of 65101 LinkedIn

CdK Utrecht: direct gekozen burgemeester onverstandig

Van de commissaris der koning in Utrecht hoeft het niet zo, de rechtstreeks gekozen burgemeester. Van Beek sprak zijn reserves uit tijdens de herbenoeming van Koos Janssen als burgemeester van Zeist. Deze week wordt het wetsvoorstel dat het pad moet effenen voor de direct gekozen burgemeester besproken in de Tweede Kamer: het uit de Grondwet halen van de aanstellingswijze van de burgemeester.

Van de commissaris der koning in Utrecht hoeft het niet zo, de rechtstreeks gekozen burgemeester. Volgens Willibrord van Beek wordt dan de boven de partijen staande burgervader vervangen door een politicus. ‘Het is maar de vraag of Nederland daar beter mee af is.’

Van Beek sprak zijn reserves uit tijdens de herbenoeming van Koos Janssen als burgemeester van Zeist. Deze week wordt het wetsvoorstel dat het pad moet effenen voor de direct gekozen burgemeester besproken in de Tweede Kamer: het uit de Grondwet halen van de aanstellingswijze van de burgemeester.

Crimefighter
‘Mijns inziens is het geen verstandige zet’, aldus Van Beek. ‘Een mening die ik deel met anderen. Ik denk in dit verband aan de eerste burger van Breda, Paul Depla. Aanvankelijk een voorstander van de direct gekozen burgemeester. Maar sinds hij te maken heeft met ondermijnende criminaliteit en de bijbehorende nieuwe taken als crimefighter, begint hij te schuiven, bekent hij. Wat blijkt: als onpartijdig bestuurder krijg je veel makkelijker de nodige maatregelen van de grond dan als politiek voorman.’

Eigen verkiezingsprogramma
Er zijn volgens commissaris Van Beek (VVD) grofweg twee stromingen in ons land. De eerste ziet de burgemeester als een populaire bestuurder die we graag zelf willen kiezen. De tweede ziet de burgemeester als een boven de partijen staande, gewaardeerde bestuurder die er voor iedereen is. Een bestuurder waar we zuinig op moeten zijn. ‘Die twee beelden zijn strijdig met elkaar. Ze verdragen elkaar niet. Want op het moment dat inwoners hun burgemeester rechtstreeks gaan kiezen, wordt deze een politicus. Waarom zouden we een publieke functie, die goed vervuld wordt, vervangen door een politicus met een eigen verkiezingsprogramma en een eigen mandaat? Juist politici staan helemaal niet hoog aangeschreven’, aldus Van Beek.

Onafhankelijk
Als democraat in hart en nieren zegt hij ‘uiteraard’ vóór verkiezingen te zijn. Hij wijst erop dat Nederland in feite nu al een gekozen burgemeester heeft. Alleen, het is geen openbare procedure naar Amerikaans model. ‘In Nederland hanteren wij een goed georganiseerd sollicitatiemodel dat eindigt met een Kroonbenoeming. En juist die Kroonbenoeming voegt iets heel speciaals toe, want die stelt de burgemeester in staat echt boven de partijen te functioneren. Dus onafhankelijk.’

Achteraan beginnen
Tegelijk, zo benadrukt hij, heeft de gemeenteraad de meest verstrekkende zeggenschap die maar mogelijk is. Niet de commissaris van de koning kiest de burgemeester, maar de gemeenteraad. ‘Als je al iets verandert, moet je dit op de juiste manier doen. Stel eerst vast wat het probleem is, en vergewis je ervan dat de voorgestelde oplossing beter is dan de huidige situatie’, aldus Van Beek. ‘Naar mijn oordeel is de indirect gekozen burgemeester met Kroonbenoeming sowieso niet het probleem. Eerst moeten we nadenken over het bestuurlijke stelsel dat we in Nederland willen hebben. Daarna volgt de discussie over de plaats van de burgemeester hierbinnen. En dan volgt daaruit bijna automatisch de wijze van aanstelling van de burgemeester. Tot nu toe gaan de gesprekken vooral over het laatste. Maar dat is achteraan beginnen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bertus (Observer) op
Dit artikel is 1 groot argument om ook de CvK direct door de burgers te laten kiezen.
Door Jan op
Bij een direct door de burgers gekozen burgemeester loop je een goede kans dat popie jopie figuren zoals BN-ers, zonder enige ervaring, kennis en inzicht gekozen worden. Het zogenoemde Boer Koekoek effect. Dan toch maar liever de indirect, dus door de gekozen gemeenteraad, gekozen burgemeester. Gooi alleen de CvdK en de Kroon ertussen uit. En bedenk ook: de wethouders worden ook niet rechtstreeks gekozen, maar ook door de gemeenteraad. Vaak hebben die nog meer invloed dan burgemeesters.
Door Ad Saes op
Volgens mij stelt van Beek voor om de discussie bij het begin te beginnen en niet bij het eind. Zodat alle relevante argumenten pro en contra duidelijk worden. En daarna pas kiezen. Zo doen we het thuis ook, toch?
Door p op
Het draait om democratische legitimiteit. Als burger moet je invloed kunnen uitoefenen. (indirecte) Verkiezingen zijn een beproefd middel. Een burgemeester gaat namelijk wel ergens over.

@Dirk, jij betaalt graag belasting zonder dat je wat mag vinden van de hoogte? De PvdA wil bijvoorbeeld wel burgers kwijtschelden en VVD niet. Zie ook dat artikel in BB.
Door Dirk op
Helemaal eens met dit artikel. Straks moet de burgemeester een eigen politieke agenda gaan maken, die kan indruisen tegen de agenda van de gekozen raad. Ik zie niet hoe de inwoners hier enig profijt van hebben.
Kost natuurlijk ook weer bakken geld, campagne voeren, je om laten kopen door politiek gedreven sponsors, etc. etc.
Hoe de burgemeester alsjeblieft buiten de politiek. En schaf ook de verkiezingen voor waterschappen af. (Wil de PvdA het water 10cm hoger dan de VVD?).
Door Arie op
Een klassieke regent, deze CdK. Die in een vorige functie tientallen burgemeestersbenoemingen 'regelde' voor zijn partij (VVD). Zijn tijd is voorbij, alleen heeft hij het zelf nog niet door.
Door Ben (gemeentejurist) op
Ik ben 100% voor de gekozen burgemeester. Een gekozen burgemeester wordt natuurlijk geen politicus. Een burgemeester is een bestuursorgaan. Een burgemeester met democratische legitimiteit lijkt me prima. Kan natuurlijk ook door benoeming door de raad, zonder bemoeienis van de CvdK, maar gekozen heeft mijn voorkeur. Zoiets noem je democratisering.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Bart (beleidsmedewerker) op 17 januari 2018 08:37. Uw sneer naar Jo Palmen moet of een geintje zijn of u bent van de bloedgroep Van Beek, Bovens, Ollongren enz.
Dat Bekkers gelijk heeft zoals u stelt, is uiterst twijfelachtig te noemen. Dit artikel is nl. niet zijn mening want als men kan lezen dan ziet men niet Bekkers' mening maar die van Van Beek. Het artikel is enkel het oplepelen van de (verouderde) visie van Van Beek c.s.. Zie de andere reacties.
Door Bart (beleidsmedewerker) op
.......en Jo Palmen als burgemeester in Brunssum....haro, broeva! Bekkers heeft gelijk!
Door luc Volders op
Daan slaat de spijker op de kop: "Opvallend dat bestuurders die tot bestuurder zijn benoemd via gekonkel in achterkamertjes altijd tegen de afschaffing van gekonkel in achterkamertjes zijn"

Vacatures

Van onze partners