of 59761 LinkedIn

College Roermond bespreekt situatie rondom Van Rey

B en W van Roermond gaan de situatie rondom de corruptie-verdenkingen bespreken.
21 reacties

Het college van burgemeester en wethouders van Roermond komt maandagochtend bij elkaar om de situatie te bespreken rond de van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey (VVD). Dat maakte de gemeente zondag bekend. Onduidelijk is of Van Rey zelf ook bij die vergadering aanwezig is.

Lekken uit vertrouwenscommissie

Justitie viel vrijdag binnen in de woning van wethouder en senator Van Rey en in het stadhuis. Hij wordt verdacht van corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester. Ook beoogd burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns, tevens voorzitter VVD-Limburg en burgemeester van Meerssen, is verdachte.

Onschuldig tot tegendeel bewezen

De meeste fracties binnen de Roermondse gemeenteraad wachten de uitkomst van de vergadering af alvorens zelf een standpunt te bepalen, bleek uit een rondgang zondag. Alleen de VVD heeft al een standpunt. Volgens fractievoorzitter Dré Peters moet Van Rey zelf beslissen wat hij doet. En voorzitter Victor Cillekens van de VVD Roermond zei dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Alleen de SP wil nu al dat Van Rey tijdelijk terugtreedt.

Bandopname afgespeeld

Fractievoorzitter Peters heeft een bandopname beluisterd waarin te horen is dat Van Rey twee vragen doorspeelt die de sollicitatiecommissie Offermanns zou gaan stellen. Dat vertelde Peters althans tegen de NRC. Die bandopname werd afgespeeld toen Peters vrijdag door de rijksrecherche werd gehoord. De bandopname bewijst volgens de krant dat Van Rey zijn ambtseed geschonden heeft. Peters wilde zondag echter niets meer zeggen over deze kwestie.


Recht zal beloop krijgen
Van Rey zelf liet via zijn advocate Gitte Stevens zaterdag weten dat er niets onoorbaars is gebeurd en dat hij teleurgesteld is in het land en het Openbaar Ministerie. De landelijke VVD heeft nog niet inhoudelijk gereageerd, anders dan de mededeling dat wordt verwacht dat het recht zijn beloop zal krijgen. Partijvoorzitter Benk Korthals en directeur van het partijbureau Boudewijn Revis zijn in het buitenland, waardoor maandag pas over de zaak kan worden gesproken.

Geen behoefte
Eerder liet VVD-fractievoorzitter Loek Hermans in de Eerste Kamer weten geen behoefte te hebben om op de zaak in te gaan. Ook VVD-leider en premier Mark Rutte hield zich op de achtergrond. Eerste Kamerlid Hans Engels (D66) en CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zeiden zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed dat Van Rey de Eerste Kamer tijdelijk zou moeten verlaten.


Extra vergadering

Mogelijk is er maandagavond ook een ingelaste vergadering van de Roermondse gemeenteraad. De situatie rondom wethouder van Rey zou ook hier in besproken worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Typisch, wéér een VVD-er....
Door Johan Wardam op
Het zelfreinigend vermogen van de Vastgoedpartij VVD bestaat dat?
Door Johan Wardam op
Dat de VVD zou iemand nog beschermd. Het kan niet anders dan dat VVD en vastgoed dichtbij elkaar zitten, en er teveel belangen door elkaar lopen. Jammer dat de kiezer die mede kiezen voor een partij die zegt de hypo aftrek te beschermen, dat eigenlijk alleen maar doen voor de vriendjes in de vastgoed. En daar mogen we met z'n allen voor opdraaien, dank u wel VVD!
Door Johan (adviseur) op
Kan het onnozeler Iemand 2 vragen toespelen van een vertrouwenscommissie. ? Goed werk van de Rijksrecherche want het moet in dit soort zaken atijd gaan om feiten en harde bewijzen. De Rijksrecherche is de enige die bewijzen kan verzamelen en getuigen onder ede kan horen. Laat de Rijkrecherhe dit altijd standaard doen en besteedt dit niet uit aan commerciele bedrijven zoals BING e.d.. Ik word een beetje bedroefd van dit soort berichten want aan de ene kant hebben we te maken met bestuurders die evident niet deugen en aan de andere kant worden in toenemende mate personen valselijk beschuldigden beschadigd om iemand politiek af te rekenen. Integriteit als wapen. Wat een slangenkuil is het locake openbaar bestuur toch geworden. pffff. De lust vergaat je om te werken bij de locale overheid.
Door Polleke (ambtenaar) op
"Meer straf en minder begrip voor criminelen", stond er op de verkiezingsaffiches van de VVD. Staan ze daar nu ook nog achter of geldt dat niet voor hun vriendjes, de witte-boordencriminelen?
Door Mr. R.M. Dalmijn op
De verleidingen zijn groot voor de gemiddelde bestuurder. Het Ego en de strelingen van allerlei aard. Heel soms bekruipt mij de gedachte dat de "boven ons gestelden" in het verleden serieuzer met taken en verplichtingen omsprongen. Beroepseer leek genetisch aangelegd. Overigens hoop ik dat er in het dossier Rey wel echte duidelijkheid komt ; bijvangst en binnenvallen bij het nageslacht horen wel proportioneel te blijken. Daarnaast ben ik benieuwd naar de reactie van de door mij zeer geachte Mr Sorgdrager op de recente ontwikkelingen.
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Roermond is een mooi voorbeeld van :
"ik zag twee heren, hun broodjes dik besmeren',
Oh, het was een wonder,
Boven wonder hoe die heren smeren konden....'

Ik stond er bij en keek er naar.

Collegeleden en raadsleden keken dus gewoon jaren lang toe en wenste Jos steeds weer een prettige vakantie als hij afreisde voor een luxe, gratis vakantie in Saint Tropez... Mijn vraag is dan : Past het ons wel om een hard oordeel uit te spreken over Griekenland, als we onze eigen achtertuin niet eens op orde hebben ?
Door flip op
Was dat niet dezelfde Van Reij die bij de overstromingen een tijd terug voor het oog van de camera eerst ging kijken of zijn eigen privévastgoed schade had opgelopen voordat hij ging informeren of er ook mensen in de problemen waren gekomen?
En nu denkt deze arrogante blaaskaak er weer mee weg te komen? Ik hoop dat ze heel veel hard bewijs verzameld hebben tegen dit schoolvoorbeeld van een arrogante machtsbeluste corrupte politicus.
Door Marijke van der Meer (gemeenteraadslid) op
Los van de kwestie zelf zou ik willen weten hoe het kan dat een gesprek tussen een burgemeester en een wethouder werd afgeluisterd. Moet er niet een reden zijn om mensen af te luisteren? Liep er dan een 'zaak' tegen een van beide en was dit een soort bijvangst?
Door Het land. op
"...teleurgesteld in het land en het Openbaar Ministerie".
In het land zeker omdat hier vrije journalistiek wordt bedreven.
In het OM zeker omdat dat toch werk maakt van machtsmisbruik door bestuurders, ook al laten hun meelopers hen ermee weg komen.
Het land is teleurgesteld in zo'n politicus. Moeven!