of 60715 LinkedIn

Coalitie Lelystad raast akkoord door raad

Wethouder Janneke Sparreboom (VVD) van Lelystad ging razendsnel door zowel het raadsprogramma als de vragen van de oppositiepartijen heen. Na anderhalf uur kon iedereen weer naar huis. Hoewel in de versnipperde raad met een zespartijencoalitie genoeg oppositiepartijen overblijven, lukte een bres slaan in het hechte coalitieverband hen dinsdagavond niet.

In de versnipperde raad van Lelystad blijven met een zespartijencoalitie genoeg oppositiepartijen over, maar een bres slaan in het hechte coalitieverband lukte hen dinsdagavond niet. Wethouder Janneke Sparreboom (VVD) raasde door het akkoord en de vragen heen. Na anderhalf uur kon iedereen weer naar huis.

Tweede termijn

Wel komt er nog een tweede termijn over twee weken, wanneer ook de namen van de wethouders bekend zijn. Dat bleek gewenst, want niet alle partijen waren van de korte tijdspanne tussen de presentatie van het akkoord en de raadsbehandeling (twee werkdagen) gediend. ‘De oppositie is bewust op achterstand gezet, zei Jack Schoone van Leefbaar Lelystad, met 4 zetels tweede partij, maar niet in de coalitie. Wat hij had kunnen lezen waren “nietszeggende containerbegrippen”. ‘Er wordt nauwelijks concreet benoemd wat de coalitie over vier jaar bereikt wil hebben en we hebben niets van onze punten teruggevonden.’

Toekomstvisie
De zespartijencoalitie krijgt zeker enige steun van het CDA. Vooral de term “samenredzaamheid” in het raadsprogramma vond waardering. De partij beschouwt geestelijke gezondheidszorg als serieus probleem in Lelystad. Dat zou een speerpunt in het beleid moeten worden. Jong Lelystad was vooral gecharmeerd van “hun” jongerenforum in het akkoord, maar twijfelde over de toekomstvisie van de coalitie. ‘De jeugd is de toekomst van Lelystad, maar is Lelystad ook de toekomst van de jeugd?’, vroeg fractievoorzitter Murat Aktan. Hij mist visie op jongerenwoningen en wilde weten wat de coalitie gaat doen aan het bevorderen van het uitgaansleven voor jongeren. Een bioscoop en een club of discotheek ziet hij graag komen, evenals een jongerencentrum.

Uitslag genegeerd
GroenLinks-fractievoorzitter Sjaak Kruis zegt dat zijn partij niet welkom was in de onderhandeling. ‘Het voorstel dat twee partijen (SP en GroenLinks, WB)) met één wethouder zouden kunnen komen werd genegeerd.’ Toch was de samenwerking met (coalitiepartij) SP vruchtbaar, want veel uit het programma van GroenLinks staat in het akkoord. Om mee te kunnen gaan met het raadsprogramma wilde Kruis echter dat raadsleden nog voor de tweede termijn Lelystedelingen zouden aanhoren, zodat zij op 12 juni nog iets met hun wensen konden doen. De coalitiepartijen wezen dit af. De PVV (3 zetels) constateerde daarna dat straks vier verliezers in Lelystad aan de knoppen draaien. ‘De uitslag wordt genegeerd en de grootste winnaar (PVV, WB) op voorhand uitgesloten’, aldus fractievoorzitter Ashwin van Stormbroek. ‘Veel Lelystedelingen hebben geen vertrouwen in jullie. Wij gaan iedere dag oppositie voeren.’

Bestuurlijke vernieuwing
Sparreboom liep vervolgens razendsnel de vragen en opmerkingen van de partijen af met hier en daar een kleine toezegging. Ze wees erop dat van alle partijen punten zijn meegenomen in het raadsprogramma. ‘Ook van Leefbaar.’ Volgens Sparreboom kunnen jongeren in eenheden in omgebouwde kantoren wonen en hebben zij geen behoefte aan een jongerencentrum. Voor een rondetafelgesprek met jongeren staat ze wel open. De raad krijgt verder jaarlijks een incidentele ruimte van drie ton en de wordt de post bestuurlijke vernieuwing, bij burgemeester Ina Adema neergelegd, in samenspraak met de raad ingevuld. Adema noemde het onderwerp op haar beurt “een mooie uitdaging”.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.