of 61869 LinkedIn

CdK: Leemhuis-Stout mag aanblijven

Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen blijft achter de benoeming staan van Joan Leemhuis-Stout als waarnemend burgemeester van Schiedam.
13 reacties
Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen trekt Joan Leemhuis-Stout niet terug als waarnemend burgemeester in Schiedam. Dat zei hij woensdag tijdens de vergadering van Provinciale Staten. ,,Ik blijf achter de benoeming staan. Niemand is gebaat bij een dergelijke ingreep. In Schiedam is nu rust en ruimte nodig.''

Vriendschap
Franssen reageerde op vragen van de Statenfracties van onder meer SP en D66 over de benoeming die gevoelig ligt. Leemhuis-Stout volgde de omstreden Wilma Verver op. Leemhuis-Stout zou een vriendschappelijke band hebben met haar. Franssen: ,,Mevrouw Leemhuis-Stout heeft mij verzekerd geen vriendschappelijk contact te hebben met mevrouw Verver, die zij alleen zakelijk kent.'' Verver heeft zich als burgemeester volgens een onderzoek schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling en machtsmisbruik.


Moeder en zoon

Bovendien had de zoon van Leemhuis-Stout een hoge positie bij de gemeente toen ze gevraagd werd. Haar zoon is gedetacheerd naar Dordrecht voordat ze de positie accepteerde, aldus Franssen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ferdinand (kritisch burger) op
@Jan
Je mag toch ook wel rekenen op het het gezonde verstand van de kiezer. En wij zijn nog steeds een van die weinige landen in Europa waar sprake is van Paternalistische benoemingen. Ook de Raad heeft hierin een vooringenomen houding. Daar moeten we van af en wel zo snel mogelijk. Regenteske figuren zoals Franssen wordt dan in ieder geval de wind uit de zeilen genomen. En in deze schijndemocratie zou ook de CdK gekozen moeten worden. Maar dat is wellicht nog een brug te ver voor de simpele zielen in bestuurlijk Nederland.
Door J. Hak op
In de huidige procedure rond burgemeestersbenoemingen hebben de Commissarissen van de Koningin te veel macht. Vooral Jan Franssen maakt daar op grove schaal misbruik van. Hij bepaalt welke sollicitatiebrieven door gaan naar de Gemeenteraad. En reken maar dat VVD-kandidaten van hem een voorkeursbehandeling krijgen. Hij deinst er niet voor terug om desnoods een gemeenteraad of voorzitter van een vertrouwenscommissie te bewerken. Zo is Schiedam ook aan Verver gekomen.
Door Hannes Haganum (kritisch lezer en overheidsdienaar) op
Beste collega's, wij laten ons als ambtenaren toch niet leiden door angst ? Kijk even rond in Europa, overal bijna worden burgemeesters gekozen. En als de kroonbenoemingen in deze tijd nog goed zouden werken, dan kregen we niet van die types als mevrouw Verver in Schiedam of zo'n incompetente lichtgewicht als meneer Wolfsen in Utrecht. Een ex-rechter die zijn eigen dossiers vernietigt. Het moet toch niet gekker worden in dit land.
Door Jan op
@Ferdinand. Alsjeblieft geen gekozen burgemeester, dan krijg je bijv. figuren als Beau van Erven Dorens als burgemeester (die had echt interesse een tijdje terug) omdat die een bekende kop heeft van de t.v. Wethouders worden toch ook niet gekozen? Ja, door de gemeenteraad. Dat gebeurt nu feitelijk ook al bij de burgemeester (helaas niet bij de waarnemend burgemeester) doordat de raad een bijna bindende voordracht doet. De Kroonbenoeming is dan nog maar een formaliteit. Daarbij komt: een gekozen burgemeester kan slechts loze verkiezingsbeloftes doen, want de gemeenteraad gaat over het geld en alles kost geld.
Door johannes (adviseur) op
Het wordt tijd voor ingrijpen door de Kroon. De argumenten die de CdK aanvoert voor het laten aanblijven van Leemhuis, houden geen stand.Dat Leemhuis en Verver elkaar alleen zakelijk kenden zal best juist zijn.Maar ook bij zakelijke contacten moet de integriteit gewaarborgd zijn.De benoeming en latere detachering van de zoon van Leemhuis geeft juist een ander beeld.
Door Schiedmanse ambtenaar (Teamleider) op
Ik erger me heel erg aan deze tendendieurze berichtgeving over mevrouw Leemhuis-Stout. Ik moet zeggen dat ik als Schiedamse ambtenaar ook even de wenkbrauwen fronste toen ik hoorde wie mevrouw Verver op zou volgen. Echter, in haar houding en gedrag waarbij ze echt luistert naar medewerkers heeft mevrouw Leemhuis-Stout in kort tijd mijn hart èn dat van vele van mijn collega's weten te winnen.
Wie er nog aan twijfelde over warme contacten tussen de dames Leemhuis en Verver weet inmiddels wel waar mevrouw Leemhuis staat: pal voor onze organisdatie en vierkant achter de ambtenaren.
Ik ben blij dat we een ervaren bestuurder in ons midden hebben die met ons de puin gaat ruimen van de afgelopen jaren. Onze organisatie is op dit moment al behoorlijk op drift met een sterk uitgedunde directie, een interim-gemeentesecretaris en een demissionair college. Wij zijn hier gebaat bij rust.
Dat mevrouw Leemhuis net als mevrouw Verver en de heer Fransen van de VVD is betekent alleen maar dat dit net zo'n pluriforme partij is als PvdA, CDA enzovoorts: overal komen integere politici voor en overal rotte appels. Beoordeel politici op hun merites en op dezelfde wijze waarop je zelf beoordeeld wil worden: op basis van feiten en niet op basis van je afkomst of wilde speculaties
Door Ferdinand (kritisch burger) op
Ook hier is het weer een groot spelletje. Het wordt hoog tijd dat burgemeesters worden gekozen, dan zijn we in ieder geval klaar met regenteske spelletjes en ligt de verantwoordelijkheid bij de kiezers. Zo hoort dat binnen een democratie.
Door K. Brood (adviseur) op
Als ik juist geinformeerd ben, was de benoeming van de zoon van mw. Leemhuis juist 1 van de integriteitsschendingen van mw. Verver. Dit stinkt en niet zo'n klein beetje ook. Dat Franssen rust in Schiedam wil, snap ik volkomen maar dat gebeurt dus op deze manier niet. Onbegrijpelijk en slecht voor het imago van de VVD.
Door anand (adviseur) op
Dit vind ik op zijn minst een ietwat geurend zaakje. Slecht voor het imago van de politiek.
Natuurlijk hebben Verver en Leemhuis- Stout een meer dan zakelijke relatie, anders zou zoonlief toch niet zijn benoemd op een niet bestaande vacature.
Door D. van Arum (adviseur) op
Om zelfs de schijn niet tegen te krijgen zou Fransen er goed aan doen om Leemhuis terug te trekken.
Ik ben benieuwd of Fransen zijn rug wil rechten.

Vacatures

Van onze partners