of 59761 LinkedIn

College Roermond bespreekt situatie rondom Van Rey

B en W van Roermond gaan de situatie rondom de corruptie-verdenkingen bespreken.
21 reacties

Het college van burgemeester en wethouders van Roermond komt maandagochtend bij elkaar om de situatie te bespreken rond de van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey (VVD). Dat maakte de gemeente zondag bekend. Onduidelijk is of Van Rey zelf ook bij die vergadering aanwezig is.

Lekken uit vertrouwenscommissie

Justitie viel vrijdag binnen in de woning van wethouder en senator Van Rey en in het stadhuis. Hij wordt verdacht van corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester. Ook beoogd burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns, tevens voorzitter VVD-Limburg en burgemeester van Meerssen, is verdachte.

Onschuldig tot tegendeel bewezen

De meeste fracties binnen de Roermondse gemeenteraad wachten de uitkomst van de vergadering af alvorens zelf een standpunt te bepalen, bleek uit een rondgang zondag. Alleen de VVD heeft al een standpunt. Volgens fractievoorzitter Dré Peters moet Van Rey zelf beslissen wat hij doet. En voorzitter Victor Cillekens van de VVD Roermond zei dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Alleen de SP wil nu al dat Van Rey tijdelijk terugtreedt.

Bandopname afgespeeld

Fractievoorzitter Peters heeft een bandopname beluisterd waarin te horen is dat Van Rey twee vragen doorspeelt die de sollicitatiecommissie Offermanns zou gaan stellen. Dat vertelde Peters althans tegen de NRC. Die bandopname werd afgespeeld toen Peters vrijdag door de rijksrecherche werd gehoord. De bandopname bewijst volgens de krant dat Van Rey zijn ambtseed geschonden heeft. Peters wilde zondag echter niets meer zeggen over deze kwestie.


Recht zal beloop krijgen
Van Rey zelf liet via zijn advocate Gitte Stevens zaterdag weten dat er niets onoorbaars is gebeurd en dat hij teleurgesteld is in het land en het Openbaar Ministerie. De landelijke VVD heeft nog niet inhoudelijk gereageerd, anders dan de mededeling dat wordt verwacht dat het recht zijn beloop zal krijgen. Partijvoorzitter Benk Korthals en directeur van het partijbureau Boudewijn Revis zijn in het buitenland, waardoor maandag pas over de zaak kan worden gesproken.

Geen behoefte
Eerder liet VVD-fractievoorzitter Loek Hermans in de Eerste Kamer weten geen behoefte te hebben om op de zaak in te gaan. Ook VVD-leider en premier Mark Rutte hield zich op de achtergrond. Eerste Kamerlid Hans Engels (D66) en CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zeiden zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed dat Van Rey de Eerste Kamer tijdelijk zou moeten verlaten.


Extra vergadering

Mogelijk is er maandagavond ook een ingelaste vergadering van de Roermondse gemeenteraad. De situatie rondom wethouder van Rey zou ook hier in besproken worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
De naam van Van Reij duikt al langer op in berichten over onoorbaar gedrag. De man zou er goed aan doen zich terug te trekken en niet als aangeschoten wild rond te blijven lopen. Enige geloofwaardigheid is ver te zoeken en om de gehele Limburgse politiek (die al vaker slecht in het nieuwskomt) niet verder in diskrediet te brengen, is het beter dat hij defnitief van dat toneel verdwijnt.