of 64231 LinkedIn

CdK Jacques Tichelaar stapt op

Commissaris van de Koning van Drenthe Jacques Tichelaar (PvdA) houdt de eer aan zichzelf en is opgestapt. Hij heeft integriteitsregels overtreden door opnieuw te bemiddelen voor een familielid.
11 reacties

Commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar is woensdagavond afgetreden. Tichelaar meent dat hij niet voldoende vertrouwen meer heeft nadat er ophef was ontstaan over zijn dubieuze rol bij een klus die door de provincie werd gegund aan zijn schoonzus, zei hij. Eerder woensdag bood Tichelaar tijdens een spoeddebat in Provinciale Staten nog zijn excuses aan voor zijn rol rond de omstreden opdracht aan zijn schoonzus.

'Stom'
Hij hoopte aanvankelijk dat hij daardoor zijn positie zou kunnen redden. ,,Ik had nooit de naam van het bedrijf van mijn schoonzus moeten noemen, ook al was het bedoeld als voorbeeld en suggestie. Het was onhandig en stom'', aldus Tichelaar.


Motie van wantrouwen

Tijdens een lange schorsing van het debat werkte nagenoeg de volledige oppositie aan een motie van wantrouwen maar ook binnen de coalitie was het vertrouwen al weg. De grootste coalitiepartij VVD liet Tichelaar in de pauze weten dat er geen vertrouwen meer was omdat de integriteitscode was geschonden, zei fractievoorzitter Willemien Meeuwissen. Bij coalitiefractie CDA was het vertrouwen eveneens weg, reageerde Riëtte Wollerich na afloop. En zelfs binnen de PvdA was de hoop op verbetering zoek, zei fractievoorzitter Roellie Goettsch. Voor zover zij weet heeft de PvdA-partijtop geen druk uitgoefend op Tichelaar.


Geen stemming

Tichelaar liet het vanwege alle signalen niet tot een stemming komen. De commissaris sprak na de eerste berichten in de media afgelopen zaterdag nog tegen dat hij iets had misdaan, maar later gaf hij in een brief aan Provinciale Staten toe dat hij het bedrijf van zijn schoonzus Karin Klinkenberg had aangedragen.

Reactie Asscher
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher vindt het besluit van Tichelaar om af te treden ,,verstandig''. Premier Mark Rutte liet weten dat hij de beslissing van Tichelaar respecteert. PvdA-gedeputeerde Cees Bijl zei dat binnen het college ,,verslagenheid" heerst. ,,Tichelaar heeft veel betekend voor de provincie Drenthe."

Tweede familiekwestie
De PvdA'er was sinds 2009 commissaris in Drenthe. Hij werd in 2013 al op de vingers getikt voor een andere zaak. Tichelaar had toen bemiddeld in een conflict tussen de gemeente Coevorden en een horecaondernemer, die zijn zwager was.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (afdelingsmanager) op
Terecht! En dapper van Jacques Tichelaar! Win Win!

Vacatures

Van onze partners