of 64707 LinkedIn

College zet BING op 'klokkenluidend' raadslid

VVD-raadslid Frans van Osch
VVD-raadslid Frans van Osch
11 reacties

Het Hilversums college heeft het particuliere onderzoeksbureau BING, gespecialiseerd in integriteit- en rechtmatigheidskwesties, opdracht gegeven om een verkennend onderzoek te doen naar aanleiding van twee klachten over een kritisch raadslid. VVD-raadslid Frans van Osch eiste een correcte afhandeling van WOB-verzoeken en noemde in de nasleep daarvan de naam van een Hilversumse ambtenaar die de verzoeken niet correct zou hebben afgehandeld.

 

WOB-procedure
Frans van Osch, naast raadslid registeraccountant, organisatieadviseur en universitair docent bestuurlijke informatieverzorging, kwam er in juli van dit jaar achter dat de gemeente nog steeds niet had geantwoord op een door bewoners aangespannen WOB-procedure. Dit ging over de vestiging van een dak- en thuislozencentrum, Cocon. ‘Ik ben erin gedoken en heb vastgesteld dat het verzoek is blijven liggen, het was niet doorgestuurd naar de afdeling Juridische Zaken, zoals de procedure aangeeft, maar lag nog bij de ambtenaar die de Cocon behandelt, bij diens chef en bij de wethouder,’ zegt Van Osch.

Dom of met opzet
Ook een ‘herinnering’ werd niet behandeld door Juridische Zaken, maar bleef op de tafels van de behandeld ambtenaar en wethouder liggen, volgens Van Osch. ‘Dan maak je mij niet wijs dat het per ongeluk is. Het is in ieder geval of niet-per ongeluk, of ongelooflijk dom om drie keer zo’n WOB-verzoek niet naar de juiste afdeling door te sturen.’

 

Man en paard
Nadat Van Osch in de regionale krant, De Gooi en Eemlander, zijn verontwaardiging over de trage WOB-afhandeling had geuit, stelde de verantwoordelijk wethouder in dezelfde krant dat het raadslid dan maar ‘man en paard’ moest noemen. Toen Van Osch vervolgens de naam van de behandelend ambtenaar noemde, waar de WOB-verzoeken volgens hem waren verzand, kreeg hij daarop veel kritiek. ‘Het is ook ongebruikelijk om namen van ambtenaren te noemen, maar het was geen geheim om wie het ging en ik werd uitgedaagd door de wethouder,’ zegt Van Osch. Het raadslid noemt het ‘wel vervelend’ hoe de krant kopte: ‘Dat was in de trant van ‘Van Osch wijst rotte appel aan’, dat vond ik niet zo’n mooie kop, maar daar is de krant verantwoordelijk voor.’

 

Bureau Integriteit
Nadat de gemeente alsnog het WOB-verzoek had gehonoreerd bleek dat er informatie ontbrak, maar ook die is inmiddels verstuurd. Ook heeft Van Osch samen met zijn fractievoorzitter een verklaring doen uitgaan dat de manier waarop hij kritiek leverde niet gelukkig was. ‘Voor mij was daarmee de kous af,’ zegt Van Osch. Maar tot zijn verbazing kreeg hij onlangs een brief van het college dat BING, ofwel Bureau Integriteit, een onderzoek naar hem zou beginnen rond deze kwestie en dat hij gehoord zou worden.

'Klokkenluider'
Inmiddels heeft Van Osch een tweede brief gekregen, waarin wordt gesteld dat BING eerst onderzoek doet naar een klacht van twee personen over Van Osch en dat het raadslid zelf (nog) niet gehoord wordt. ‘Ik vind het vreemd dat ik nu net als in de middeleeuwen als postbode of "klokkenluider" onderwerp word van onderzoek in plaats dat de gemeente onderzoekt hoe zij kan voorkomen dat WOB-verzoeken worden getraineerd.' De gemeente Hilversum en Bureau Integriteit wil niets kwijt over de precieze aard van het onderzoek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Slappe Zuigvis op
Nou Frans, het verzoek tot horen naast je neer leggen en de herinnering "vergeten". Succes!

Vacatures

Van onze partners