Advertentie

CdK Utrecht: direct gekozen burgemeester onverstandig

Van de commissaris der koning in Utrecht hoeft het niet zo, de rechtstreeks gekozen burgemeester. Van Beek sprak zijn reserves uit tijdens de herbenoeming van Koos Janssen als burgemeester van Zeist. Deze week wordt het wetsvoorstel dat het pad moet effenen voor de direct gekozen burgemeester besproken in de Tweede Kamer: het uit de Grondwet halen van de aanstellingswijze van de burgemeester.

16 januari 2018

Van de commissaris der koning in Utrecht hoeft het niet zo, de rechtstreeks gekozen burgemeester. Volgens Willibrord van Beek wordt dan de boven de partijen staande burgervader vervangen door een politicus. ‘Het is maar de vraag of Nederland daar beter mee af is.’

Van Beek sprak zijn reserves uit tijdens de herbenoeming van Koos Janssen als burgemeester van Zeist. Deze week wordt het wetsvoorstel dat het pad moet effenen voor de direct gekozen burgemeester besproken in de Tweede Kamer: het uit de Grondwet halen van de aanstellingswijze van de burgemeester.

Crimefighter
‘Mijns inziens is het geen verstandige zet’, aldus Van Beek. ‘Een mening die ik deel met anderen. Ik denk in dit verband aan de eerste burger van Breda, Paul Depla. Aanvankelijk een voorstander van de direct gekozen burgemeester. Maar sinds hij te maken heeft met ondermijnende criminaliteit en de bijbehorende nieuwe taken als crimefighter, begint hij te schuiven, bekent hij. Wat blijkt: als onpartijdig bestuurder krijg je veel makkelijker de nodige maatregelen van de grond dan als politiek voorman.’

Eigen verkiezingsprogramma
Er zijn volgens commissaris Van Beek (VVD) grofweg twee stromingen in ons land. De eerste ziet de burgemeester als een populaire bestuurder die we graag zelf willen kiezen. De tweede ziet de burgemeester als een boven de partijen staande, gewaardeerde bestuurder die er voor iedereen is. Een bestuurder waar we zuinig op moeten zijn. ‘Die twee beelden zijn strijdig met elkaar. Ze verdragen elkaar niet. Want op het moment dat inwoners hun burgemeester rechtstreeks gaan kiezen, wordt deze een politicus. Waarom zouden we een publieke functie, die goed vervuld wordt, vervangen door een politicus met een eigen verkiezingsprogramma en een eigen mandaat? Juist politici staan helemaal niet hoog aangeschreven’, aldus Van Beek.

Onafhankelijk
Als democraat in hart en nieren zegt hij ‘uiteraard’ vóór verkiezingen te zijn. Hij wijst erop dat Nederland in feite nu al een gekozen burgemeester heeft. Alleen, het is geen openbare procedure naar Amerikaans model. ‘In Nederland hanteren wij een goed georganiseerd sollicitatiemodel dat eindigt met een Kroonbenoeming. En juist die Kroonbenoeming voegt iets heel speciaals toe, want die stelt de burgemeester in staat echt boven de partijen te functioneren. Dus onafhankelijk.’

Achteraan beginnen
Tegelijk, zo benadrukt hij, heeft de gemeenteraad de meest verstrekkende zeggenschap die maar mogelijk is. Niet de commissaris van de koning kiest de burgemeester, maar de gemeenteraad. ‘Als je al iets verandert, moet je dit op de juiste manier doen. Stel eerst vast wat het probleem is, en vergewis je ervan dat de voorgestelde oplossing beter is dan de huidige situatie’, aldus Van Beek. ‘Naar mijn oordeel is de indirect gekozen burgemeester met Kroonbenoeming sowieso niet het probleem. Eerst moeten we nadenken over het bestuurlijke stelsel dat we in Nederland willen hebben. Daarna volgt de discussie over de plaats van de burgemeester hierbinnen. En dan volgt daaruit bijna automatisch de wijze van aanstelling van de burgemeester. Tot nu toe gaan de gesprekken vooral over het laatste. Maar dat is achteraan beginnen.’

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob / controller
Helemaal eens met dit artikel. Straks moet de burgemeester een eigen politieke agenda gaan maken, die kan indruisen tegen de agenda van de gekozen raad. Ik zie niet hoe de inwoners hier enig profijt van hebben.

Kost natuurlijk ook weer bakken geld, campagne voeren, je om laten kopen door politiek gedreven sponsors, etc. etc.

Hoe de burgemeester alsjeblieft buiten de politiek. En schaf ook de verkiezingen voor waterschappen af. (Wil de PvdA het water 10cm hoger dan de VVD?).
Paul / projectleider
Het draait om democratische legitimiteit. Als burger moet je invloed kunnen uitoefenen. (indirecte) Verkiezingen zijn een beproefd middel. Een burgemeester gaat namelijk wel ergens over.



@Dirk, jij betaalt graag belasting zonder dat je wat mag vinden van de hoogte? De PvdA wil bijvoorbeeld wel burgers kwijtschelden en VVD niet. Zie ook dat artikel in BB.

Ad Saes,
Volgens mij stelt van Beek voor om de discussie bij het begin te beginnen en niet bij het eind. Zodat alle relevante argumenten pro en contra duidelijk worden. En daarna pas kiezen. Zo doen we het thuis ook, toch?
Jan
Bij een direct door de burgers gekozen burgemeester loop je een goede kans dat popie jopie figuren zoals BN-ers, zonder enige ervaring, kennis en inzicht gekozen worden. Het zogenoemde Boer Koekoek effect. Dan toch maar liever de indirect, dus door de gekozen gemeenteraad, gekozen burgemeester. Gooi alleen de CvdK en de Kroon ertussen uit. En bedenk ook: de wethouders worden ook niet rechtstreeks gekozen, maar ook door de gemeenteraad. Vaak hebben die nog meer invloed dan burgemeesters.
Bertus / Observant
Dit artikel is 1 groot argument om ook de CvK direct door de burgers te laten kiezen.
doeterniettoe / -
Interessant artikel, zeker als je dit combineert met verschillende berichten van de laatste tijd: steeds minder interesse in lokale en provinciale politiek, gemeenteraden die vinden dat ze steeds minder invloed hebben, de verhouding met de media (m.n. verslaggeving van lokale politiek), enz.

Misschien is een discussie over hoe we ons organiseren toch wel handig, hoe burgers invloed hebben en hoe zij hun stem kunnen afgeven.
Daan
Opvallend dat bestuurders die tot bestuurder zijn benoemd via gekonkel in achterkamertjes altijd tegen de afschaffing van gekonkel in achterkamertjes zijn.



Tussen neus en lippen door worden gemeenteraadsleden die wel democratisch zijn verkozen weggezet als minderwaardig. Alle raadsleden: potentiële ondermijnende criminaliteit.



Datzelfde vindt men natuurlijk van burgers: allemaal potentiële criminelen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Daan. Met u eens. Overigens een m.i. gezocht argument dat een gekozen burgemeester (vaak gezien de voeling met politiek toch uit een van de oude elitepartijen) ineens een politicus wordt in plaats van iemand die boven de partijen zou staan. Hij heeft volgens de Gemeentewet een aantal eigen taken waarop hij politiek op basis van bijv. partijachtergrond of richting dus beleid kan voeren. Een gekweekt verschil tussen de gekozen en de benoemde dus tussen aal en paling; beide glad. Kijk daarnaast even naar theater Brunssum met Winants. Dat Van Beek ondermijning en crimefighter aanhaalt in relatie tot fietsenmaker Depla is iets recht kletsen wat krom is. Daar zijn Politie, OM en rechters voor. Ga dat eerst maar eens goed doen.Er is nog geen Sleepwet en Ondermijningswetgeving. Belangrijk doen en belangrijk zijn, daar zijn echt verschillen in te meten. Wat goed is komt vanzelf boven drijven.
Hendrik
De commissaris en zijn kabinet zijn altijd heel druk met de burgemeesters. Telkens is er de strijd tussen de commissaris en de vertrouwenscommissie uit de raad. Mag de commissie die voorselectie doen, mag de commissie extra mensen uitnodigen, hoe gaat het met de beoordeling.



Kortom: haal die overbodige schijf van de commissaris en zijn mensen er tussenuit. En laat de gemeenteraad gewoon het werk doen.
Hans / afdelingsmanager
Nederland is. voor zo ver ik weet, nog het enige land in Europa, waar de burgemeester (nog) niet rechtstreeks door de inwoners gekozen wordt. Waarom dit wantrouwen? En daar komt nog veel meer bij: waarom kunnen we niet direct kiezen voor een Europese president? Waarom alleen voor Nederlanders in het EU-parlement en niet voor een Duitser of Spanjaard of wie dan ook? En waarom moeten wij (verplicht!) een Nederlandse zorgverzekering hebben?Allemaal beperkingen waar het internationale bedrijfsleven geen enkele last van heeft; integendeel: zij mogen overal shoppen voor de meest gunstige codities!
Luc Volders / raadslid
Daan slaat de spijker op de kop: "Opvallend dat bestuurders die tot bestuurder zijn benoemd via gekonkel in achterkamertjes altijd tegen de afschaffing van gekonkel in achterkamertjes zijn"
Bart Claessen / landschapsarchitect
.......en Jo Palmen als burgemeester in Brunssum....haro, broeva! Bekkers heeft gelijk!
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Bart (beleidsmedewerker) op 17 januari 2018 08:37. Uw sneer naar Jo Palmen moet of een geintje zijn of u bent van de bloedgroep Van Beek, Bovens, Ollongren enz.

Dat Bekkers gelijk heeft zoals u stelt, is uiterst twijfelachtig te noemen. Dit artikel is nl. niet zijn mening want als men kan lezen dan ziet men niet Bekkers' mening maar die van Van Beek. Het artikel is enkel het oplepelen van de (verouderde) visie van Van Beek c.s.. Zie de andere reacties.
Bernard
Ik ben 100% voor de gekozen burgemeester. Een gekozen burgemeester wordt natuurlijk geen politicus. Een burgemeester is een bestuursorgaan. Een burgemeester met democratische legitimiteit lijkt me prima. Kan natuurlijk ook door benoeming door de raad, zonder bemoeienis van de CvdK, maar gekozen heeft mijn voorkeur. Zoiets noem je democratisering.
Arnoud
Een klassieke regent, deze CdK. Die in een vorige functie tientallen burgemeestersbenoemingen 'regelde' voor zijn partij (VVD). Zijn tijd is voorbij, alleen heeft hij het zelf nog niet door.
Advertentie