of 60220 LinkedIn

Comité 4 mei wil langs Duitse graven in Vorden

Ook vorig jaar wilde het comité de gesneuvelde Duitse militairen betrekken bij de herdenking in Vorden. Dat leidde tot felle reacties.
7 reacties

Bij de komende dodenherdenking in het Gelderse Vorden wil het plaatselijke Comité 4 Mei langs de graven van Duitse soldaten lopen. Dat is na veel wikken en wegen besloten, zei voorzitter Bart Hartelman van het comité woensdagmorgen.

Herdenking
Ook vorig jaar wilde het comité de gesneuvelde Duitse militairen betrekken bij de herdenking in Vorden. Dat leidde tot felle reacties. Na een kort geding verbood de rechter burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst om langs de Duitse graven te lopen. In hoger beroep oordeelde het hof in Arnhem vorige week dat het verbod onterecht was en dat de Vordense herdenking zorgvuldig was voorbereid.

Gebaar van verzoening
Dat was voor het comité reden op de ingeslagen weg voort te gaan. De Duitse graven maken geen deel uit van de herdenking zelf. Als gebaar van verzoening wordt er na afloop langsgelopen. Dit jaar wordt daar ook het graf van drie gefusilleerde Jehova's getuigen bij betrokken. Het gemeentebestuur van Bronckhorst bespreekt over 2 weken na een evaluatie op welke manier de dodenherdenking dit jaar wordt bijgewoond.

Opzettelijk kwetsend
Dat de gesneuvelde Duitse militairen uit de Tweede Wereldoorlog worden betrokken bij de komende Dodenherdenking in het Gelderse Vorden, valt slecht bij Federatief Joods Nederland (FJN). ,,Het is meer dan triest dat men in Vorden de gevoelens van de Joodse nabestaanden opzettelijk wil kwetsen'', zei FJN-voorzitter Herman Loonstein woensdag. FJN zal in elk geval niet lijdzaam toezien, benadrukt Loonstein. ,,Het zou kunnen dat we aangifte doen wegens opzettelijke belediging. We overwegen ook om de Joodse gemeenschap op te roepen op 4 mei aanwezig te zijn in Vorden. Het zal dan niet rustig verlopen, ze moeten maar eens zien wat dit doet met de nabestaanden.''
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door 'Fan' van JanPietertje op
Ach Janpiet. Zullen we dan ook maar in het vervolg Kerst op Pasen vieren? En de Kerstman op 5 december de kado'tjes in de schoenen laten leggen?

Een rechter heeft zich niet uit te spreken over Dodenherdenking; een burgervaarder mag geen mensen schofferen voor zijn eigen eer en glorie; en Comité 4 mei in Vorden dient eens de eigen statuten te lezen. Deze 'verkrachting' van 4 mei toont aan dat men geen greintje respect heeft voor de slachtoffers...

Je stelt dat in de jaren 60 ook al Duitsers werden betrokken bij de Dodenherdenking. Waarom werd dat dan subiet weer gestaakt? Omdat de mensen dat ongepast vonden, en dat is nog steeds zo...
Door Likoed Nederland op
Joden kwetesn, juist op Dodenherdenking, als ze hun 100.000 omgekomen dierbaren willen herdenken.
Door Janpiet op
Elfriede: al in de jaren 60 werden ook Duitsers betrokken in de dodenherdenking. Daarom is het onbegrijpelijk dat dit 50 jaar later weer een probleem moet zijn.

Op 1 punt geef ik u wel gelijk: een rechter hoort zich niet uit te spreken over hoe een gemeente de Dodenherdenking inricht. In zoverre heeft Burgemeester Aalderink altijd het gelijk aan zijn zijde gehad.
Door Elfride van Carlo op
Janpiet, je kunt pas de essentie van Dodenherdenking veranderingen wanneer de laatste overlevende van de oorlog is overleden. De Janpiet denkwijze doortrekkend is ook Adolf Hitler een slachtoffer...

En dan de domme opmerking: een rechter toejuichen die het verbod ophief en een rechter verketteren die het wil verbieden. Hier moet een rechter geen uitspraak over doen. Heb respect voor de doden en hun nabestaanden. Wat Aalderink doet is politiek bedrijven en daar is 4 mei niet voor bedoeld en zeker niet om daders, want ook de Wehrmacht pleegde oorlogsmisdaden, te herdenken.

Dat de redactie uitingen van Janpiet accepteert...?
Door Janpiet op
Prima zaak. Het werd 68 jaar na de bevrijding ook wel eens tijd. Die 10 Duitse jongens die in Vorden begraven liggen, zijn net zo goed slachtoffer.
En nu geen rechter die het gaat verbieden.
Door Joschke op
Prima stuk Wouter. Dodenherdenking is ingesteld ter herdenking van de slachtoffers en niet van de daders. Maar zegt deze Aalderink dat dit ook slachtoffers waren en daarom herdacht moeten worden. Onzin... zeker zolang en nog mensen leven die de oorloh meemaakten. Maar zorgelijk dat het Comité 4 mei dus niet weet wat de eesentie van Dodenherdenking is.

Men schoffeert de slachtoffers en de nabestaanden door ook de daders als slachtoffers te beschouwen. Dan is ook A.H. slachtoffer van zijn waanideeën.
Door Wouter D (juridisch medewerker) op
Meer dan naief; meer dan geen historisch besef; meer dan geen mededogen voor de slachtoffers van een misdadig regime dat op grote schaal moordde niet alleen in eigen land maar ook in alle bezette landen. Niet alleen de moord op ruim zes miljoen Joden, Roma en Sinti maar daarnaast ook op miljoenen andere volkomen onschuldige burgers bij ons en in de ons omringende landen (denk alleen al aan Putten, Oradour-sur-Glane, standrechtelijke executies . . . ) en met name in Slavische landen. Ook 'gewone' Wehrmacht soldaten waren hier op grote schaal bij betrokken.
Dit is wat wij gedenken, dit is waarbij wij jaarlijks stilstaan op 4 mei rond 20:00 uur; laat dit nooit meer gebeuren. Onbegrijpelijk dat de daders juist op dit moment ook onder de aandacht moeten worden gebracht!