of 64707 LinkedIn

CdK Jorritsma: 'Kritiek op Rehwinkel was niet voor publiciteit'

CdK Friesland John Jorritsma (l) en burgemeester/ hoofd Veiligheidsregio Groningen Peter Rehwinkel (r)
CdK Friesland John Jorritsma (l) en burgemeester/ hoofd Veiligheidsregio Groningen Peter Rehwinkel (r)

Commissaris van de Koningin van Friesland, John Jorritsma (VVD), neemt zijn forse kritiek op burgemeester Peter Rehwinkel niet terug. Wel verklaart hij dat het niet de bedoeling was dat zijn uitspraken over Rehwinkel's rol bij de Project X-rellen in de publiciteit zouden komen. Rehwinkel neemt hier genoegen mee. 'Wat mij betreft geldt: zand erover,' laat hij in een verklaring weten.

Onterecht buiten schot
De Telegraaf meldde maandag dat de Friese CdK vindt dat de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel in het kritische rapport van de commissie-Cohen over de Facebookrellen in Haren ten onrechte buiten schot gebleven. De Groningse burgemeester had volgens hem als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen het voortouw moeten nemen bij de aanpak van de rellen. Rehwinkel is volgens Jorritsma daarom medeverantwoordelijk voor het falen van de politie tijdens de rellen. 'Onbegrijpelijk dat hij hier zo makkelijk mee wegkom', zei hij in de krant. 


Geen interview
De woordvoerder van Jorritsma benadrukt dat zijn mening over Rehwinkel niet is veranderd. Wel wil hij de omstandigheden van de uitspraken duiden. 'Een journalist van de Telegraaf ving een gesprek tussen de commissaris en anderen op. De journalist had zich overigens wel netjes bekend gemaakt. Maar het was niet de bedoeling dat dit naar buiten zou komen. Het was geen interview of doelbewuste actie van de heer Jorritsma.'

Sms
Jorritsma heeft volgens zijn woordvoerder de context van zijn opmerkingen uitgelegd aan Rehwinkel via een sms. 'Hij wilde wel bellen, maar Rehwinkel was onderweg naar het buitenland,' aldus de woordvoerder.

Geen behoefte te reageren
Burgemeester Rehwinkel heeft inmmiddels een persverklaring uitgedaan met de volgende woorden: '
De Commissaris van de Koningin in Friesland heeft mij laten weten dat zijn uitspraken in De Telegraaf uit de context zijn gehaald. Ik heb geen behoefte om hier verder op te reageren, wat mij betreft geldt: zand erover. Deze week nog zullen de vragen van de Socialistische Partij in de Groninger gemeenteraad over de conclusies van de commissie Cohen worden beantwoord.'
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H.(Appie) Kootstra (oud wethouder en ex lid GroenLinks) op
De heer Jorritsma (VVD) zal wel denken een VVD burgemeester weg (eigen besluit) dan ook een PvdA Burgemeester weg,wat kleinzielige man is dat toch.
De verantwoording ligt bij de burgemeester van Haren en de politiechef,zij hebben grote fouten gemaakt en zijn alle beide schuldig aan dit probleem.Als de burgemeester van Haren hulp had gevraagd van de veiligheidsregio was zijn rol uitgespeeld geweest maar dat heeft hij nooit gedaan.Daarom vind ik het zielig dat een andere partijgenoot(VVD) een ander de schuld geeft en zijn hoofd eist en dan zeggen deze uitspraak had niet in de krant moeten staan dat was niet de bedoeling! Ik denk dat het wel bewust is gedaan zeker tegen de rechtse telegraaf die wil graag alles wat maar iets links de nek omdraaien echt kinderachtig om zo te reageren.
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Zo'n reactie is exemplarisch voor de huidige gesloten regentencultuur. Alle kritiek moet onder de glazen stolp blijven. Ze drinken een glas, ze doen een plas en alles moet zo blijven als het altijd al was ! En het volk moet zwijgen.
Door flip op
"zand erover"... zou Rehwinkel echt denken dat hij er zo gemakkelijk mee wegkomt? Hoofd veiligheidsregio en dan zo opereren dat de stad Groningen, waar je burgemeester bent, zo min mogelijk last heeft van relschoppers, dus geen bussen naar de stad, treinen rustig laten stoppen in Haren, ook als duidelijk is dat het verstandiger is om ze door te laten rijden naar Groningen... Nee, meneer Rehwinkel, je hebt toch echt heel wat uit te leggen.
Door johannes (adviseur) op
Rehwinkel en Wolfsen zijn voorbeelden van politieke benoemingen die nooit hadden mogen plaatsvinden.
Benoemingen voor dergelijke functies horen in een moderne tijd niet te geschieden door de Kroon. Laat bij de verkiezingen van de raad en de provinciale staten de burger bepalen wie de functie gaat bekleden.
Door p op
feedback is een vcadeautje, toch?

Vacatures

Van onze partners