of 64120 LinkedIn

Coalitie Lelystad verandert van kleur

VVD en SP gaan in een nieuwe coalitie verder met de InwonersPartij, Leefbaar Lelystad, Mooi Lelystad en Forum voor de Ouderen. Hierover is een principeakkoord bereikt. PvdA en D66 vallen buiten de boot.

De coalitie van Lelystad wijzigt flink van kleur. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de – overgebleven – coalitie van VVD, PvdA, D66 en SP als minderheid verder zou gaan, maar nu is toch anders besloten. PvdA en D66 vallen buiten de boot.

Nipte meerderheid

Beide partijen worden ‘ingewisseld’ voor de InwonersPartij, Leefbaar Lelystad, Mooi Lelystad en Forum voor de Ouderen. Samen met de ‘oude’ coalitiepartijen VVD en SP vormt de nieuwe coalitie met 18 van de 35 zetels een nipte meerderheid. Het is opmerkelijk dat de InwonersPartij weer van de partij is, want die stapte in maart nog uit de coalitie. Daarmee werd de ontleding van de oorspronkelijke coalitie in gang gezet. Na de InwonersPartij stapte ook de ChristenUnie uit de coalitie.  

 

Principeakkoord

De nieuw beoogde coalitiepartijen hebben nu een principeakkoord bereikt, met het bestaande raadsprogramma als basis. Het principeakkoord moet nog aan de achterban worden voorgelegd. Als de achterban instemt, komt er na ruim drie maanden een einde aan de politieke crisis.

 

Slecht nieuws

PvdA en D66 noemen het in een gezamenlijke verklaring ‘slecht nieuws voor de stad’ dat een zo conservatief coalitie wordt gevormd. ‘Juist nu komt het aan op innovatieve en creatieve keuzes, om inwoners en ondernemers zekerheid te bieden en om de zorg dichtbij huis niet af te breken.’ Beide partijen maken zich zorgen over de toekomst van de stad ‘zeker met een stadbestuur zonder redelijk midden’, aldus de gezamenlijke verklaring. ‘Lelystad kent een groot tekort op de begroting als het gaat om jeugdzorg, het stadsonderhoud staat onder druk en de financiële situatie is nijpend.’

 

Afgewezen

Beide partijen zijn teleurgesteld dat ze buiten de nieuw coalitie vallen. ‘Wij stonden open voor een samenwerking met balans in links en rechts, in conservatief en progressief, en balans in ervaren en minder ervaren bestuurspartijen. Daar waren ook goede, reële mogelijkheden voor. Helaas hebben zowel VVD als Leefbaar Lelystad als InwonersPartij deze mogelijkheden stelselmatig afgewezen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.