of 61043 LinkedIn

College IJsselstein valt over samenwerking Montfoort

Het stadhuis van IJsselstein
Het stadhuis van IJsselstein

Het gemeentebestuur van de Utrechtse gemeente IJsselstein is gevallen. De samenwerking met de buurgemeente Montfoort kostte het afgelopen jaar 1,5 miljoen euro meer dan was afgesproken.

Drie wethouders
De laatste twee wethouders van IJsselstein, Vincent van den Berg (CDA) en Marijke van Beukering (D66) traden woensdagavond af. Vorige maand stapte wethouder Huib Veldhuijzen, direct verantwoordelijk voor dit dossier, al op. Hij trad af toen bleek dat er ook voor de komende jaren 1,7 miljoen euro extra nodig is voor de samenwerking met de gemeente Montfoort.

Enorme overschrijding
De enorme begrotingsoverschrijding komt met name ten laste van het budget voor personeelszaken, zo stelt de gemeente in een verklaring. Het tekort van 1,5 miljoen euro bij UW Samenwerking, de uitvoeringsorganisatie de gemeente Montfoort en IJsselstein, verraste de twee nog zittende wethouders volkomen. Eerder was er sprake van een tekort van 200.000 euro.
‘ We zijn hierover niet tijdig geïnformeerd. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en geven de gemeenteraad zo de ruimte de beste oplossing te zoeken voor de stad IJsselstein,’ zo stellen de wethouders in een gemeenschappelijke verklaring.

Overspannen
Het was de bedoeling dat de samenwerking tussen de twee gemeenten juist tot een besparing zou leiden. De samenvoeging van de ambtelijke diensten liep echter alles behalve voorspoedig. De ambtenaren van Montfoort voelden nog te weinig binding met de eigen gemeente. Taken waren onduidelijk en ambtenaren raakten overspannen.

Nieuw college
De drie wethouders blijven nog een maand aan om lopende zaken af te handelen. De fractievoorzitters van de drie coalitiepartijen gaan in die tijd de mogelijkheden voor een nieuw college bestuderen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark op
‘Het was de bedoeling dat de samenwerking tot besparing zou leiden’.
Typisch geval van hoe directie en raadsleden redeneren. Maar de kosten gaan eerst voor de baten uit, als de baten er al zijn.
Eerst dient er (fors) te worden geïnvesteerd (met name in automatisering en dubbel werk). De 2-3 jaren daarna valt er iets terug te verdienen