of 59854 LinkedIn

CdK: ontzet over opzet brand Waalre

Op verzoek van Commissaris van de Koningin Wim van de Donk hebben de ministers Opstelten (veiligheid) en Spies (binnenlands zaken) steun toegezegd bij het onderzoek naar de Waalrese brand.

De Brabantse Commissaris van de Koningin Wim van de Donk is ontzet over het feit dat er sprake is van opzet bij de brand in Waalre.

Ontwikkelingen

Van de Donk is persoonlijk op de hoogte gesteld door de Waalre burgemeester De Wijkerslooth. Vanaf zijn vakantieadres is de Commissaris zeer betrokken bij de nasleep van de brand in het gemeentehuis van Waalre. Hij laat zich voortdurend op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen, zo laat zijn woordvoerder weten.

 

Onderzoek

Inmiddels heeft hij telefonisch contact gehad met de ministers Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse zaken). Beide ministers hebben alle medewerking toegezegd bij het onderzoek naar de brand.

 

Steun

De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout (SP, handhaving) heeft zich als waarnemend CdK ter plaatse op de hoogte gesteld van de situatie. Namens het college van GS heeft hij zijn betrokkenheid getoond en waar steun van de provincie toegezegd.

'Ik trof een volledig verwoest gemeentehuis aan', aldus Van den Hout. 'De computerserver waar de gba-gegevens op staan, stond in de kelder. Die heeft de brand enigszins overleefd. Waarschijnlijk kan Waalre morgen (donderdag) weer beginnen met de uitgifte van paspoorten.'  

 

Aangeslagen

De waarnemend CdK trof ook een aangeslagen gemeentebestuur aan. 'Brand is al iets verschrikkelijks, maar als er opzet in het spel is -de politie spreekt van een aanslag- wordt het eng.' De woning van de burgemeester De Wijkerslooth wordt nu beveiligd. 'Als een gemeentehuis doelwit is, ligt het in de rede om persoonsbeveiliging te regelen voor de eerste burger van de gemeente.'  Veel kan de provincie verder niet doen. Politie en het Openbaar Ministerie zijn nu vooral aan zet, aldus Van den Hout. Ook om te beoordelen of aanvullende beveiligingsmaatregelen moeten worden genomen. 'Als provinciebestuur hebben we onze hulp aangeboden en betrokkenheid getoond. We gaan de gemeente in ieder geval helpen met de communicatie.' 

  

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.