Advertentie

Coalitie Helmond valt over declaraties wethouder

Wethouder Peter Tielemans van Helmond heeft zijn functie neergelegd vanwege de ophef over zijn declaraties van taxiritten naar de lokale horeca. De coalitie is gevallen.

03 juni 2013

De Helmondse wethouder Peter Tielemans heeft zondagavond zijn functie neergelegd nadat in het weekeinde ophef was ontstaan over zijn declaratiegedrag. De wethouder voelde zich niet meer gesteund door de rest van het college, vertelde fractievoorzitter Berry Smits van zijn partij (SDOH-D66-Helmondse Belangen) maandagochtend. De fractie heeft vervolgens de stekker uit de coalitie getrokken.

Vertrouwen is weg
,,Het vertrouwen is weg’’, zei Smits. Het Eindhovens Dagblad onthulde zaterdag dat wethouder Tielemans in 2011 en 2012 tientallen keren op kosten van de gemeente de taxi nam van het café naar huis. In totaal declareerde hij 111 taxiritten, in 92 gevallen was het centrum van Helmond de begin- of eindbestemming.

Kwaad bloed
Het college kwam vanwege de onthullingen zondagmiddag bijeen in een extra vergadering. De wethouders van SDOH-D66-Helmondse Belangen werden wel uitgenodigd maar bleven weg. De verklaring achteraf zette kwaad bloed. De wethouders van CDA, VVD en de burgemeester namen afstand van het declaratiegedrag van Tielemans. Smits: ,,De wethouder wordt extra voor schut gezet terwijl hij binnen de regels heeft gehandeld. Hij is politiek geslachtofferd.’’

Extra raadsvergadering
,,Het is niet goed te praten maar moet worden uitgezocht’’, zegt de fractievoorzitter over het declaratiegedrag van de wethouder. ,,Iedereen heeft zijn conclusie al getrokken. Hij heeft zich niet kunnen verdedigen.''

Dinsdagavond is er een extra raadsvergadering over ontstane situatie.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric
Ter nuancering. Tielemans is niet verschenen op de raadvergadering van zondag 15.00 uur. Zijn fractiegenoot en mede collegelid vd Heuvel wilde niet komen omdat hij vond dat zijn verschijning tijdens Jazz in Catstown belangrijker was. Dhr Smits weet dat heel goed.
Menting / Directeur
Dit zijn gevallen die B&W en Raadsleden met het traject van Bestuurlijke Risicobeheersing gewoon hadden kunnen voorkomen.

Op naar 60% minder ontslagen wethouders en 50% minder ontbonden coalities in periode 2014-2018
Kritikus / Geen Hagenees
Er is toch iemand binnen de gemeente geweest die ruim 2 jaar lang de declaraties van deze wethouder heeft goedgekeurd. Was dat toch niet de burgemeester, die nu de vermoorde onschuld speelt ?
Meppie
Een merkwaardige zaak.

Hoewel de wethouder binnen de regels handelde kan dit nooit de bedoeling geweest zijn.

Is de wethouder fout of de regel? Ik denk het laatste.

Wat niet betekent dat ik het declaratiegedrag goedkeur.
eric
@ Adelaide: Dat is de Gemeentesecretaris ,eindverantwoordelijke voor de financiële handel en wandel van de Gemeente . De man is n.b registeraccountant..Onregelmatigheden dient hij te melden bij de burgemeester. De vraag die hier nu speelt is of hij dat gemeld heeft. Zo niet dan heeft hij meegedaan aan dit proces . Heeft hij dat wel gedaan dan heeft de burgemeester een probleem.
Kritikus / Geen Hagenees
Dank voor je reactie, Eric. Deze situatie is dus voor burgemeester Blanksma, die pas een goed half jaar in functie is, een mooie aanleiding om eindelijk eens schoon schip te maken in de verziekte bestuurscultuur van Helmond.
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
De Helmondse wethouder Peter Tielemans heeft zondagavond zijn functie neergelegd nadat in het weekeinde ophef was ontstaan over zijn declaratiegedrag.

Smits: ,,De wethouder wordt extra voor schut gezet terwijl hij binnen de regels heeft gehandeld. Hij is politiek geslachtofferd.’’

Mijnheer Smits deze wethouder heeft misbruik gemaakt van gemeenschapsgeld, die opgebracht is door de belastinggelden. Hoe kan je dan zeggen, dat hij binnen de regels heeft gehandelt ? Of is er ook
nog een " grijze " gebied ?
Als ik in loondienst werk als manager, waarbij ik € 100,- per uur verdien, dan kan ik toch ook niet zeggen ná werktijd ben ik ook manager, de klok tikt verder.
Of als ik op vakantie ben, moet mijn salaris doorbetaalt gaan worden. Zo'n verklaring kan je toch niet " verkopen " aan de media en aan de lokale kiezers ? We hebben het hier over gemeenschapsgelden. Deze wethouder is niet politiek geslachtofferd. Deze wethouder moet op staande voet ontslagen worden zonder recht op wachtgeld vergoeding of een andere vorm van vergoeding. Dit kan echt niet door de beugel. Een strafrechtelijk onderzoek is ook op zijn plaats. De wethouder moet alle onterecht gedeclareerde reiskostenvergoedingen gaan terugbetalen + de gedervde rente. De gemeenschap wordt bestolen. Vervolgens klagen de gemeenten, dat ze structureel middelen tekort komen.
Logisch zolang er zulke wethouders zijn. Er moet wetgeving gemaakt worden die officieel toezicht moeten houden op het declareer gedrag.
De burgers hebben genoeg van dit soort wethouders.
Er zou ook een nader onderzoek naar de lokale partijen moeten komen, die deze wethouder gesteunt hebben. Wat was hun belang in deze zaak ?
Ze gaan natuurlijk niets voor niets de wethouder steunen. De betalingsverkeer van deze wethouder zou ook voor onderzoek in aanmerking komen.
IMH
Hej Kees, moet je niet eens aan het werk jongen?



Voor iemand die zegt 60 uur te werken zit je verdraaid veel te reageren, tijdens werktijden. ;p



Zit je daar een partij te zemelen dat alle gehandicapten op hun luie reet zitten... Heb ik toch het verkeerde beroep gekozen.



Ga anders lekker biertje pakken op het terras man als je niks te doen hebt. Slecht voor je bloed druk zo, je overal druk over maken.



Speaking of which, ga maar weer eens de slag. Iemand moet al die ritjes naar de kroeg betalen.

Blijkbaar weer de gehandicapten en de vuilnismannen van deze wereld.



Werkse en fijne dag. :-) Maak er wat moois van mensen. :-)

gerrie
Weer een voorbeeld over hoe het politiek gestel hier in Nederland in elkaar zit. Blijven plukken van de belastingbetaler en lekker op de pof leven. Ze plukken stuk voor stuk, maakt niet uit van welke politieke partij een plukker lid is. Ze kunnen nog geen trein laten rijden. Wat helemaal erg is zijn die bestuurlijke praatjes. Een normaal mens wordt doodziek van dat kwallerig gepraat. Nooit zijn ze open. En als ondernemer kun je al helemaal niet anticiperen op dit wanbeleid. Vandaag zeggen ze a en morgen b. Het kost hem klauwen met geld.
Mr R.M. Dalmijn
Mooie reacties. En toch heb ik een beetje behoefte aan een nuancering van de omvang. Tielemans laat zich circa 50 maal per jaar van het café naar huis brengen. Naar het schijnt heeft hij daar toestemming voor. Wellicht is het voor de verkeersveiligheid ook niet slecht. Stel dat de ritten €20 per keer kosten dan is de totale last voor , in dit geval de gemeente , €1.000 per jaar. Iets zegt mij dat de ontstane situatie aanzienlijk kostbaarder gaat worden voor de gemeenschap . Ik wens u allen een mooi weekend op café om na 3 biertjes wellicht alles terug te draaien.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Afspraken maken is prima. Maar als nuchtere Hollander met een ruim wethouderssalaris moet je toch weten dat je je niet op kosten van de gemeenschap met de taxi van kroeg naar huis moet laten brengen. Typisch Nederlands om dan niet meer over de dader te praten maar koortsachtig op zoek te gaan te gaan naar de zogenaamde veroorzakers. De burgemeester, gemeentesecretaris etc. Leidt de aandacht toch niet af! Die wethouder had zelf zo verstandig moeten zijn.
Jan
Alle politici moet maar eens verboden worden kosten te declareren. Ze moeten alles maar betalen van hun riante onkostenvergoeding en/of hun eveneens riante salaris. En dan zonder dat dan om die reden te verhogen natuurlijk. Het zou ook heel wat wachtgeld schelen, want gesteggel over declaraties heb je dan ook niet meer.
Paul / projectleider
Dus de zaak draait erom dat de wethouder ipv van bestemming gemeentehuis vanaf een andere bestemming vertrok/aankwam.



Misschien heeft hij de gemente wel veel geld bespaart door telkens eerst een stukje te lopen, uit te rusten en dan pas met de taxi naar huis te gaan
Kritikus / Geen Hagenees
Reizen binnen eigen gemeente en voor eigen genot zou sowieso niet-declarabel moeten zijn.

Niek / jurist
Helemaal eens met @Jan. Politieke bestuurders krijgen een salaris en een onkostenvergoeding. Laat ze daaruit alles betalen, dan is het uit met de pret. Geen pretreisjes meer naar het buitenland, geen telefoon en laptop/i-pad, geen taxi- of autovergoeding. Scheelt een enorm gedoe en geneus van journalisten die weten hoe ze moeten scoren.
eric
@P. sterker nog tijdens de carnaval liet hij zich 4 dagen rondrijden op kosten van de gemeenschap en ook deze declaratie werden door iemand gewoon goedgekeurd.
eric
Inmiddels bij ED te lezen dat de Gemeente de hoofdverantwoordelijken is m.b.t. fiattering declaratie.

Gaat nog wat worden hier.

Eric helmond.
eric
Verbetering.± Verantwoordelijke is de Gemeente secretaris en zijn er 68 ritjes bij gekomen.
True
Jaarlijks miljarden verspild aan uitkeringsimmigratie en de EU, veel ernstiger dan dit bourgondische ex-wethoudertje.
Advertentie