of 59244 LinkedIn

Columnist in de ban na druk coalitie Maasdriel

De Maasdrielse columnist Bert Cattel heeft zijn wekelijkse en populaire column in het huis-aan-huisblad Het Carillon moeten opgeven nadat zijn uitgever onder druk gezet is door VVD-fractievoorzitter Frits van Endhoven en indirect door leden van de zittende coalitie in het college.
20 reacties
De Maasdrielse columnist Bert Cattel heeft zijn wekelijkse en populaire column in het huis-aan-huisblad Het Carillon moeten opgeven nadat zijn uitgever onder druk gezet is door VVD-fractievoorzitter Frits van Endhoven en indirect door leden van de zittende coalitie in het college.

Beu
Van Endhoven schreef een mail waarin hij de uitgever vraagt: ‘Willen jullie overwegen afscheid te nemen van de heer Bert Cattel?’ Volgens de VVD-er bezondigt de columnist zich aan ‘vuilspuiterij’ en is hij partijdig, met name richting GroenLinks. De VVD-fractievoorzitter besluit zijn mail met de opmerking ’Kortom, stop deze man, voordat ik het echt beu ben en op zoek ga naar een alternatieve manier om dat te bereiken. Dat laatste is een voorbeeld van mijn cynische humor  hoor;-)’.

Advertenties
Cattel zegt de VVD-fractievoorzitter rechtstreeks te hebben gevraagd of hij met de ‘alternatieve manier’ het terugtrekken van advertenties bedoelde. Deze zou dat toen hebben bevestigd. Van Endhoven ontkent dat tegenover Binnenlands Bestuur. Desgevraagd antwoordt hij dat hij met de ‘alternatieve manier’ om Cattel de pen te laten neerleggen eerder dacht aan ‘juridische stappen’.

Gemeentepagina
Diverse bronnen hebben tegenover Binnenlands Bestuur verklaard dat zowel wethouder Ton Verachtert als zijn collega Cees Sips (VVD) tijdens een schorsing van een raadsvergadering opmerkingen maakten over het eventueel terugtrekken van de gemeentepagina uit het Carillon. Die vormt voor de uitgever een belangrijke inkomstenbron.

Chantage
De columnist heeft de kwestie zelf bij de uitgever aangekaart, die uiteindelijk zwichtte uit vrees voor inkomstenderving. ‘De uitgever kan ik het niet kwalijk nemen, die liep een groot risico’ zegt Cattel. ‘Maar ik vind schandelijk als de politiek zich bemoeit met de inhoud van de krant, door te proberen een columnist te weren. Dat is pure chantage en raakt aan de persvrijheid.’

Slecht imago
Cattel volgt sinds zijn vervroegde pensioen bij het Brabants Dagblad de lokale politiek kritisch voor het weekblad. Hij noemt de wethouders Ton Verachtert (Samen Sterk Maasdriel) en Cees Sips (VVD) samen met VVD-fractievoorzitter Van Endhoven ‘de bewakers van het slechte imago van Maasdriel’. Die typering heeft de kolommen niet meer gehaald, omdat zijn laatste column niet meer verscheen.  In plaats daarvan verscheen een verklaring van de uitgever.

Opheldering
Waarnemend burgemeester Arno Frankfort (VVD) laat weten dat hij volgende week opheldering zal vragen of en zo ja welke opmerkingen de wethouders hebben gemaakt over het terugtrekken van gemeentepagina’s uit het blad. Hij wil niet vooruitlopen op de maatregelen die hij zal nemen op basis van zijn bevindingen.

Integriteit
Naar de problematische bestuurscultuur in Maasdriel is onderzoek gedaan door bureau BMC, in opdracht van de provincie Gelderland, nadat er eerder een ambtsbericht kwam van Binnenlandse Zaken. Het BMC-rapport wordt volgende week openbaar. Maasdriel tuimelde van de ene in de andere integriteitsaffaire, soms met een interval van slecht enkele weken.

Lees hier de laatste column van Bert Cattel.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@Jakov

Grapje, of meen je het echt? Ooit wel eens van Pinochet gehoord, of dichterbij, van Berlusconi? Rechtse machthebbers vinden vrijheid van meningsuiting net zo lastig als hun linkse collega's.

De methodes waarmee ze die vrijheid willen onderdrukken, verschillen soms wel: rechtse machthebbers doen het bij voorkeur via bevriende grote bedrijven die media opkopen en monopoliseren, linkse machthebbers doen het bij voorkeur via de staat die media subsidieert of controleert.

Maar als het ze op die manier niet lukt, dan hebben machthebbers aan beide kanten van het politieke spectrum de neiging om te grijpen naar het aloude middel van geweld. Dat heeft dus niks met links of rechts te maken.
Door Jakov (controller) op
Van "links" zou je zoiets kunnen verwachten. Vraag maar een meneer Wilders. Maar dat een liberaal een dergelijke opstelling hanteert. De betreffende wethouder zal een links-liberale achtergrond hebben.
Door Jan (niet die andere, maar die ene Jan) op
@Jack

Wie betaalt, bepaalt... wat de waarheid is, wie leven blijft en wie moet sterven. Dat is de uiterste consequentie van het voltooide marktmodel.

De vraag is dan alleen: hoe is degene die betaalt, aan zijn geld gekomen? Vaak blijkt dan dat degenen die oorspronkelijk hebben betaald, helemaal niet bepalen wat er gebeurt.

Wie zijn de Media-moghuls van Maasdriel?
Door Jack (burger) op
VVD'ers blijken weer eens geheel niet liberaal te zijn. En: een beter bewijs van het ongeschikt zijn van het marktmodel kan niet geleverd worden.
Door Norbert (wijkzaken) op
Beste mensen, dit heeft niets te maken met politieke kleur of wat dan ook. Dit is gewoon machtspolitiek en je zin willen krijgen en geen tegenspraak dulden. En net als in bananenrepublieken soms ook in Nederland effectief want de uitgever geeft er de brui aan. Wel erg flauw is natuurlijk het later ontkennen dat iets met een verzwegen argument is bedoeld, namelijk de boodschap : stoppen of ik trek de gemeenteadvertenties terug. Kijk en dan moet je in het college of voor de raad als VVD-aanhanger laten zien waar vrijheid en democratie voor staan en dan kom je er waarschijnlijk niet meer uit.
Door Paul op
If You Can't Dazzle Them with Brilliance, Bazzle Them with Nonsense.
Door Huisvrouw op
Plaatselijke media zijn zeer afhankelijk van gemeentelijke advertenties en bijgevoegd gemeenteblad. Ik heb enkele jaren geleden reeds van een journalist vernomen dat, toen een kritisch artikel de gemeente niet aanstond, de andere dag drie ambtenaren de krant hebben bezocht en gesommeerd met dergelijks stukjes te stoppen. Nimmer meer een kritisch stuk geplaatst. De gemeente betaalt en bepaalt!
Door Jan op
Geen stijl heeft het onderwerp inmiddels ook ontdekt:

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/01/bizarre_politieke_censuur_in_m.html#comments
Door Jan Roseboom (de onderste steen boven) op
Voor de context:
In BB 17.12.10 "
Voorvechter integriteit nu zelf in opspraak


https://www.binnenlandsbestuur.nl/Home/all/voorvechter-integriteit-nu-zelf-in-opspraak.550752.lynkx

Het GroenLinks-raadslid Kees van Drunen, dat zich in Maasdriel sterk maakte voor een integriteitscode, krijgt nu zelf het verwijt dubieus te hebben gehandeld. Van Drunen heeft voortijdig een geheim rapport gemaild aan burgemeester Ada Boerma (CDA).
Door Joschke op
Een VVD'er moet je nooit geloven. Bedriegers, allemaal. En kapitalistische uitbuiters (zie de liberaliseirng en bonuscultuur en daarna afwentelen op de gewone burgers). De VVD zal klappen krijgen over vier jaar of hopelijk eerder. Maar deze VVD'er moet gelijk uit de politiek. Wat een verrotte zot... Maar je vindt dit soor VVD'ers tot in het kabinet.