of 65101 LinkedIn

CdK Franssen door het stof voor 'veel te duur feestje'

Commissaris van de Koningin Jan Franssen
Commissaris van de Koningin Jan Franssen

Commissaris van de Koningin Jan Franssen heeft tijdens de Statenvergadering van Zuid-Holland het boetekleed moeten aantrekken. Hij wist daarmee een motie van wantrouwen van de PVV te neutraliseren.

Zelf ook geschrokken
De Commissaris kreeg de afgelopen dagen via de media al forse kritiek voor een door de provincie georganiseerd feestje. Dit feestje, voor de leden van het besloten genootschap van vooraanstaande Nederlanders 
Le Cercle Cigogne, kostte de provincie 33.000 euro. Dat is bijna drie keer zo veel als de door de provincie georganiseerde nieuwjaarsreceptie. ‘Ook ik ben geschrokken van die rekening,’ aldus Franssen.

Bij toeval
In een een door de PVV aangevraagde interpellatie, moest de commissaris woensdag opheldering geven. PVV-fractievoorzitter Vicky Maeijer was het feestje naar eigen zeggen ‘bij toeval’ tegengekomen en eiste woensdag tekst en uitleg. ‘Wat heeft het feestje de provincie opgeleverd?’ wilde ze weten. ‘En worden er meer van dit soort feestjes georganiseerd?’

Soberheid uitstralen
De hoge kosten was niet het enige waar de Staten sorry voor wilde horen. Volgens de Statenleden past het organiseren van een feest met een dergelijk prijskaartje niet bij de soberheid die het bestuur moet uitstralen. ‘Alle bijeenkomsten horen sober en doelmatig te zijn,’ memoreerde D66-fractievoorzitter Geertjan Wenneker het coalitieakkoord. Daarnaast vroegen de statenleden zich af hoe het kan dat de kosten niet in de hand zijn gehouden.

Onvoldoende sturing
Volgens Franssen heeft hij onvoldoende sturing aan het provinciaal apparaat gegeven. ‘De mensen van de provincie zijn enthousiast aan de slag gegaan voor een mooi feest.’ Volgens Franssen is hij ‘persoonlijk verantwoordelijk’ voor de escalatie van de kosten. Voor de meeste fracties waren de meermaalse excuses voldoende. ‘De excuses zijn genoeg,’ vond Floor Vermeulen (VVD). ‘Eens maar nooit weer, en dat vindt zo te horen ook de Commissaris van de Koningin,’ aldus Ron Hillebrand (PvdA). Alleen de PVV stemde voor haar eigen motie van wantrouwen.

Hard op de man
Tijdens het debat kwam ook de toon waarop dit debat is gevoerd aan de orde. Statenleden Alfred Blokhuizen (GroenLinks) en Chris Schaapman (CU/SGP) hekelde de toon waarop dit debat is gevoerd. ‘De PVV speelde hard op de man en zacht op de inhoud,’ aldus Blokhuizen. Die toon stoorde blijkbaar ook Jan Franssen: ‘om die reden ben ik blij dat ik binnenkort van de politiek afscheid van kan nemen’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jakov op
Wat is nu Euro 33.000.
In dit bedrag is begrepen:
- apparaatskosten Euro 3.000
- BTW Euro 4.200
- Blijft over Euro 25.800
- Daar verdiende het cateringsbedrijf aan. Het cateringsbedrijf betaalde zijn werknemers. Vpb, ib en loonheffing leverde dat op (ca Euro 18.000)
- Ook nog Zorgverzekeringswet en andere sociale bijdragen (Euro 3.600)
- ook nog minder mensen in de ww.

Kortom: Iedereen is blij en heeft wel/geen houten kop. Hoera!
Door Corso op
"blij dat ik binnenkort van de politiek afscheid van kan nemen" doet me erg aan Borghouts denken, die stoorde zich ook meer aan de toon dan aan de in IJsland verdampte 68 miljoen belastinggeld.
Ach ja, groenlinks en VVD, een pot nat.
Door Dorien op
Ook gemeenten (waar de VVD de dienst uitmaakt, zoals Wassenaar) houden dit soort slemp- en zuipfestijnen met kaviaar en champagne. Allemaal op kosten van de gemeenschap. Ouwe jongen, krentenbrood. De burger heeft geen toegang ( want besloten), maar kan wel betalen.
Door Ada Stoop (gepensioneerd) op
Beste Door Meerjarig (BOOS van 28 maart). Tineke Franssen is geen pseudoniem. Zij is de zus van Jan F. en vindt het heel erg dat dit feest op kosten van de overheid "gevierd "is. Nu maar hopen zoals Jan Franssen zelf zegt, " hij persoonlijk verantwoordelijk voor de escalatie van de kosten is", deze dan ook netjes zal betalen. Dan kunnen we zeggen, "eind goed al goed".
Door Ad de Boer (gepensioneerd) op
Een vent als Alfred Blokhuizen moest zich rot schamen met zo'n recensie. Wat een dombo. Hij is het zout in de pap niet waard. Profiteren van de gemeenschap. Opzouten met zulk soort figuren. Daar hebben wij er namelijk al genoeg van in Nederland
Door P.J. Langendam (gepensioneerd) op
Dit alles van belastinggeld, waarom betaalt deze man zulke bijeenkomsten niet zelf zoals wij burgers dat ook doen. Dit land wordt verziekt door zulk gedrag door de bestuurders. Ik ben het dan ook meer dan zat: opzouten!!!
Door Corso op
Goed dat de pvv dit soort gasten aanpakt.
Door Jakov op
Ik ben boos op die linkse Jan F. En laat die Blokhuizen maar z'n praatjes voor de radio in Belgie verkondigen. Hij is ook links.
Gr..... lucht lekker op.
Door Alfred Blokhuizen (Statenlid) op
Toch weer wonderlijk de reacties te lezen terwijl men de feiten niet kent. De feiten werden gisteren gepresenteerd. Het is precies wat tegenwoordig fout gaat. Een politieke partij die er een sport van maakt om mensen persoonlijk af te branden stuurt een persbericht met een onwaarheid.... iets als privéfeestje..... en de hel breekt weer los. Goed gedaan hoor! Eerst framen en daarna is de schade toch niet meer te herstellen. Fijne controleurs van de democratie zijn dat. Je zal maar bij een bedrijf werken waar dat ook intussen de mores is.

Het was geen privéfeest maar een bijeenkomst in opdracht van het College van Gedeputeerde Staten. Dus de SP, VVD, D66 en CDA zijn verantwoordelijk voor hun gedeputeerden. Alleen de Commissaris was eindverantwoordelijke en dus aanspreekbaar. En dat is gebeurd. Ik praat zeker niets goed want ik had ook flink kritiek op de overschrijding van het budget, maar het zou beter zijn dat we zakelijker blijven en de persoon Jan Fransen niet afbranden. Dat harde is nergens goed voor als er geen opzet in het spel was. En het was aantoonbaar geen opzet, stom maar geen kwade opzet.. Ik vind het ook wonderlijk dat mensen genoegen scheppen in het persoonlijk beschadigen van mensen en dan ook nog met halve waarheden.

Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Zo is het nu eenmaal. En diegenen die nooit een fout heeft gemaakt die de baas (in dit geval de belastingbetaler) geld heeft gekost moet wellicht nog geboren worden.

Persoonlijke aanvallen zijn schadelijk voor iedereen. Ik ben benieuwd of u als lezer direct ontslagen wilt of moet worden als u een stomme fout maakt. Wees daarbij vooral echt eerlijk.

Ik kan me voorstellen dat iemand met kwaliteiten nooit meer energie wil steken in de maatschappij, want zie wat er gebeurt nu zelfs collega's grof worden en uit politiek gewin de waarheid geweld aandoen.

Overigens zijn de 4 coalitiepartijen (VVD SP CDA D66) akkoord gegaan met het schrappen van een tramlijn. De kosten daarvan waren intussen vele miljoenen. Toen ging gejuich op.... hoe merkwaardig.....,,, Om met vele reageerders te spreken...... "daar hoor je niemand over". Je zal er maar op gestemd hebben en hier in dit forum kritiek hebben gegeven op het functioneren van Jan Fransen.

Ik vind dat je hard moet zijn op de inhoud, maar zacht op de persoon. Behandel een ander zoals u zelf behandeld wilt worden.
Door Fritz vdB (Beleidsmedewerker) op
Beste heer Franssen, Ben dan nu een kerel en geef publiekelijk aan dat u de kosten van uw eigen afscheidsfeestje zelf wel zult dragen of althans tot een bedrag van 32.000 euro. Daarmee toont u dan aan dat u niet weg wilt komen met een goedkoop excuus, zo vlak voor uw eigen afscheid. Van een salaris schaal 21 kan dat toch nauwelijks pijn doen

Vacatures

Van onze partners