of 63428 LinkedIn

College Scherpenzeel struikelt over fusie

Het Scherpenzeelse college is maandagavond gevallen over de keuze tussen zelfstandigheid of herindeling met Barneveld. Een direct gevormde nieuwe coalitie koos voor zelfstandigheid.

Het college van Scherpenzeel is maandagavond gevallen. Struikelblok: de keuze tussen zelfstandigheid of herindeling met Barneveld. Een nieuwe (meerderheids)coalitie, van Gemeentebelangen Scherpenzeel en SGP, is al gevormd. Zij koos maandagavond voor een zelfstandig Scherpenzeel. 

Initiatiefvoorstel

Het – inmiddels gevallen – college van ChristenUnie, Pro Scherpenzeel en Gemeentebelangen Scherpenzeel was verdeeld over de toekomst van de gemeente. ChristenUnie en Pro Scherpenzeel wilden het pad van herindeling inslaan. Gemeentebelangen Scherpenzeel (GBS) wilde vasthouden aan zelfstandigheid. Het initiatiefvoorstel van de fractie Gemeentebelangen Scherpenzeel daartoe stond maandagavond op de agenda, evenals het raadsvoorstel van het college om in te zetten op herindeling met Barneveld. Het initiatiefvoorstel is met acht stemmen voor en vijf tegen aangenomen. Het raadsvoorstel is met acht stemmen tegen en vijf stemmen voor verworpen.  

 

Dispuut

Voorafgaand aan het debat over de toekomst van de gemeente, trokken ChristenUnie en Pro Scherpenzeel hun wethouders terug in verband met het dispuut over de toekomst van de gemeente. Een krappe week eerder hadden de wethouders van ChristenUnie en Pro Scherpenzeel het vertrouwen opgezegd in de wethouder van GBS vanwege de uiteenlopende gedachten over de toekomst van de gemeente. Het gat dat maandagavond viel, werd meteen opgevuld door een nieuwe coalitie van Gemeentebelangen Scherpenzeel en SGP. Zij hadden ook al een nieuw bestuursakkoord klaarliggen en wilden zelfs al twee nieuwe wethouders van de SGP laten beëdigen. Dat is niet gebeurd. Er moet eerst een integriteitsonderzoek naar de twee beoogde wethouders worden gedaan. Er wordt geprobeerd dat snel te doen, zodat de nieuwe wethouders woensdag kunnen worden beëdigd.

 

Geen reële optie

Het is nog niet duidelijk wat de provincie Gelderland gaat doen. In de ogen van Gedeputeerde Staten (GS) is zelfstandigheid voor Scherpenzeel geen reële optie. GS hadden Scherpenzeel per brief laten weten in te grijpen als de gemeente zou vasthouden aan zelfstandigheid. ‘Zonder vertrouwen in een duurzame toekomst van Scherpenzeel is een bestuurlijke fusie op provinciaal initiatief een optie’, schreven GS onlangs aan college en gemeenteraad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het conservatisme van de plucheplakkers slaat weer toe. Voor deze bestuurskracht arme gemeente funest voor de langere termijn
Door Arjen op
Een grote minderheid in de raad is voor een fusie. Een meerderheid van de raad laat een college struikelen om een fusie tegen te gaan. Vervolgens is net een aantal benoemingen van wethouders zonder een fatsoenlijk geloofsbrievenonderzoek afgewend.

Een aantoonbare zwakke bestuurscultuur in een niet te handhaven gemeente. Jammer dat deze gemeente niet beter weet te opereren.
Door Mark op
Aantal inwoners Scherpenzeel: 9.800
En zo gemeente wil zelfstandig blijven. Wat een dorpspolitiek en eigen belang

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners