of 59345 LinkedIn

Centraal tellen van de stemmen in zeven gemeenten

Zeven van de twaalf gemeenten waar op 21 november herindelingsverkiezingen worden gehouden, doen mee aan het experiment met het centraal tellen van de stemmen.

Zeven van de twaalf gemeenten waar op 21 november herindelingsverkiezingen zijn, doen mee aan het experiment met het centraal tellen van de stemmen.

Betrouwbaarder

Dat heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken onlangs besloten. Doel van de experimenten is het betrouwbaarder en transparanter maken van het telproces. Bij de raadsverkiezingen van maart deden 21 gemeenten, waaronder Rotterdam en Dronten, aan het experiment mee. Voor het centraal tellen van de stemmen bij de verkiezingen in 2019 hebben zich ruim vijftig gemeenten gemeld.  

 

Experiment

Op 21 november doen naast Altena (Aalburg, Werkendam en Woudrichem) ook Beekdaelen (Nuth, Onderbanken en Schinnen), Groningen (Groningen, Haren en Ten Boer), Noardeast-Fryslân (Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.), Vijfheerenlanden (Leerdam, Vianen en Zederik), West-Betuwe (Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen) en Westerkwartier (Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en een deel van Winsum) mee aan het experiment.

 

Verse ploeg

Deze gemeenten tellen na het sluiten van de stembureaus de stembiljetten alleen op partijniveau. Een dag later worden op een centrale locatie, met een ‘verse’ ploeg tellers, de stemmen geteld die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Volgens de Drontse burgemeester Aat de Jonge wordt het aantal fouten gereduceerd en de kans om een verzoek tot hertelling verkleind, zo zei hij eerder in Binnenlands Bestuur. Dat zijn ook de ervaringen van andere ‘experimenteergemeenten’.

 

Kieswet

De experimenten vinden plaats op grond van de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming. Minister Ollongren werkt aan een wetsvoorstel dat centraal tellen in de Kieswet regelt. Geplande inwerkingtreding van de wetswijziging is 2021. 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hen Sleven (raadslid gemeente Leudal) op
Ze kunnen beter meer tijd en aandacht geven aan een verbeterd systeem van stemcomputers, zodat
gelijk na sluiting alles sneller kan worden weergegeven.
Dat bespaart veel tijd en energie !