Deal terecht neergezet als een ijkpunt voor de nieuwe Europese Commissie. Hij spreekt van een ambitieuze groene agenda door met name volledige klimaat-neutraliteit na te streven in 2050, een doel dat het Comité van de Regio’s al vanaf 2015 heeft gevraagd.

Het Comité van de Regio’s is heel tevreden met de Green Deal zoals Frans Timmermans die als eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie in het Europees Parlement presenteerde. Dat laat Karl-Heinz Lambertz, voorzitter van het Comité van de Regio’s, weten.  

Timmermans heeft volgens Lambertz de Green Deal terecht neergezet als een ijkpunt voor de nieuwe Europese Commissie. Hij spreekt van een ambitieuze groene agenda door met name volledige klimaat-neutraliteit na te streven in 2050, een doel dat het Comité van de Regio’s al vanaf 2015 heeft gevraagd. Het Comité heeft als Europees adviesorgaan van steden en regio’s geadviseerd over het nieuwe klimaatbeleid.

Energiearmoede
Ook de hint van Timmermans dat hij al in 2030 een reductie van CO2-emissies met 55 procent wil, en niet 50 procent, viel bij het Comité in goede aarde, net zoals de graduele afbouw van fossiele brandstofsubsidies, een belasting op importproducten van buiten de EU met een hoge CO2-belasting en het potentieel uitbreiden van de handel in emissierechten.

Lambertz kan zich vinden in de door Timmermans bepleitte ‘rechtvaardige energietransitie’, waarin het ontstaan van energiearmoede wordt bestreden. Maar een fonds voor zo’n rechtvaardige energietransitie is volgens hem niet voldoende. De regio’s die het meest in nood zijn, hebben betekenisvolle investeringen nodig, vindt Lambertz. Daaronder verstaat hij ook de rurale en de meest arme regio’s: alle EU-fondsen zullen moeten bewegen richting het doel van klimaatneutraliteit om het geloofwaardig te maken. Die ondersteuning is nodig om ervoor te zorgen dat ook zij de stap richting klimaatneutraliteit kunnen versnellen.

Burgerdialoog
Lambertz stelt bovendien dat de energietransitie niet kan slagen zonder burgers, steden en regio’s aan boord. Daarom pleit hij voor burgerdialogen op alle niveaus in de Europese Unie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.