of 60941 LinkedIn

College van B en W maandje alcoholvrij

Burgemeester en wethouders van Westellingwerf doen alcohol in januari in de ban. Ze roepen ook collega's en inwoners op alcohol een maandje te laten staan.

Het college van Westellingwerf doet in januari alcohol in de ban. Het scheelt dat de gemeente zelf geen nieuwjaarsreceptie organiseert, maar ook op recepties die B en W wel bezoeken, houden ze het bij een frisje. ‘Dat is de belofte’, benadrukt een woordvoeder van de gemeente.

IkPas

Het college doet in januari mee aan de campagne IkPas. ‘Als gemeente stimuleren wij een gezonde leefstijl van onze inwoners. Ik hoop dat de actie van IkPas ertoe leidt dat we ons bewuster zijn van de gewoonte om alcohol te drinken. En dat alcohol niet vanzelfsprekend hoeft te zijn. Maar vooral ook dat we ons bewust zijn van onze voorbeeldrol voor jongeren’, aldus burgemeester André van de Nadort van Westellingwerf.

 

Mini-campagne

Burgemeester en wethouders roepen ook collega’s en inwoners op alcohol een maandje te laten staan. Op het gemeentehuis wordt een mini-campagne voor ambtenaren opgezet. ‘Op ludieke wijze attenderen we hen op IkPas en stimuleren we ze om ook een maand lang niet te drinken. We hopen dat iedereen elkaar motiveert en dat de lijst met medewerkers die mee doet heel lang wordt’, aldus Van de Nadort.

 

Geen bevlieging

Het is geen ‘bevlieging’ om mee te doen aan de campagne IkPas. Zo zet de gemeente zich al langer in om de beschikbaarheid van alcohol onder jongeren terug te dringen. ‘Een alcoholvrije omgeving zorgt er simpelweg voor dat het alcoholgebruik onder minderjarigen daalt’, aldus de gemeente. Platform Nuchter Fries zette onlangs 17-jarige mysterykids in, die op verschillende locaties zoals supermarkten, cafés, buurthuizen en sportkantines probeerden aan alcohol te komen. Weststellingwerf scoorde met een nalevingspercentage van 60 procent bovengemiddeld hoog. Bij 60 procent van de aankooppogingen kregen in Weststellingwerf de mysterykids nul op het rekest. Het gemiddelde nalevingspercentage in Friesland ligt op 37 procent.

 

Open dag

Van de Nadort zette na zijn benoeming in september 2017 een streep door de traditionele nieuwjaarsreceptie. Die ging in 2018 nog wel door, maar dit jaar niet meer. In plaats daarvan organiseert de gemeente eens in de vier jaar open dag voor alle inwoners. Die vond dit jaar op 18 mei plaats. Tussendoor worden inwoners met andere activiteiten voor inwoners georganiseerd, aldus de woordvoerder.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Heb wel eens een burgemeester mee gemaakt die dit ook beloofde; hij dronk alleen nog maar jus d'orange, zei hij. De bode had echter wel de opdracht om eerst een flinke scheut wodka in zijn glas te doen