Advertentie

'Coalitie met FvD kan niet om klimaatbeleid'

De kans lijkt klein dat Forum voor Democratie een plek in het provinciebestuur van Noord-Holland krijgt. Belangrijkste breekpunt is het provinciaal klimaatbeleid. Andere mogelijke coalitiepartijen denken hier fundamenteel anders over dan Forum voor Democratie, concludeert informateur Hans Smits maandag.

01 april 2019

De kans lijkt klein dat Forum voor Democratie een plek in het provinciebestuur van Noord-Holland krijgt. Belangrijkste breekpunt is het provinciaal klimaatbeleid. Andere mogelijke coalitiepartijen denken hier fundamenteel anders over dan Forum voor Democratie, concludeert informateur Hans Smits maandag.

Kans overeenstemming 'zeer gering'

Smits stelt in zijn brief aan de Provinciale Staten dat hij tot de slotsom is gekomen dat de kans op overeenstemming tussen Forum voor Democratie en de andere politieke partijen waarmee een coalitie gevormd zou kunnen worden 'zeer gering, zo niet onmogelijk is'.

Stabiliteit fractie

Zo hebben hebben sommige partijen volgens Smits twijfels over de stabiliteit van de nieuwe Forum voor Democratie-fractie. Hij meldt ook dat het voor sommige partijen moeilijk bleek om überhaupt te starten met programmatische besprekingen, gezien uitspraken door de landelijke leiding van Forum voor Democratie.

Geen zin

Verder onderzoek door een informateur of formateur naar een meerderheidscollege met Forum voor Democratie heeft volgens Smits geen zin. Het benoemen van twee informateurs door GroenLinks en VVD biedt volgens hem 'een reële kans op succes'. Forum voor Democratie kreeg de meeste stemmen in Noord-Holland. Het leverde de partij negen zetels op, evenveel als VVD en GroenLinks, die samen met D66 en PvdA een meerderheid hebben. (ANP)

Reacties: 25

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martijn
Afzien van klimaatbeleid omwille van een coalitie? Dan ben je slecht bekend met de rol die hiervoor aan provincies is toebedeeld.



De kiezer wordt schijnbaar gelijk al geminacht, terwijl hier de volwassen conclusie wordt getrokken dat er gewoon geen basis is voor samenwerking met deze partij.
Inez
Ik ben het met Martijn eens. Omdat iets van 20% van de kiezers geen klimaatbeleid wil, kun je dat niet zomaar afblazen. Zeker niet gezien de waarschuwingen die uit alle hoeken klinken. En, laten we eerlijk zijn, de mensen van FvD zijn niet in hun eerste leugen gestikt bij het aanvoeren van argumenten tegen dat beleid.
zijn niet in hun eerste leugen gestikt? Wie niet? / FvD kan zo slechts groter en krachtiger worden.
zijn niet in hun eerste leugen gestikt? Het oog kijkt altijd >>>>>>>.

Laten we het niet hebben over poltieke en ambtelijke leugenaars, zoveel inkt bestaat er niet.
Bernard
Waarschuwingen uit alle hoeken? verdachtmakingen, framing, verdraaiingen, bedreigingen, noem dat maar eens 'waarschuwingen'. Dat 'klimaatbeleid' is geen onderwerp geweest van de verkiezingen voor de tweede kamer en wordt nu door de strot geduwd zonder deugdelijke onderbouwing qua nut, noodzaak en effectiviteit. Van het gas af en alles elektrisch is deels paniekvoetbal en deels bewust een moneymaker voor diverse partijen. Niet eens naar kernenergie kijken als energiebron is bizar. Niet willen samen werken met het Forum is uitsluiting en een ieder die bij het Forum moet voor uitsluiting en een berufsverbot en karaktermoord vrezen. In dat opzicht is Nederland een dictatuur, onderdeel van de ondemocratische Sovjetachtige EU moloch.Dat klimaatbeleid moet van tafel; je kunt het geld dat daaraan besteed wordt net zo goed verbranden dan heeft het evenveel nut.
Martijn
Ben, voor een jurist ben je slecht op de hoogte. Klimaatbeleid is nog helemaal niet door de Tweede Kamer vastgesteld.



Eerst inlezen voor er op het toetsenbord geramd wordt?
Bernard
Als je goed leest heb ik ook niet gezegd dat het al door de Tweede kamer is geweest. Ik heb alleen aangegeven dat het ons door de strot wordt geduwd. Zoals het er naar uit ziet komt het wel door de 2e kamer. Zal ik maar niet zo flauw zijn en zeggen dat je voor een bestuurskundige wel slecht leest?
Hans de Vries
Ben,



Even een paar punten.



1. De Sovjet-Unie is geen enkel opzicht te vergelijken met de Europese Unie. De Sovjet-Unie kende lijfstraffen, de Goelag, geen vrije pers, geen echte burgerrechten, geen vrije rechtspraak, enorme rijen voor alle soorten goederen, geen ruimte voor bedrijven om te innoveren, geen keuzevrijheid voor mensen etc. etc. Vraag aan mensen die werkelijk onder het Sovjetregime geleefd hebben of de EU ook maar in enig opzicht lijkt op de Sovjet-Unie. Hun antwoord zal steevast nee zijn.

2. Door de strot duwen? Sinds wanneer zijn democratische besluiten van het Parlement iets door de strot duwen? Wordt de zorgtoeslag je door de strot geduwd? Is de Deltawet door je strot geduwd? Zijn de drie decentralisaties in het sociaal domein je door de strot geduwd? Nee, dat zijn allemaal volledig democratische processen, met hoor, wederhoor, advisering door de Raad van State etc. Daar is niets dictatoriaal aan, maar dan ook helemaal niets. Zo ook het klimaatbeleid. Dat hebben we al jaren. Nu wordt het aangescherpt na aanleiding van heel veel gerenommeerd wetenschappelijk onderzoek en op basis van het principe dat als het fout gaat, we mogelijk ons land kwijt zijn. Dat de politici het weinig hebben benoemd tijdens de Tweede Kamerverkiezingen heeft te maken met het idee dat klimaatbeleid wel eens iets kan kosten en dat niet lekker valt. Dat is politiek, geen bedrog of wat dan ook. Lees de partijprogramma's.

3. Kernenergie wordt wel naar gekeken door de politiek. Alleen net als het niet willen hebben van een doodstraf wil de politiek geen kernenergie. Dat is een legitieme keuze. Hoef je het niet mee eens te zijn, maar again is dat niet dictatoriaal.

4. Niet willen samenwerken met FvD is ook niet uitsluiting zonder reden. Het is een legitieme keuze. Niet elke partij wil zich verbinden met andere partijleiders die spreken over zuiveringen onder journalisten, die wetenschappelijke inzichten ontkennen, en die fascistische uitingen doen wat betreft cultuur en grond. Daar heeft men een eigen keuze in. Het feit dat 15-20% van de mensen op een partij stemt, betekent niet dat die partij dan ook het recht heeft om te regeren. Dat recht heeft niemand, behalve die representatie van de bevolking dat wel compromissen wil sluiten.
@ mevrouw Rubens van Snollebollekes
Raad van State

Het laatste redmiddel/vangnet van de staat.

Er wordt meer verloren dan gewonnen.

En verre van onpartijdig.



En hier gaat u ook goed de fout in :



die spreken over zuiveringen onder journalisten,

Welke journalist doet er nog een diepte onderzoek?



die wetenschappelijke inzichten ontkennen,

Door de huidige klimaat drammers is een rapport uit 2013 gebruikt en betere versie uit 2018 hebben de klimaat drammers bewust laten liggen. Ach en waarom? FvD heeft gelijk.



en die fascistische uitingen doen wat betreft cultuur en grond.

Ja echt, gaan ze doen, echt waar, morgen lopen we allemaal in bruine hemden.

Nl is te versplintert en u denkt dat NL ers makkelijk in het bruine hemd te krijgen zijn.

Doen ze niet, punt.



Probeer het eens op ene feestje u lijkt me wel een goede stemmingmaker.
erik elzinga / nvt
wat is er mis om verkiezingen te houden over bijvoorbeeld het milieu niet iedereen heeft geld genoeg om mee te doen steeds meer Nederlanders kijken naar hun portemonnee en komen niet meer rond waarom moeten zij dan meebetalen?als de regering wil dat wij electies gaan koken kun zij toch wel zorgen dat deze mensen gratis een electies fornuis krijgen met pannen zij verdienen al genoeg met de btw die overal opzit kijk gewoon wat een gezin maandelijks verdiend en help deze mensen anders gaan deze mensen juist niet op de grote partijen stemmen .dit noemen wij schoppen tegen de bestuurders van onze land .
Karel van Klaveren
Het blijft toch hilarisch te lezen dat een oud-directeur van Schiphol zo begaan is met het klimaat. Maar goed, de wal gaat het schip wel keren. Honderden miljarden (door burgers op te brengen) uitgeven om de temperatuur 0,00007 graden te verlagen is een dwaasheid. Dat beseft komt op den duur bij iedereen wel door. Al duurt dat bij linksmensen soms wel erg lang.
Bernard
Hier dan de reactie op het betoog van Ruben:

- wat de Sovjet Unie betreft chargeerde ik maar in geen enkel opzicht te vergelijken dat waag ik te betwijfelen. De USSR probeerde met geweld staten binnen de unie te blijven en de EU doet dat met Groot Brittannië met economische afpersing. De democratische wil van het Britse volk en de wil om weer een soevereine staat te zijn wordt niet geaccepteerd en men haalt er zelfs Gibraltar bij. De EU bemoeit zich ook met de Oekraine en ja dat doet Rusland ook maar in de Oekraine leven miljoenen Russisch sprekenden dus dat is logisch. De Europese commissie heeft ook raakvlakken met het Politburo in de Sovjet-Unie; ook niet gekozen. Het Europese parlement is dat alleen in naam en de leiders binnen de EU willen federalisering en op termijn een Europees leger, kijk maar eens naar de ideeën van een gevaarlijke man als Guy Verhofstadt. Men wil de trein slechts een kant uit en discussie mag niet.



En ja het wordt ons door de strot geduwd.Dat het klmaatbeleid niet is benoemd tijdens de verkiezingen is wel bedrog; na de verkiezingen komen met maatregelen die niet in partijprogramma's stonden is domweg bedrog. Met name de VVD heeft hierin een draai gemaakt. Ik daag u uit aan te geven welke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen van het gas af als thema hadden opgenomen in hun programma.



Naar kernenergie wordt niet serieus gekeken, de afwijzing daarvan is gebaseerd op valse emoties en tot den treure verwijzen naar Tsjernobyl en Fukishima. Als je dan klimaatbeleid wilt dan kun je niet je ogen sluiten voor kernenergie. Doe je dat wel dan ben je in mijn ogen een charlatan en een windmolen Sancho Panza.



Uitsluiten van de FvD is niet legitiem en u toont dat al aan met drogredeneringen en fake news over de FvD. Wijzen op de linkse vooringenomenheid van de pers die andere geluiden uitsluit en in de foute hoek framed is niet hetzelfde als zogenaamd spreken over zuiveringen onder journalisten. Hoe ver de pers gaat? Kijk naar Marcia Luyte en haar 'borealisch wunderkind' en het AD die bij de vechtpartij in Urk beelden op de website zet van protesten in Gelderlmalsen waar 'Geertje Wilders' werd geroepen, terwijl het incident in Urk daar volledig los van stond.



En die wetenschappelijke inzichten zijn eerder dogma's waarbij een nieuw geloof is ontstaan waarbij enige vorm van kritiek vloeken in de kerk is. De Club van Rome schetste ook apocalyptische scenario's.Fascisitische uitingen qua cultuur en grond is ook flauwekul. Trots zijn op je land en cultuur is niet hetzelfde als fascisme. Waarom de term fascisme steeds wordt gebruikt is mij een volslagen raadsel, het was een politieke stroming in Italië die geen enkele relevantie heeft voor de beschrijving van de politiek in Nederland.En niemand heeft het recht om te regeren behalve die representatie van de bevolking dat wel compromissen wil sluiten. Dat is allereerst een leugen; kijk maar naar de provincie Noord Holland; het Forum wilde wel compromissen sluiten de andere partijen wilden het Forum alleen uitsluiten. Ten tweede is wat er echt aan de hand is een uitsluiting van een ander geluid door de gevestigde orde.
Cornelis
https://www.parool.nl/amsterdam/vvd-wil-graag-pr …



De door FVD aangewezen formateur heeft dus op basis van een gesprek van een kwartier, waarin het woord klimaat nota bene niet eens voorkwam, geconcludeerd dat een coalitie met FVD er niet in zit. Vreemd verhaal.
Petra
Ach ja, Het Parool, krantje van linksdoorgedraaide Gutmenschen, wat kun je daar anders van verwachten.



Hup Ben, ik ben een fan van je!
Thoriumreactor is een goede oplossing
Thorium reactor ter overbrugging van andere energie.



Gesmoltenzoutreactoren in combinatie met thorium zijn volgens voorstanders veel veiliger (inherent passieve veiligheid), geven vele malen minder afvalstoffen (tot 1000 keer minder) die bovendien veel minder lang gevaarlijk radioactief blijven (300 jaar in plaats van tienduizenden jaren).



Omdat een thoriumreactor nauwelijks plutonium produceert, levert deze een kleiner risico op nucleaire proliferatie.



Het grootste voordeel van een gesmoltenzoutreactor is dat de reactie niet op hol kan slaan en niet op die manier tot gevaarlijk hoge temperaturen kan leiden (die bij conventionele reactoren tot een kernsmelting leiden). De reactor is in principe inherent veilig: als de temperatuur te hoog wordt of er een groot koelmiddellek optreedt, stopt het proces en stolt het met thorium verzadigde zout.



Het is bij een gesmoltenzoutreactor mogelijk het zout, dat nog aanzienlijke hoeveelheden nawarmte produceert, veilig passief te koelen, zodat ook na het stoppen van de kernreactie geen kernsmelting (meltdown) optreedt. (Echter, gesmoltenzoutreactoren draaien niet inherent op thorium; reactoren op basis van uranium zijn evengoed een mogelijkheid.)



Zo, de hele transitie ellende in de prullenbak.
He, he bij Ben is het lampje gaan branden t.a.v. FvD / Naar verhaal.
He, he bij Ben is het lampje gaan branden t.a.v. FvD



Links is arrogant en is de mening toegedaan dat rechtse denkers en kiezer opgevoed moeten worden. Maar ga eens terug in de tijd welke mensen waren werkelijk een gevaar voor bijv. Joden? Ambtenaren!



Ambtenaren maakten lijsten met daarop alle joden. Ook ambtenaren hebben joden bestolen van, geld, goud schilderijen, huizen en grond. Politie ambtenaren haalden joden op en zetten deze op transport. Ook binnen de rechterlijke macht, bij notarissen en advocaten waren velen niet netjes en een kwaad voor joden. Joden die na kamp ervaring terug kwamen, werden geconfronteerd met erfpacht rekeningen van diverse gemeenten. Zelfs het Rode kruis wenste niets te doen voor joden. Zal maar stoppen anders gaan er weer mensen over rooie maar zoek bovenstaande maar ff op kun je 100% lezen dat het “vergeten” waarheid is.



En FvD, democratisch gekozen, wordt hiermee gelijk geschakeld? Erg zieke gedachte van links, die bovenstaande maar even vergeten is. Wacht nu eens af en laat Fvd doen wat je willen, gaat het niet goed trekken we met zijn allen ernstig aan de bel en gaan in verzet.



En denkt u nu echt dat Nederlanders in bruine hemden gaan lopen, ach natuurlijk niet, daar is Nerderland te versplinterd voor en dat willen NL ers gewoon niet.



Dus volg het met gepaste interesse, ga de discussie aan en neem het verlies als een democraat. Komt allemaal goed vooral als we open blijven, praten en opletten.
Hoekstra / Ambtenaar
Ik zou willen dat we de wereld in twee delen konden knippen. Een deel waar iedereen die denkt dat het allemaal wel een beetje los gaat lopen met dat klimaat kan gaan wonen. Waar dus verder gegaan wordt met wat we nu doen. En een deel waar iedereen gaat wonen die zich wel zorgen maken over het klimaat. Daar gaan ze CO2 uitstoot reduceren en dergelijke. Iedereen blij en belangrijker: ieder draagt dan de gevolgen van zijn eigen standpunten.
Hoekstra / Ambtenaar
@Ben de gemeentejurist over Brexit. Als in de afgelopen weken één ding duidelijk is geworden dan is het wel dat de Britten het over niets, maar dan ook over helemaal niets eens kunnen worden over hoe ze de EU willen verlaten. Er ligt geen enkel maar dan ook geen plan waar een meerderheid van het parlement achter kan staan. En dan dat de EU verwijten of voor de voeten werpen. Ik begin ernstig medelijden te krijgen met de gemeente die afhankelijk is van uw juridisch redeneertalent.
Bernard
Nou meneer De Vries, blijft u zich maar 'zorgen' maken over het klimaat. Ik ruik weinig vertrouwen in het vernuft van de mensheid en een verslaafdheid aan apocalyptische scenario's over het einde der tijden. We leven in een schandalige tijd waarin kinderen al opgescheept worden met angst- en schuldgevoelens. Wat Brexit betreft is de EU echt the evil empire. Nu willen ze Gibraltar ook al betrekken bij de onderhandelingen. Maar goed de heer De Vries is een van de vele Eurofiele meelopers, 'fellow travellers' zo u wilt, wiens loyaliteit niet bij hun eigen land ligt maar bij een vreemde entiteit.
Bernard
En Petra, ik voel me vereerd!
Brexit ok. EU leiders liegen en zijn de waanzin voorbij
Burgers hebben middels een wettelijk beslissend referendum aangegeven Brexit, punt uit.



EU speelt een smerig spelletje over onze ruggen en maakt het de UK erg lastig, want de EU zal toch maar eens uiteen vallen. Wat de ondemocratische EU leiders (ze zijn er neergezet door de rijke elite , en niet door ons gekozen) niet willen weten is dat de burgers van EU allang klaar zijn met de EU, het heeft ons slechts bakken geld gekost.



Op dit moment pompt Drakie nog steeds 80 miljard euro, niet bestaand geld per maand in de economie en wie gaat dat straks betalen samen met de 2008 subprime hypotheken, omgekat naar waardeloze derivaten waar de wolkenkrabbers van Wall street van boven tot onder en van links tot recht helemaal mee vol zitten, juist de EU burger.



De crisis is al gestart en wij zijn straks van 40 a 60% van onze bezittingen “verlost” ten gunste van de rijken.

Die telkenmale laten zien helemaal niets met ons te hebben.



Al eens nagedacht waarom de EU een EU crypto coin heeft gemaakt?

Nieuw geld, oude Euro waardeloos, we kunnen er niets aan doen, Brexit is de schuldige?

U weet nog wat de invoering van de euro ons heeft gekost? Dit gaat alles overtreffen.



U mag verder slapen, maar misschien verstandig eens een keer in deze materie te duiken.
Happie eten?
Ben, ga eens een vorkje prikken met Petra! Duidelijker kan ze niet worden.
Bernard
Gelet op de verkiezingsuitslag...zou je dan ook niet kunnen concluderen dat je misschien moet afzien van dat 'provinciale klimaatbeleid'? De andere partijen gedragen zich als de 3 aapjes; niet willen hoeren, niet willen zien en verzwijgen. En sommige partijen hebben twijfel aan de stabiliteit van de fractie van de FvD? Ongehoorde arrogantie. Als men na 1 jaar conclusies trekt dan kan dat ergens op gebaseerd zijn, nu niet. In Noord-Holland wordt de uitslag en de kiezer dus geminacht.
Bernard
Niet willen horen is het uiteraard...
Geweldig nieuws!
Op naar de verkiezingen, dit gaat FvD zoveel stemmen extra opleveren. Geweldig! Vooral zo doorgaaaan.
Paul / projectleider
Tja je kan jezelf wel de grootste vinden, maar in het Nederlandse politieke landschap ben je dan hooguit de grootste kabouter...



En als andere partijen wél willen (kunnen) samenwerken
Advertentie