of 62812 LinkedIn

Coalitie Brabant is meerderheid kwijt

De coalitie in Brabant is haar meerderheid verloren. De enige kandidaat die het vorige week opgestapte Forumlid kon opvolgen, heeft laten weten af te zien van een plek in de Staten. Dat betekent dat deze plek vacant blijft. De coalitie leunt vanaf nu op 27 van de 55 zetels.

De coalitie in Brabant is haar meerderheid kwijt. De enige kandidaat die het vorige week opgestapte Forumlid kon opvolgen, heeft laten weten af te zien van een plek in de Staten. Dit betekent niet alleen dat de zetel vacant blijft, maar ook dat de coalitie haar nipte meerderheid kwijt is. Die coalitie – die sinds zaterdag uit vijf partijen bestaat – leunt vanaf nu op 27 van de 55 zetels.

Afzien

‘In de afgelopen weken ben ik benaderd om de vacant gekomen zetel voor de fractie #FVD in Brabant in te nemen. Na lang beraad zal ik hier – nadat ik een jaar geleden instemming gaf te fungeren als back-up optie voor de fractie – nu helaas van af moeten zien’, laat Cees van der Sande via Twitter weten. Hij was nog de enige beschikbare opvolger van het Forum-Statenlid Stijn Roeles, die vorige week per direct opstapte. Veranderende privé- en praktische omstandigheden hebben hem tot dit besluit gebracht, twittert Van der Sande.

 

Voorlopig sluitstuk

Het besluit van Van der Sande is het voorlopige sluitstuk van een tumultueuze week in de Brabantse provinciale politiek. Het begon begin vorige week met het vertrek van Forumlid Roeles. Vervolgens bleek dat twee Forum-Statenleden een royement boven het hoofd hangt van het landelijk partijbestuur, omdat de twee op de kandidatenlijst voor JA21! staan. Dat zou echter geen belemmering vormen voor het functioneren van de Brabantse-Forumfractie, verzekerde (toen nog) FvD-fractievoorzitter Willem Rutjens. Hij is een van de leden Forumleden die voor JA21! op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen staat. Daags erna besloot hij, samen met twee andere Forum-Statenleden, verder te gaan als JA21! Die partij is tevens tot de coalitie toegetreden, zo werd zaterdag door de nieuwe coalitie bekend gemaakt. Een van de twee gedeputeerden van Forum, Peter Smit, zegt zijn partijlidmaatschap op en gaat als onafhankelijke gedeputeerde verder. Hij vertegenwoordigt JA21! in het college van Gedeputeerde Staten (GS).

      

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners