Advertentie

College Heerenveen op integriteit onderzocht

Het college van B en W van Heerenveen worden door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzocht op integriteit. Aanleiding is een incident waarbij mails werden gescand door een eigen ambtenaar.

22 november 2013

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) gaat onderzoek doen naar het college van burgemeester en wethouders in Heerenveen. Dat heeft de gemeenteraad van Heerenveen donderdag besloten.

Vertrouwensbreuk

Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een vertrouwensbreuk binnen het college. Wethouder Age Hartsuiker van Gemeentebelangen Heerenveen zou collegestukken via de mail hebben gelekt aan zijn fractie, die het vervolgens aan de Leeuwarder Courant lekte. Burgemeester Tjeerd van der Zwan raakte vervolgens in opspraak toen hij onderzoek liet doen naar het mailverkeer van het college.
 
Mails nagetrokken 

Het onderzoek concentreert zich met name op de beslissing van burgemeester Van der Zwan om het mailverkeer na te gaan. Volgens de burgemeester ging het om een ,,technische scan'' en heeft hij de mails niet zelf ingezien. Het natrekken van de mails werd door een eigen ambtenaar gedaan. Volgens de interne regels van de gemeente had een externe partij dit voor de gemeente moeten doen. De gemeenteraad wil verder ook een oordeel van BING over de integriteit van alle betrokkenen bij dit incident.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie