of 58952 LinkedIn

Cliché- typetjes in de raad

Niet alleen tv-satires als Van Kooten en De Bie of Draadstaal, ook een gemiddelde raadzaal zit vol karikaturen. 

Niet alleen tv-satires als Van Kooten en De Bie of Draadstaal, ook een gemiddelde raadzaal zit vol karikaturen. 

De vragenterrorist, voor wie iedere vergadering een pub quiz is. Of het Boze Raadslid dat geen moment of gebeurtenis ongebruikt zal laten om ergens de diepste schande van te spreken. En altijd trekt een Redder van de Zieligheid wel een tranentrekkende treurbrief van een burger uit zijn binnenzak.

Bijna-oud raadslid Nico van Duijn – hij stopt in maart – heeft er in 16 jaar raadslidmaatschap genoeg gezien. Voor het boekje Karakters beschrijft hij vijfentwintig cliché-mannetjes en -vrouwtjes, koddig geïllustreerd door de bekende rechtbanktekenaar Felix Guérain. Waar menig kantoorklerk zich herkende in Jiskefets Debiteuren Crediteuren, kost het weinig moeite overeenkomsten te vinden met de hier letterlijk opgetekende types. Dat sommige persoonsplatitudes enige overlap lijken te vertonen, hoort de pret van dit satirieke boekje niet écht te drukken. Het maakt alleen maar duidelijk dat Van Duijns typetjes geen echte personen zijn, maar overdreven op hun intenties duidt.

Het neemt niet weg dat politiek soms theater is. Ieder raadslid moet hiervoor meerdere ogenschijnlijk karikaturale eigenschappen tot z’n repertoire kunnen rekenen. Er in één blijven hangen of er in doorschieten levert pas een aanpak op waarmee het middel het doel niet meer treft. De lachspiegel die Van Duijn ons nu nalaat, is dan geen overbodig hulpmiddel.

Het boekje is gratis en te downloaden bij de griffie van Almere op: https://gemeenteraad. almere.nl/fileadmin/files/gemeenteraad/PDF/ boekje_karakters_Nico_def_LR.pdf

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.