of 63908 LinkedIn

Cdk uit zorgen over positie burgemeesters

Burgemeesters moeten niet voortdurend in de positie worden gedwongen van sheriff, scheidsrechter of speelbal. Dat vindt de Noord-Hollandse commissaris van de koning Arthur van Dijk.

Burgemeesters moeten niet voortdurend in de positie worden gedwongen van sheriff, scheidsrechter of speelbal. De burgemeester moet ruimte worden geboden om zijn of haar verbindende rol in de gemeenschap te spelen.

Afkalven vertrouwen

Dat stelde de Noord-Hollandse commissaris van de koning Arthur van Dijk donderdagmiddag in zijn nieuwjaarstoespraak. Van Dijk maakt zich zorgen over de positie van burgemeesters. De burgemeester geniet nu nog veel vertrouwen, maar we moeten volgens Van Dijk waken voor het moment dat dat vertrouwen afkalft.

 

Vergaande bevoegdheden

Omdat de burgemeester veel vertrouwen geniet, wordt er een groot beroep op hem of haar gedaan. Van de wetgever krijgt de burgemeester steeds meer en vergaande bevoegdheden. ‘Dit heeft invloed op het werk, de ureninzet en op het beeld van de burgemeester als boegbeeld en verbinder.’ Burgemeesters staan soms ook politiek in de schijnwerpers; vanwege de bevoegdheden, de verwachtingen die daaruit voorvloeien en de druk om te handelen. ‘Dat kan schadelijk zijn. Denk aan een aanklacht of een slechte pers.’

 

Verbindende rol

Over de positie van de burgemeester in het lokale bestel gaat Van Dijk komend jaar met de minister van Binnenlandse Zaken en de burgemeesters verder praten. ‘Mijn insteek daarbij is dat de burgemeester ruimte en vertrouwen moeten worden geboden om zijn verbindende rol in de gemeenschap te spelen, en dat hij niet voortdurend in de positie wordt gedwongen van sheriff, scheidsrechter, of speelbal.’

 

Vuurwerkshow

Net zoals meer cdk’s en burgemeesters ging de Noordhollandse commissaris in op de recente vuurwerkoverlast. Van Dijk is geen voorstander van een volledig vuurwerkverbod. Wel moet er wat gebeuren, want ‘de huidige situatie is niet handhaafbaar.’ Hij denkt daarbij aan een door gemeenten georganiseerd centrale vuurwerkshow.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johan Visser (Rijksambtenaar) op
Ja, het overigens goed betaalde leven van een burgemeester(es) bestaat niet meer uit lintjes doorknippen .
Door Spijker (n.v.t.) op
Er dient een herschikking te komen van de rolverdeling bij de misdaadbestrijding. Het is beter om het primaat van deze bestrijding te leggen bij professionals, te weten justitie/politie. De burgemeester komt dan in de meer secondaire rol (informatienemer/informatiedeler) in het zgn. driehoeksoverleg.

Vacatures

Van onze partners