of 64707 LinkedIn

Chaos Lelystad na vertrek wethouder vergroot

De chaos in Lelystad is vergroot. Wethouder Elly van Wageningen van de ChristenUnie heeft haar ontslag ingediend en haar partij heeft zich uit de coalitie teruggetrokken. Eerder deze week deed de InwonersPartij dat.

De chaos in Lelystad is vergroot nu wethouder Elly van Wageningen van de ChristenUnie haar ontslag heeft ingediend en haar partij zich uit de coalitie heeft teruggetrokken. Eerder deze week deed de InwonersPartij dat. De ogenschijnlijke chemie die er in het college was, blijkt al tijden ver te zoeken.

Verstoorde verhoudingen

Dat kan worden geconcludeerd uit de verklaringen van de ChristenUnie en de InwonersPartij. ‘De ontwikkelingen van de afgelopen maanden hebben ertoe geleid dat de ChristenUnie Lelystad zich terugtrekt uit de coalitie,’ schrijft de ChristenUnie Lelystad op haar website. En: ‘Afspraken over belangrijke dossiers werden niet nagekomen en constructieve gesprekken hierover waren niet mogelijk. De verhoudingen binnen de coalitie zijn dermate verstoord dat het realiseren van ChristenUnie-idealen een onmogelijke opgave is geworden.’

 

Chemie weg

Eerder deze week stelde fractievoorzitter Luc Baaten van de InwonersPartij dat in een toelichting dat het samenspel tussen coalitie en college onder druk stond en de onderlinge chemie weg was. Ook voelde de partij zich belemmerd om positief kritisch te zijn.

 

Onder vuur

De positie van Van Wageningen lag al onder vuur. Er was deze week een extra raadsvergadering gepland over de uitbreiding van de hoeveelheid te storten verontreinigd afval in de gemeente. Een meerderheid van de raad zou overwegen het vertrouwen in Van Wageningen op te zeggen tijdens die extra raadsvergadering, zo meldde Omroep Flevoland eerder deze week. Zo ver kwam het niet, want nadat de InwonersPartij bij aanvang bekend had gemaakt uit de coalitie te stappen, werd de vergadering geschorst. Komende week zou er een reguliere raadvergadering zijn, maar die is vanwege het coronavirus geschrapt. Van Wageningen heeft nu de eer aan zichzelf gehouden.

 

Wethoudersvereniging

De ChristenUnie wil op korte termijn met haar leden in gesprek over de ontstane situatie. Of de partij bij elkaar komt en waar, is in verband met de geadviseerde maatregelen rondom het coronavirus ongewis. Van Wageningen heeft haar functie als voorzitter van de Wethoudersvereniging, die zij sinds 2017 bekleedt, eveneens neergelegd. ‘Wij betreuren deze situatie, maar respecteren haar keuze’, laat de Wethoudersvereniging op haar website weten. De Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx neemt voorlopig de honneurs waar.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
De kosten van voortijdig vertrek (wachtgeldregeling) speelt kennelijk tegenwoordig nauwelijks meer een rol. De burgers betalen toch wel.

Vacatures

Van onze partners