Advertentie

CMO: 'Steeds moeilijker om moskeeën te bouwen'

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) ziet problemen in het bouwproces bij zo’n tien gemeenten. CMO-woordvoerder Yassin Elforkani wil niet alle gemeenten noemen omdat het orgaan een bemiddelende rol wil gaan spelen om problemen aan te pakken.

10 maart 2015

Moskeebesturen ondervinden sinds een jaar steeds meer weerstand bij de bouwplannen voor een nieuw gebedshuis. Die zegt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) na gesprekken met verschillende koepelorganisaties van moskeeën. Vaak verzetten buurtbewoners zich tegen de gebedshuizen. Moskeebesturen doen op hun beurt te weinig aan het creëren van draagvlak, stelt het CMO.

Tien gemeenten
Het contactorgaan ziet problemen in het bouwproces bij zo’n tien gemeenten. CMO-woordvoerder Yassin Elforkani wil niet alle gemeenten noemen omdat het orgaan een bemiddelende rol wil gaan spelen om problemen aan te pakken. ‘Daarvoor willen we ook met gemeentebestuurders gaan praten. Die willen wij nu niet voor het hoofd stoten’, aldus Elforkani.

Media aandacht
Hij noemt wel de plaatsen Zoetermeer, Groningen en Assendelft, omdat problemen daar uitgebreid in de media zijn geweest. Omwonenden maken vaak bezwaar omdat ze parkeerproblemen verwachten. Maar ook angst voor de islam speelt een rol, denkt Elforkani: ‘In drie van de tien gevallen ontstonden er problemen met de gemeenten na de aanslagen in Parijs en met haatpredikers.’

‘Verstopte moskeeën’
Hij wijst ook op verkeerde beeldvorming. ‘Mensen denken dat er opeens een heleboel moskeeën worden gebouwd, maar vaak gaat het om bestaande gebedshuizen die nog 'verstopt' zaten in oude garages en schoolgebouwen. Die worden door nieuwbouw opeens zichtbaar.’

Bemiddeling
Het CMO biedt de moskeeën hulp aan om te bemiddelen. Twee moskeeën hebben daartoe inmiddels een verzoek ingediend. Binnenkort wil het contactorgaan politieke partijen gaan benaderen om het probleem te bespreken. Elforkani zegt dat moskeebesturen zelf meer hun best moeten doen om omwonenden eerder bij nieuwbouwplannen te betrekken. ‘Ook moeten besturen veel transparanter worden over bijvoorbeeld de financiering.’ De bouw van een moskee in Lansingerland is wat betreft Elforkani het voorbeeld van hoe het ook kan. ‘Tegen de bouw is niet één bezwaar aangetekend, vooral omdat bewoners direct in het proces zijn betrokken.’ (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric Immink
Een woning moet in veel gevallen langs de welstandscommissie, maar voor veel gebedshuizen gelden deze regels volgens mij niet. Ik zou ik niet zitten te wachten op een kerk met een hoge kerktoren inclusief klokken.
August Biels / gewezen ambtenaar
Wellicht zijn de moskeebesturen er ook niet aan gewend dat de bestaande knuffelcultuur langzaamaan aan het verdwijnen is.



Jarenlang zijn deze groep door politiek correct angsthazerij in de watten gelegd, waarbij de "zieligheid" van een veronderstelde minderheid belangrijker werd gevonden dan de gerechtvaardigde bezwaren van omwonenden en andere buurtbewoners.



Nu blijkt dat deze minderheden helemaal niet van plan zijn te integreren en deel uit te gaan maken van de Nederlandse samenleving, maar zich in in tegendeel in toenemende mate cultureel, politiek en maatschappelijk te willen isoleren en af te zetten tegen deze samenleving, zal deze groep er ook mee moeten leren leven dat dat niet geaccepteerd wordt.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
dat gezeur over "de moskee" moet nou eens afgelopen zijn. wat een geëmmer, Nederland is echt vol met bekrompen geesten.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Opmerker heeft kennelijk niet door dat Nederland vol zit met mensen die het nadenken hebben verleerd, hun eigen Europese cultuur niet kennen en elke minderheidsgroepering maar hun zin wil geven. Trieste mensen met een ernstig minderwaardigheidscomplex waar onze maatschappij niet op zit te wachten. Geniepige sukkelaars die bij PVV-kandidaten de ruiten gaan ingooien, omdat ze te onderontwikkeld zijn voor het voeren van een inhoudelijk debat. Gelukkig stuit moskeebouw en het indoctrineren middels een absoluut geloof nu op weerstand. Mensen die zich afzonderen of zelfs tegen onze maatschappij en onze cultuur keren, moeten hun mond houden. Bovendien zijn de meeste moskeeën foeilijke betonnen dozen met smerig lelijke rakettorens. Laten we liever de Domkerk in Utrecht gaan herbouwen dan deze megalomane onzin neerzitten in een stadswijk. Pas de Wet BIBOB maar eens toe en kijk waar het geld vandaan komt. Dat is echt niet kosjer.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Volgens mij moet het contactorgaan zich eens gaan afvragen hoe het komt dat veel mensen een moskee in hun woonomgeving niet zien zitten en zelfs als bedreigend ervaren. Vanmorgen las ik dat er een steen door een ruit is gegooid bij iemand die een poster van CharlieHebo voor het raam had hangen.

Tolerantie richting anders of ongelovigen is vaak ver te zoeken bij moslims. Zij eisen dat de samenleving ruimte maakt voor hun geloof maar weigeren anderen die ruimte. Zolang er binnen de moslimgemeenschap geen zelfreflectie plaatsvindt, zal er altijd weerstand blijven. Overigens ook tegen Christelijke kerkgenootschappen die zich intolerant richting hun omgeving opstellen.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
ik twijfel of dit forum geschikt is voor een echte pennestrijd. maar dat terzijde. waarde jongeheer, het gaat mij uiteraard om de ongenuanceerde en willekeurig beargumenteerde berichtgeving, commentaren en opvattingen die Nederland in de ban hebben "genomen". in ieder grasveld vindt men wel ongewenst mos, maar laat ons wel nadenken.
Advertentie